Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 12. 2017,
8.46

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

22

Natisni članek

Jernej Šugman igralec noad pogreb

Petek, 15. 12. 2017, 8.46

6 let, 4 mesece

Na Žalah z vojaškimi častmi zadnje slovo od Jerneja Šugmana #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

22

jernej šugman, pogreb | Foto Mediaspeed

Foto: Mediaspeed

Na ljubljanskih Žalah so z vojaškimi častmi pokopali gledališkega in televizijskega igralca Jerneja Šugmana, ki je v nedeljo umrl v 49. letu starosti. Od enega od najvidnejših članov ljubljanske Drame so se poslovili svojci, prijatelji, kolegi in državni vrh.

Eden izmed številnih družinskih prijateljev rodbine Šugman Igor E. Bergant je prebral zapis njegovih najbližjih, v katerem so obudili spomin nanj, vse od njegovega rojstva, prek mladosti, življenjskih preizkušenj in podvigov, ljubezni do gledališča, igralskih začetkov, do trenutkov, ki so jih preživeli skupaj.

Bil je neskončno igriv fant, ki ga je privlačilo tisto, kar je bilo prepovedano. Zanimale so ga živali, njegova najljubša je bila gorila. Kot majhen se je zaljubil v King Konga in druge mogočne like, kot je Martin Krpan. Spominjali so se, da jih je morda kdaj nezadovoljne zaradi njegove neposlušnosti znal povsem razorožiti s šalami in humorjem.

Med drugim so svojci zapisali, da jih je presegal v svoji velikodušnosti in sposobnosti sprejemanja raznolikosti človeške duše, tudi manj bleščečih, včasih neprijetnih plati. Vse je odpuščal in pozabljal. Vsakokrat znova ponudil roko in se odzval na prošnjo.

Na pogrebu več sto ljudi

"Včasih sem ti zavidal kakšno vlogo, kdo ti jih pa ni. Včasih si jo celo ti meni. Ampak zdaj vem, da to ni res, ker to sploh ni bila tvoja lastnost," je v svojem govoru povedal ravnatelj Drame Igor Samobor in razmišljal, da človeka s tako širokim objemom in toplim nasmehom ne bo verjetno nikoli več spoznal.

V imenu njegove filmske družine je nekaj besed v spomin preminulemu namenil režiser Metod Pevec, ki je z igralcem sodeloval pri filmu Lahko noč, gospodična. Spregovorila sta tudi igralec Jurij Zrnec, dramatik in režiser Matjaž Zupančič in predstavnik projekta Predani korakom, katerega ambasador je bil Šugman.

Pogreba se je udeležilo več sto ljudi, med njimi tudi državni vrh s predsednikom Borutom Pahorjem na čelu in nekateri politiki. Pogreb z vojaškimi častmi je spremljala častna enota Slovenske vojske, igral je orkester Slovenske policije. S pesmijo Ne mine niti dan se je igralcu poklonil tudi Zoran Predin.

Z vojaškimi častmi so leta 2015 pokopali tudi legendo slovenske narodno-zabavne glasbe Slavka Avsenika, leta 2011 pa nekdanjega premierja Andreja Bajuka. Pravila službe v Slovenski vojski med drugim določajo, da se z vojaškimi častmi pokopljejo:

-        pripadniki Slovenske vojske, ki so izgubili življenje pri opravljanju vojaške službe oziroma če so se ponesrečili ali umrli v času službe v stalni sestavi Slovenske vojske,

-        minister za obrambo in državni sekretar na ministrstvu za obrambo,

-        predsednik vlade,

-        predsednik državnega zbora,

-        predsednik državnega sveta,

-        predsednik ustavnega sodišča,

-        predsednik države,

-        nosilci partizanske spomenice 1941,

-        nosilci reda narodnega heroja,

-        nosilci častnega vojnega znaka,

-        nosilci častnega znaka osamosvojitve,

-        nekdanji predsedniki države,

-        nekdanji ministri in državni sekretarji ministrstva za obrambo,

-        druge osebe, če tako odloči vlada.

Način izvedbe pogreba z vojaškimi častmi se določi z državnimi in vojaškimi protokolarnimi pravili. S protokolarnimi pravili se določijo tudi velikost častne enote, častno spremstvo, častna straža, prenos posmrtnih ostankov, nošenje odlikovanj in priznanj, nošenje krste ali žare in drugo.

x

Video: Planet TV

Šugman je nastopil v več kot 80 gledaliških vlogah ter številnih filmskim in televizijskih vlogah. Poosebil je vrsto pomembnih likov iz klasične in sodobne svetovne literature. Bil je Baal, Hamlet, Lear, Ojdip, Ata Ubu, Tit Andronik, Tašča v Ko sem bil mrtev, Alcest v Ljudomrzniku, Agamemnon v Iliadi, Maks in Kantor v Kralju na Betajnovi, Župnik v Hlapcih, Orgon v Tartuffu, Emir v Jugoslaviji, moji deželi.

Najbolj se je vtisnil v spomin kot vratar Veso

Širšemu občinstvu se je vtisnil v spomin kot prikupni vratar Veso v televizijski nanizanki Teater Paradižnik, nastopal je v prav tako priljubljenih Vrtičkarjih in Naši mali kliniki. V njegovem obsežnem filmskem opusu so med drugim Nočno življenje, Zvenenje, Predmestje, Inferno in Kratki stiki.

Poglejte, kaj so o Jerneju Šugmanu povedali njegovi študenti. Video: Kaya Kamenarič

Njegovega obraza po besedah ravnatelja Drame Igorja Samoborja ne bo mogoče pozabiti. Bil je človek ljudskih src in legenda v slovenskem kulturnem prostoru, pa je v obrazložitvi sklepa, da za igralca organizira državni pogreb z vojaškimi častmi, zapisala vlada.

Žalna slovesnost 20. decembra

Žalna slovesnost v spomin na Šugmana, igralca z nalezljivim smehom in velikanskim srcem, kot ga mnogi opisujejo, bo na velikem odru Drame v sredo, 20. decembra.

 

Ne spreglejte