Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Sreda,
6. 7. 2016,
16.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,98

2

Natisni članek

Severni tečaj Nataša Briški

Sreda, 6. 7. 2016, 16.42

6 let, 6 mesecev

Nataša Briški je izbrana za spopad s polarnimi razmerami

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,98

2

Nataša Briški | Foto Grega Žunič - Viva

Foto: Grega Žunič - Viva

Čez deset mesecev bo posebna odprava dvanajstih Evropejk in Arabk obiskala severni pol. V odpravo je bila med več kot tisoč prijavljenimi izbrana tudi Slovenka Nataša Briški. Od vsega jo skrbi le to, kako bo v hudem mrazu svetu sporočala svoja doživetja.

Cilj odprave z imenom The Women’s Euro-Arabian North Pole Expedition 2017 je spodbujanje dialoga in razumevanja med ženskami iz zahodnih in arabskih kultur, zato ekipo sestavlja 12 Evropejk in Arabk.

Vodila jih bo vrhunska polarna raziskovalka Felicity Aston, ki je na Antarktiki delala kot meteorologinja, leta 2012 pa je prišla tudi v Guinnessovo knjigo rekordov kot prva ženska, ki je sama presmučala 1.744 kilometrov čez Antarktiko, za kar je potrebovala 59 dni.

Severni tečaj | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Severni tečaj je najsevernejša točka na zemlji. Leži na Arktiki, na nadmorski višini nič metrov, sredi oceana, ki deluje kot zbiralnik toplote, zato je podnebje milejše kot na južnem tečaju. Zimske temperature se gibljejo med minus 43 stopinjami in minus 26 stopinjami, povprečna temperatura pa je okoli minus 34 stopinj Celzija. Ledena skorja je debela med dvema in tremi metri.

Izbrana je bila med tisočimi prijavljenimi

"Ni bila težava, da ne bi upala ali da bi me bilo strah. Za prijavo si je bilo treba vzeti čas, razmisliti, kaj je tisto, zaradi česar bi izbrali prav mene, kje bom čez pol leta, kaj tak podvig pomeni. Bila sem v časovni stiski, a od prvega trenutka, ko sem za odpravo izvedela, je bil moj odgovor 'absolutno ja'," je povedala Briškijeva.

"Šport je v moji DNK," pravi Nataša Briški. | Foto: Osebni arhiv "Šport je v moji DNK," pravi Nataša Briški. Foto: Osebni arhiv

Nataša Briški je novinarka, soustanoviteljica in urednica spletnega portala Metina lista. Ukvarja se z zagovorništvom žensk in pomaga spodbujati aktivno državljanstvo. Več let je bila voditeljica Športne scene, dopisnica televizijske hiše POP TV iz Washingtona in poročevalka za slovensko edicijo BBC World Report. V preteklosti je trenirala košarko in odbojko, v zadnji je tekmovala na državni in reprezentančni ravni.

K temu, da je bila izbrana, so pripomogle tudi njene izkušnje z mediji. Tudi v odpravi bo skrbela za medijsko podporo in obveščanje. (Foto: Mateja Jordovič Potočnik) | Foto: Osebni arhiv K temu, da je bila izbrana, so pripomogle tudi njene izkušnje z mediji. Tudi v odpravi bo skrbela za medijsko podporo in obveščanje. (Foto: Mateja Jordovič Potočnik) Foto: Osebni arhiv Odločilne so bile tudi njene izkušnje z mediji

"O tem, kaj je odločilo, da me je izbrala, s Felicity še nisem uspela govoriti, saj je ves čas na severnih pobočjih. Gotovo veliko pomenijo moje izkušnje iz medijev in vse aktivnosti v smeri zagovorništva žensk. Pripomogla je tudi Metina lista, kjer se z ekipo lotevamo projektov na to temo in tudi to, da prihajam iz bolj obremenjene države na balkanski begunski poti, kjer je bilo zaradi te problematike izraženega veliko nerazumevanja," o tem, zakaj je bila izbrana v ekipo, razmišlja Briškijeva.

Priprave na ledeniku že septembra

Odprava bo aprila 2017, pred tem pa bodo šli septembra na priprave na ledenik na Islandijo. Tam bodo preverili njihovo fizično pripravljenost. Spoznali se bodo z opremo, s posebnimi smučmi, s tem, kako postaviti šotor na ledu v hudem vetru, razložili jim bodo tehnične podrobnosti.

"Kdaj bo gotovo treba tudi s posebno obleko v vodo, morda bo katera odvrgla vse od sebe in ne bo hotela naprej, jedi bo treba pripravljati brez kuhanja, saj lahko para hitro naredi ledeno zaveso na obrazu. Mogoče je, da bomo srečali severne medvede, zato bomo imeli tudi tečaj streljanja," je o tem, kaj jo čaka, povedala Briškijeva.  

"Priložnost, ki ji ne glede na razmere ne rečeš ne"

Tudi razpadli pohodni čevlji so del priprav. | Foto: Tudi razpadli pohodni čevlji so del priprav. "Sem bolj človek za puščavo, za visoke temperature, tam se bom morala spopasti z minus 40 stopinjami Celzija in iti povsem iz svoje cone udobja, a to je priložnost, ki ji ne rečeš ne. Trenutno se pripravljam predvsem fizično, čeprav je šport v moji DNK in bi to počela tudi sicer. Berem knjige, pogovarjam se z ljudmi, ki so že izkusili take razmere, gre za nekakšno blažje uvajanje," pove Briškijeva, ki je z drugimi izbranimi dekleti vsakodnevno v stiku, saj se aktivno pripravljajo na odpravo.

Sredstva za trening na Islandiji zbirajo na platformi Indiegogo, trenutno iščejo tudi sponzorje in ambasadorje.

Ne spreglejte