Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
18. 1. 2020,
14.50

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

Natisni članek

ptičja gripa Češka perutnina

Sobota, 18. 1. 2020, 14.50

4 leta, 3 mesece

Ptičja gripa: pri nas le odpoklic madžarskega mesa, drugi ukrepi niso predvideni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32
Puranje meso | Poleg odpoklica mesa drugi ukrepi pri nas niso načrtovani. | Foto Reuters

Poleg odpoklica mesa drugi ukrepi pri nas niso načrtovani.

Foto: Reuters

Uprava za varno hrano v primeru puranjega mesa – to je v Slovenijo prišlo iz madžarskega obrata, v katerem so potrdili virus ptičje gripe – drugih ukrepov razen odpoklica ne načrtuje, je danes za Radio Slovenija povedal Matjaž Guček iz uprave. Virus za človeka ni nevaren, z odpoklicem želijo preprečiti širjenje na rejne obrate.

"Odpoklic izvajamo izključno iz razlogov zaščite zdravja živali. V tem primeru ne gre za ogrožanje zdravja ljudi," izjavo vodje sektorja za živila, krmo in zdravila pri upravi Gučka povzema STA.

Uprava je v petek objavila, da sta meso iz madžarskega obrata kupili družbi Kvibo in Panvita; 7. in 8. januarja sta imeli iz pošiljke 4.800 oziroma 1.770 kilogramov mesa, po obvestilu uprave pa sta že začeli postopek umika. Meso je bilo predpakirano v večjih kosih, namenjeno pa je bilo za postrežno prodajo v mesnicah.

Meso je šlo večinoma v prehranske obrate in tudi v prosto prodajo po vsej Sloveniji. "Vsaj po prvih podatkih je zajeto veliko število obratov po vsej Sloveniji," je povedal Guček. Natančnejše podatke uprava še zbira.

Puranje meso
Novice Zaradi suma ptičje gripe s polic umaknili puranje meso

Drugi ukrepi za zdaj niso predvideni. Virus podtipa H5N8 povzroči visoko smrtnost med divjimi in domačimi živalmi. "Ko virus pride na farmo, zdesetka populacijo, poleg tega ukrepi, ki so predpisani v primeru izbruha, pomenijo, da je treba živali neškodljivo uničiti. Gre za radikalne ukrepe, ki prinašajo veliko ekonomsko škodo," je dodal.

Laboratorij ptičja gripa
Novice Na Nizozemskem nov izbruh ptičje gripe
Kraljica Elizabeta in labod
Novice Sedem kraljičinih labodov poginilo – je kriva ptičja gripa?

Tri leta po zadnjem izbruhu bolezni so na Češkem danes znova potrdili primer ptičje gripe. | Foto: Reuters Tri leta po zadnjem izbruhu bolezni so na Češkem danes znova potrdili primer ptičje gripe. Foto: Reuters

Aviarna influenca podtipa H5N8 se je pri perutnini v nekaterih državah EU začela pojavljati v začetku letošnjega leta. Do zdaj so bolezen prijavile Poljska, Slovaška, Madžarska in Romunija ter danes še Češka.

Tam so virus podtipa H5N8 odkrili na manjši perutninski farmi v kraju Stepanov nad Svratkou 20 kilometrov severovzhodno od Brna. Na farmi je za boleznijo, ki so jo najverjetneje prinesle divje vodne ptice, umrlo šest kokoši, preostale so zaradi preventive zaklali.

Oblasti so okoli farme uvedle trikilometrski varnostni pas in rejcem perutnine naložile, da morajo, če je mogoče, preprečiti stik domačih ptic z divjimi, poročanje nemške tiskovne agencije dpa povzema STA.

Na Češkem se je primer pojavil tri leta po zadnjem izbruhu, v katerem so morali zaklati skoraj 100 tisoč ptic.

Ne spreglejte