Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 2. 2021,
10.07

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,50

11

Natisni članek

Koronavirus epidemija

Sobota, 27. 2. 2021, 10.07

3 leta, 1 mesec

Najnovejši podatki: toliko okužb smo potrdili včeraj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,50

11

Infekcijska klinika Ljubljana, covid-19, koronavirus | Foto Matej Povše/ UKC Ljubljana

Foto: Matej Povše/ UKC Ljubljana

V petek so v Sloveniji ob 4.861 PCR-testih okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 948 ljudeh. Delež pozitivnih testov je tako znašal 19,5 odstotka. Umrlo je še 13 ljudi, skupaj že 3.836.

Janez Poklukar
Novice Poklukar: V Sloveniji potrdili prvo okužbo z južnoafriško različico koronavirusa #video

Po podatkih vlade je bilo opravljenih tudi 27.189 hitrih antigenskih testov. Vse pozitivne izvide hitrih testov preverjajo še s PCR-testi. V petek so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 948 ljudeh, torej pri desetih manj kot pred tednom dni (958).

Število hospitalizacij se zmanjšuje

V bolnišnicah se je v petek zdravilo 513 bolnikov, od tega 95 na intenzivni negi. Iz bolnišnične oskrbe so včeraj odpustili 49 oseb, na novo pa je bilo včeraj sprejetih 46 oseb. Število oseb, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo zaradi bolezni covid-19, se tako še naprej zmanjšuje. Včeraj je umrlo tudi 13 bolnikov, od začetka epidemije se je število smrti povzpelo na 3.836, kažejo podatki sledilnika za covid-19.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je sedemdnevno povprečno število okužb po danes objavljenih podatkih nekoliko nižje kot dan pred tem, in sicer znaša 763. Število potrjenih primerov okužbe na 100 tisoč prebivalcev v zadnjih 14 dneh pa je 501. Trenutno imamo 10.564 aktivnih okužb, ocenjuje NIJZ. Doslej so sicer okužbo potrdili že pri 189.627 osebah. Z enim odmerkom cepiva proti novemu koronavirusu so doslej cepili 120.377 oseb, z dvema pa 51.228.

IJS: Epidemija v Sloveniji stagnira

V projekciji širjenja bolezni covid-19 v Sloveniji, ki jo pripravljajo na Institutu Jožef Stefan (IJS), epidemija v državi stagnira. Ocenjujejo, da se približno vsakih devet dni prekuži odstotek populacije. Reprodukcijsko število R je približno 1,0, kar pomeni, da ena oseba v povprečju okuži eno osebo. Ob tem dodajajo, da še vedno pričakovano narašča število pozitivnih oseb v starostni skupini 5−14 let.

"Zato se odrasli potrudimo, da bo vsaj toliko padalo število pozitivnih v ostalih starostnih skupinah, da epidemija ne bo naraščala in se bodo bolnišnice še vedno praznile," poudarjajo in dodajajo, da naj nas ne premamijo nekoliko sproščeni ukrepi, ampak da se še naprej trudimo krivulje obrniti strmo navzdol, da bo čim prej omogočeno popolno epidemiološko sledenje, kar je predpogoj za prehod v bolj normalno življenje.

Dokler epidemija ne bo začela vidno upadati, na Institutu Jožef Stefan ne bodo podajali napovedi za prehode v barvaste faze, ker so negotovosti prevelike. | Foto: Ana Kovač Dokler epidemija ne bo začela vidno upadati, na Institutu Jožef Stefan ne bodo podajali napovedi za prehode v barvaste faze, ker so negotovosti prevelike. Foto: Ana Kovač

Epidemiologi bodo lahko po oceni IJS spremljali stike, kar najbolj učinkovito zmanjša širjenje virusa takrat, ko bo povprečno število pozitivnih testov upadlo pod 300 na dan. "S tem nam bodo lahko pomagali še dodatno in hitreje zmanjšati število okuženih oseb v populaciji. Pri trenutnih pogojih bi lahko to stanje dosegli šele maja," opozarjajo.

Na nacionalni ravni smo trenutno v oranžni fazi, razen obalno-kraške regije, ki je zaradi poslabšanja epidemiološke slike v rdeči. Za prehode med različnimi fazami morata biti izpolnjena dva pogoja, in sicer tedensko povprečje potrjenih primerov ter število hospitalizacij. "Dokler epidemija ne bo začela vidno upadati, ne bomo podajali napovedi za prehode v barvaste faze, ker so negotovosti prevelike," še dodajajo na IJS.

Piran
Novice V obalno-kraški regiji v veljavi novi ukrepi za zajezitev koronavirusa

Včeraj potrdili prvi primer južnoafriške različice koronavirusa

Sicer pa je včeraj minister za zdravje Janez Poklukar na popoldanski novinarski konferenci sporočil, da smo v Sloveniji dokončno potrdili prvi primer okužbe z južnoafriško različico koronavirusa. Obolela oseba je bila odkrita v mariborski regiji po vrnitvi iz Afrike. Kot je dodal minister, je epidemiološka služba s terena ugotovila vse visokorizične stike. Štiri osebe je napotila na testiranje in v karanteno, še dodatnih šest pa v karanteno. Dve osebi, ki sta se s prvo vrnili iz Afrike, sta oboleli, najverjetneje imata tudi ti osebi južnoafriško različico novega koronavirusa.

Cepljenje covid-19
Novice Znanost se želi prepričati, da je pri zatiranju epidemije treba vključiti prav vse starostne skupine
Ne spreglejte