Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 8. 2023,
22.21

Osveženo pred

8 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,20

Natisni članek

Komenda trgovci vino ujma poplave

Sreda, 16. 8. 2023, 22.21

8 mesecev, 2 tedna

Največjemu trgovcu z vini poplavilo 100.000 steklenic. Zdaj jih prodaja s popustom.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,20
Poplave Koželj | Podjetje je v poplavah po prvih ocenah utrpelo za okoli milijon evrov škode. | Foto Koželj

Podjetje je v poplavah po prvih ocenah utrpelo za okoli milijon evrov škode.

Foto: Koželj

Eno v poplavah najbolj prizadetih podjetij na območju Komende je največji trgovec z vini pri nas – družba Koželj, kjer so po prvih ocenah utrpeli za kar milijon evrov škode. Poplavilo jim je med drugim sto tisoč steklenic vina. Tiste, ki jim jih je uspelo rešiti, zdaj prodajajo s popustom, od vsake steklenice pa bodo en evro podarili v dobrodelne namene.

Fotogalerija
1 / 4

"Voda je bila še posebej neizprosna pri nas v Mostah pri Komendi. Naše poplavljeno skladišče je za sabo pustilo veliko blata in druge umazanije, ki nam jo s pomočjo pridnih rok naših zaposlenih, prijateljev in drugih dobrih ljudi nekako uspelo očistiti in pospraviti skladišče do te mere, da lahko poskrbimo tudi za naša vina in druge izdelke," so po poplavah sporočili pri največjem trgovcu z vini pri nas, družbi Koželj.

Lucija Koželj in Jože Koželj iz družinskega podjetja Koželj, ki je v poplavah utrpelo veliko škodo. | Foto: Mediaspeed Lucija Koželj in Jože Koželj iz družinskega podjetja Koželj, ki je v poplavah utrpelo veliko škodo. Foto: Mediaspeed

Lucija Koželj iz omenjene družbe je za Siol povedala, da jim je v uničujoči poplavi poplavilo blizu sto tisoč steklenic. "Kar nekaj steklenic je bilo povsem uničenih, ker so se palete podrle ena na drugo in so steklenice počile ali so se poškodovali navojni zamaški. Teh steklenic je okoli deset odstotkov. Skupaj s poškodbami na opremi, prostorih, pohištvu, službenih avtomobilih, viličarjih lahko govorimo o približno milijonu evrov škode," je povedala.

Najprej so steklenice spirali z deževnico

Sanacije po poplavi so se lotili tako, da so takoj vse steklenice potegnili iz blata in jih preložili v velike plastične zaboje. "Ker sprva nismo imeli vode, smo se takoj lotili pranja z deževnico, nato pa smo vse še fino oprali in obrisali. Vse skupaj smo morali potem nazaj sortirati in zložiti v kartone," je razložila.

Nekaj dni je bilo njihovo poslovanje nemogoče, s pomočjo prijateljev in prostovoljcev pa jim je uspelo dokaj hitro spet vzpostaviti dostave. "Pretekli konec tedna in v ponedeljek nam je uspelo še napolniti skladišče tako z novimi steklenicami kot s poškodovanimi steklenicami, ki jih prodajamo s popustom, tako da dostave spet potekajo bolj kot ne nemoteno," je pojasnila Lucija Koželj.

Poškodovane steklenice z 20-odstotnim popustom

Steklenice s poškodovano etiketo na svoji spletni strani prodajajo z 20-odstotnim popustom, evro od vsake prodane steklenice pa namenijo v dobrodelne namene. "Odziv kupcev je bil zelo dober, saj smo v dveh dneh dobili okoli 200 naročil. Kupci so lahko brez skrbi, saj ni bojazni, da bi voda prišla v steklenico. Lahko trdimo, da to ni mogoče," je povedala sogovornica.

Čeprav so v družbi, ki zaposluje 20 ljudi, imeli zavarovano premoženje, pa bodo ne glede na to utrpeli veliko škodo, saj je kritje precej manjše od dejanske škode, ki je nastala ob poplavi.

Roman Žveglič
Novice "Zelo hudo je, pa Zgornja Savinjska dolina sploh še ni všteta"
poplave, intervencija
Novice Prvi korak države po poplavah pomoč občinam, kmetijstvu in gospodarstvu
Ne spreglejte