Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 9. 2018,
18.21

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,93

5

Natisni članek

Slovenske železnice Idrija Ministrstvo za okolje in prostor težave krivica

Nedelja, 23. 9. 2018, 18.21

5 let, 6 mesecev

Namesto gozda je na njegovi zemlji nastalo jezero #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,93

5

Jožef Osterc iz Veržeja že leta neuspešno išče državno ustanovo, ki bi prevzela odgovornost za to, da ima na zemlji tik ob Muri namesto več metrov visokih dreves le več metrov globoko strugo, polno vode. Pred več kot 30 leti je v strugi enega od rokavov Mure po gradnji bližnjega mostu ostal betonski blok. Voda je našla svojo pot, zato se razteka po gozdu, les pa odnaša na sosednja zemljišča.

Namesto gozda je na zemljišču Jožefa Osterca v zadnjih letih nastalo pravo jezero. "Naenkrat odnese po 30 metrov obrežine, med drugim tudi drevje. Vprašanje je, kje je zdaj moj les. Nekdo ga je požagal, saj ga je prineslo v njegov gozd," je svojo stisko opisal Jožef Osterc.

Betonski blok je vodno strugo preusmeril že leta 1986, ko so gradili most na poplavnem območju Mure. Gozd je sicer začelo odnašati šele v zadnjih letih zaradi vse pogostejših poplav. Danes je pod vodo vsaj 15 arov njegove zemlje, je dejal Jožef Osterc. 

Betonski blok bi bilo treba odstraniti

Osterc je novinarju Planet TV Urošu Maučcu celo s satelitsko sliko pokazal, kam bi se voda morala iztekati. "Voda, ki bi morala iti v jarek, je usmerjena v moj gozd," je povedal Osterc.

Betonski blok, ki je že več kot 30 let ovira v strugi, bi bilo treba odstraniti. Kljub številnim prošnjam, ki jih je med drugim naslovil tudi na Slovenske železnice, inšpektorat in ministrstvo za okolje, odgovornega, ki bi blok odstranil, ni našel. 

Poseg je imel škodljiv vpliv na gozd

Pred dvema letoma je od takratne ministrice za okolje in prostor Irene Majcen prejel odgovor, v katerem ta ugotavlja, da je imel poseg škodljiv vpliv na gozd, s tem pa je bila povzročena tudi materialna škoda. 

V odgovoru je pisalo tudi, naj betonska vodila, ki spreminjajo tok vode, odstrani Železniško gradbeno podjetje. Tam za gradnjo leta 1986 nimajo dokumentacije, saj jo je vodil takratni Zavod za investicije. Inšpektorat za okolje in prostor je prijavo prejel že pred dvema letoma, spremenilo pa se ni še nič. 

Osterc bo boj nadaljeval

"Nikakor ne bom popustil. Poskušal bom najti dobro odvetniško družbo, kjer so dobro podkovani," je dejal Osterc, ki bo boj za svoj prav nadaljeval. 

Od države bo zahteval odškodnino in nadomestno zemljišče. Tudi če vode tu ne bo več, bo trajalo več desetletij, da bo zemljišče znova prerasel gozd.

Ne spreglejte