Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
20. 10. 2021,
17.54

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,06

81

Natisni članek

Ljubljana Slovenija policija Koronavirus protest

Sreda, 20. 10. 2021, 17.54

2 leti, 6 mesecev

Policija razpustila shod, pridržanih več protestnikov #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 9,06

81

Tokratni protest je v nasprotju s preteklimi minil mirno. Policisti so z blokadami in brez uporabe prisilnih sredstev razbili skupine protestnikov. Nasprotniki protikoronskih ukrepov so se tudi danes zbrali v središču Ljubljane, tokrat na Kongresnem trgu. Trg republike, ki je do zdaj veljal za njihovo zbirno mesto, je zaradi prihajajočega ljubljanskega maratona namreč v celoti ograjen. Po ocenah policije se je zbralo okoli štiri tisoč ljudi. Neprijavljen shod je bil razpuščen ob 18. uri.

Policija je množico protestnikov obvladala in stanje v središču Ljubljane se je umirilo. V okviru varovanja neprijavljenega shoda so policisti zaznali 43 kršitev zakona o javnem redu in miru in 75 kršitev zakona o javnih zbiranjih.

Eni osebi so zasegli pirotehnična sredstva, eni osebi pa je bil zasežen drug nevaren predmet, ki ga ni dovoljeno nositi na javnem shodu ali javni prireditvi. Vodijo tudi postopek o prekršku in zbirajo obvestila zaradi kršitev zakona o javnih zbiranjih za organizatorja.

Pridržali 17 ljudi, zaznali štiri kazniva dejanja 

Prav tako je bilo obravnavanih šest kršitev cestnoprometnih predpisov, zaznali pa so tudi štiri kazniva dejanja. Poškodovano je bilo službeno vozilo policije, v policiste so metali granitne kocke in jim poskušali preprečiti izvedbo uradnih dejanj. Po do zdaj znanih podatkih noben policist ni bil poškodovan.

V času varovanja neprijavljenega shoda je bilo skupno pridržanih 17 ljudi, vsi so bili po preteku razlogov za pridržanje izpuščeni. Za vzpostavitev javnega reda so bila uporabljena prisilna sredstva, šlo pa je za uporabo telesne sile ter sredstva za vezanje in vklepanje. Po do zdaj znanih podatkih ni bilo poškodovanih oseb.

Središče mesta je vseskozi poostreno nadzirala policija, nad prestolnico je krožil policijski helikopter. Vodni top, parkiran v bližini parlamenta, ni bil uporabljen. 

Fotogalerija
1 / 28

Na ulicah več tisoč proticepilcev

Protestniki so se najprej sprehodili po mestnem središču in se vrnili na Kongresni trg. Policija jih je poskušala zadržati na trgu, dogajanje v središču je bilo vse bolj napeto. Promet na Slovenski cesti je stal, protestniki so poskušali prebiti kordon.

Ob 15. uri so se protestniki začeli zbirati na Kongresnem trgu, po več kot dveh urah so krenili po ljubljanskih ulicah. Preselili so se na Prešernov trg in se sprehodili po ožjem središču mesta. Vrnili so se na Kongresni trg, večja skupina nasprotnikov pogoja PCT je pot nadaljevala do Trga republike, a so jim policisti preprečili dostop do Erjavčeve ulice proti predsedniški palači, zato so se vrnili na Kongresni trg.  

Manjša skupina protestnikov se je odcepila in zablokirala promet na Poljanski ulici, po poročanju N1 so se namenili proti UKC Ljubljana.

Protestniki so se znova združili na Kongresnem trgu, ozračje je postajalo vse bolj napeto. Policisti so poskušali protestnike zadržati na Kongresnem trgu. Zaprli so nekatere ulice, prisilnih sredstev niso uporabili. 

Protestniki so se premaknili po Vegovi ulici, saj tam ni bilo policijske blokade. Prvič so tam uporabili tudi pirotehnična sredstva.

Po prvih ocenah se je zbralo manj kot dva tisoč ljudi, ki so se razpršili po mestu. Policija je obkolila protestnike na Mirju in jih popisala. Napeto je bilo na Barjanski ulici, kjer je bilo več policistov in oklepno vozilo.  

"Udeleženci shoda so bili večkrat pozvani, naj ne ogrožajo varnosti prometa. Ker ukazov niso upoštevali in je bil javni red in mir huje kršen, uporabljena so bila tudi pirotehnična sredstva ter oviran promet, je bil nekaj pred 18. uro shod razpuščen," so zapisali na policiji.

Fotogalerija
1 / 28

 

Že na zbirnem mestu, kjer so potekali nagovori, med drugim je zbrane nagovoril Zoran Stevanović, predsednik stranke Resni.ca, so policisti popisali nekatere protestnike. 

Včeraj je policija sporočila, da protest ni prijavljen in da bo območje shodov videonadzorovano. Opozorili so, da na shode ni dovoljeno prinašati nevarnih predmetov, kot so pirotehnična sredstva, palice, orodje ... Čeprav je policija udeležencem odsvetovala, da na shod prihajajo z otroki, jih je bilo med množico opaziti kar nekaj. 

Morebitne udeležence neprijavljenega shoda so pozvali, naj ne ovirajo in ogrožajo javnega prometa. "Med drugim je treba razumeti, da cestne povezave pogosto uporabljajo tudi ekipe za reševanje in da bi bilo zaradi tega ogroženo tudi življenje ljudi," so sporočili s PU Ljubljana.

Protesti torek, 5.10.2021
Novice Policija s številnimi opozorili pred sredinim protestom anticepilcev
Milan Krek
Novice Krek: Prihaja nova, še bolj kužna različica koronavirusa #video
koronavirus
Novice Tako slabo ni bilo že od januarja. V bolnišnici tudi triletni otrok. #video
ECDC
Novice Covid udarja necepljeni vzhod Evrope
Ne spreglejte