Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Sreda,
27. 7. 2016,
17.16

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58

Natisni članek

NASA Pipistrel Ivo Boscarol

Sreda, 27. 7. 2016, 17.16

6 let, 7 mesecev

Nasa testira Pipistrelove motorje

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,58
NASA testira Pipistrelove motorje | Foto NASA

Foto: NASA

Raziskovalci v Nasinem razvojnem centru Armstrong Flight Research Center v Kaliforniji testirajo več Pipistrelovih električnih pogonov, ki jih podjetje sicer uporablja za svoje serijsko letalo Taurus Electro G2. S testiranjem preverjajo možnosti za razvoj novega električnega eksperimentalnega letala.

NASA raziskuje možnosti za izdelavo novega eksperimentalnega letala X-57 Maxwell s 14 električnimi motorji, ki poganjajo propelerje, integrirane v obe krili. Za testiranje so izdelali 4,1 metra visoko testirno stojalo Airvolt, ki Nasi omogoča, da bo bolje razumela specifike električnega pogona.

S stojalom Airvolt želijo pridobiti čim več izkušenj s komercialno razpoložljivimi in po naročilu razvitimi pogoni.  (Foto: Nasa, Lauren Huges) | Foto: NASA S stojalom Airvolt želijo pridobiti čim več izkušenj s komercialno razpoložljivimi in po naročilu razvitimi pogoni. (Foto: Nasa, Lauren Huges) Foto: NASA

Delovanje motorjev spremljajo s številnimi zelo natančnimi senzorji, s katerimi beležijo meritve navora, potiska, visokoločljive napetostne analize, močnostno učinkovitost in podrobnosti o tem, kako se pogonski sistem obnaša. Iz teh informacij bo razvit simulacijski model, ki bo uporabljen za študije sistemov vodenja v letalih, določanje razporeditve moči in prehodnih pojavov pri porazdeljenih pogonskih sistemih za električna letala.

Prvi podatki so odlični

Yohan Lin je vodja vgradnje sistemov pri Airvoltu. (Foto: Nasa, Lauren Huges) | Foto: NASA Yohan Lin je vodja vgradnje sistemov pri Airvoltu. (Foto: Nasa, Lauren Huges) Foto: NASA "Na splošno dobivamo odlične podatke. Naša spoznanja bodo pomagala pri razumevanju nove tehnologije in bodo dobra izhodiščna točka za bolj kompleksne izzive v prihodnosti," je povedal Yohan Lin, vodja vgradnje sistemov pri Airvoltu.

Orodja, kot je stojalo Airvolt, so podpora ključnemu cilju Nasinega direktorata Aeronautics Research Mission Directorate, ki je prehod letalske mobilnosti na nizkoogljične pogone. Pri Pipistrelu cilj odločno podpirajo in so veseli, da lahko sodelujejo pri raziskavah.

 

Ne spreglejte