Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Petek,
9. 6. 2017,
7.10

Osveženo pred

6 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,38

Natisni članek

otroci Policija migranti begunci

Petek, 9. 6. 2017, 7.10

6 let, 10 mesecev

Našli pogrešani begunski deklici

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,38
Policija | Foto Klemen Korenjak

Foto: Klemen Korenjak

Pogrešani begunski deklici, ki sta v ponedeljek izginili na poti iz ene od ljubljanskih šol, so živi in zdravi skupaj z mamo našli v avstrijskem Salzburgu.

 

Danes zjutraj sta skupaj z mamo prispeli v Slovenijo, kjer so jih prevzeli policisti in uslužbenci centra za socialno delo, je sporočila policija.

"Včeraj popoldne smo prvič opazili, da sta deklici dosegljivi na aplikaciji Viber. Po komunikaciji z njima in s policijo ter v skrbi, da se jima ne bi kaj zgodilo, sva se s soprogom odločila, da greva v Salzburg. Ob aktivnem posredovanju Centra za socialno delo Ljubljana-Vič, policije in Društva Ključ nam je bilo danes v zgodnjih jutranjih urah dodeljeno spremstvo avstrijske policije," je v sporočilu za medije pojasnila Anka Marinšek Počivavšek, skrbnica deklic.

Deklici sta se že vrnili v šolo

Skrbnica in njen soprog sta se skupaj z deklicama in njuno materjo nato odpeljala v Slovenijo. Vse tri so po besedah skrbnice deklic izrazile željo po vrnitvi. Na slovenski strani Karavanškega tunela so jih pričakali predstavnik policije in direktorica Centra za socialno delo Ljubljana-Vič, je še pojasnila okoliščine vrnitve deklic Marinšek Počivavškova.

Poleg tega je dodala, da sta se deklici že vrnili v njeno družino in odšli "naravnost v šolo, kjer sta se z veseljem pridružili sošolcem pri pouku". Skrbnica pa je tudi pozvala uradne organe, ki odločajo o prošnji deklic in njune matere za azil, da se o njihovi vlogi čim prej odloči. "Z odločitvijo, kakršnakoli že bo, se bo končala trenutna negotovost, ki je tudi botrovala tem obžalovanja vrednim dogodkom, ki pa so na srečo dobro iztekli," je še dodala Marinšek Počivavškova. STA

V Slovenijo prišli z mamo Iračanko

Devet in 11 let stari prosilki za azil sta v Slovenijo lani prišli brez dokumentov skupaj z mamo Iračanko.  

Radio Slovenija je poročal, da sta deklici najprej bivali v azilnem domu. Ko pa je center za socialno delo presodil, da je njuna mama zaradi bolezni neprimerna za skrbništvo, sta bili dodeljeni Anki Marinšek, pri kateri sta bili od lanskega septembra.

Iz šole se nista več vrnili

Obiskovali sta eno od ljubljanskih šol, iz katere pa se v ponedeljek nista več vrnili. Skrbnica je zato podala prijavo na policijo. 

Ne spreglejte