Nagrada državljan Evrope Dragu Jančarju in Tomu Križnarju

Nagrado državljan Evrope bosta iz Slovenije prejela pisatelj Drago Jančar in aktivist Tomo Križnar. Nagrado bosta od predsednika Evropskega parlamenta Martina Schulza prejela na slovesnosti oktobra.
Nagrada državljan Evrope Dragu Jančarju in Tomu Križnarju

Med 47 prejemniki nagrade državljan Evrope za leto 2015, ki jo podeljuje Evropski parlament, sta tudi Slovenca Tomo Križnar in Drago Jančar.

Vseh nagrajencev je letos 47, prihajajo pa iz 25 držav članic. Osrednja tema nagrade za to leto sta bila mednarodni razvoj in boj proti revščini. Za nagrado je bilo skupno nominiranih 74 oseb.

Drago Jančar nam je ob prejemu nagrade povedal: "Lepo je biti državljan Evrope, a zadnje čase vse manj državljan Slovenije."

Obrazložitev nagrajencev

"Tomo Križnar, rojen leta 1954, je slovenski zagovornik človekovih pravic, novinar, pisatelj, ustvarjalec dokumentarnih filmov, svetovno znan podpornik in zaščitnik ljudstva Nuba v istoimenskem gorovju, kamor se vrača vse od leta 1998. Njegovi podvigi in humanitarno delovanje že vso njegovo poklicno pot vzbujajo zanimanje mednarodnih institucij za človekove pravice. Za mir v Sudanu se zavzema pri humanitarnih agencijah Združenih narodov, Evropski uniji, vladi ZDA in pri drugih vplivnih svetovnih institucijah. Sodeloval je s Salihom Mahmudom Osmanom, prejemnikom nagrade Saharova Evropskega parlamenta v letu 2007. Leta 2006 je postal poseben odposlanik bivšega slovenskega predsednika Janeza Drnovška za zahodnosudansko regijo Darfur, da bi sodeloval pri razrešitvi humanitarne krize, ki se je izkazala za vojno za vodo. G. Križnar predstavlja morebiti zadnje popolnoma človekoljubne in predane 'oči in ušesa' za krivice tega sveta. Trdno sva prepričana, da je moralna dolžnost, pa tudi čast, da naša institucija prepozna in nagradi človeka, ki si iskreno prizadeva za boljše razumevanje med 'razvito' Evropo in tretjim svetom. Z aktivnim prispevkom k mednarodnemu razvoju g. Križnar dejansko udejanja besede številnih evropskih politikov – četudi za ceno svojega življenja. G. Križnar je trenutno v Sudanu, kjer deluje s svojo zadnjo pobudo: zbira risbice otrok Nuba, ki jih želiva razstaviti v Evropskem parlamentu," sta zapisala Tanja Fajon (SD/S&D) in Igor Šoltes (Verjamem/Zeleni), ki sta ga nominirala za nagrado.
"Drago Jančar je eden najbolj uspešnih in poznanih sodobnih slovenskih literarnih ustvarjalcev in najpogosteje prevajani slovenski pisatelj. Njegova dela so bila prevedena in uprizorjena v Nemčiji, Španiji, Italiji, Franciji, Veliki Britaniji, ZDA, na Nizozemskem, Irskem, v vzhodnoevropskih državah in drugje, kar je izjemno za pisatelja, ki izhaja iz dvomilijonskega naroda. Jančar je v okviru svojega literarnega opusa in družbenega delovanja pomembno prispeval h krepitvi evropske ideje ter promociji evropskih vrednot svobode, enakosti in demokracije. Kot predsednik Slovenskega centra PEN je veliko prispeval k demokratizaciji Slovenije in se zavzemal za mir med vojno na ozemlju nekdanje Jugoslavije. V mednarodno odmevni esejistiki (npr. Duša Evrope, 2006) se posveča političnim, kulturnim in širšim družbenim vprašanjem ter vprašanjem posameznika, ki ga na eni strani obvladujejo mehanizmi zgodovine, na drugi pa njegova lastna zaznamovanost. Jančar je za svojo pripovedno prozo, dramatiko in esejistiko prejel ogromno tujih in domačih literarnih nagrad in pogosto predava v vodilnih kulturnih centrih Evrope. Leta 2012 se je v okviru Evropske prestolnice kulture začel projekt, ki je v celoti posvečen njegovemu ustvarjanju. Menimo, da je Jančarjevo delovanje prispevalo h krepitvi evropskega duha in odraža vrednote, ki so navedene v Listini Evropske unije o temeljnih pravicah, ter da njegov pisateljski opus in družbena angažiranost spodbujata boljše razumevanja med evropskimi državljani," so zapisali pod nominacijo Milan Zver (SDS/ELS), Lojze Peterle (NSi/ELS), Ivo Vajgl (DeSUS/ALDE), Romana Tomc (SDS/ELS), Franc Bogovič (SLS/ELS) in Patricija Šulin (SDS/ELS).

Nagrada državljan Evrope

Nagrado državljan Evrope od leta 2008 podeljujejo posameznikom ali organizacijam, ki prispevajo k boljšemu razumevanju in tesnejšemu povezovanju državljanov ter spodbujajo čezmejno in mednarodno sodelovanje znotraj EU. Kandidate vsako leto predlagajo evropski poslanci, pri čemer ima vsak poslanec pravico predlagati enega kandidata za nagrado. Lani sta na predlog evropskih poslancev iz Slovenije nagrado prejela Alojz Rebula in Spomenka Hribar. Leto prej je nagrado državljan Evrope prejel tržaški pisatelj Boris Pahor, leta 2012 pa sta iz Slovenije nagrado prejela Lovro Šturm in prostovoljski projekt računalniškega opismenjevanja starejših Simbioza.

Sorodne vsebine

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Popularno

Vroči članki

Najbolj brano