Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Metka Prezelj

Petek,
26. 2. 2016,
16.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

migranti Vrhnika protest

Petek, 26. 2. 2016, 16.46

8 let

Na Vrhniki okoli 200 protestnikov proti migrantskemu centru

Metka Prezelj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ker se begunski center nahaja tik ob vrtcu in v bližini šole, kjer je skupno 850 manjših otrok, je na Vrhniki pred občino protestirala skupina okoli 200 ljudi. Župan vztraja, da lokacija ni primerna.

Za solidarnost opredeljeni so se zbrali na strani vrhniške občine, zastave opredeljenih proti migrantom pa so plapolale na drugi strani ceste.

Župan Vrhnike Stojan Jakin se je protesta udeležil, čeprav nanj ni bil vabljen. Kot pravi sam, so protest organizirali proti njemu in ne proti migrantom.

Tudi naš center naj bo zaprtega tipa, pravi župan Župan Vrhnike je povedal, da je dejstvo, da je na Vrhniki migrantski center na neprijetni lokaciji poleg vrtca in šole, kjer je skupaj 850 otrok.

"Ugotovil sem, da imajo izmed občin Šentilj, Ljutomer, Brežice in naše občine, samo na Vrhniki begunci možnost izhoda. Danes sem klical državnega sekretarja in zahteval pojasnilo. Pravi, da gre za drugačen status beguncev, a meni ta razlaga ne zadošča. Rad bi, da je tudi tu nadzor. Če so že v teh prostorih, naj bodo ti zaprtega tipa. Ljudje so prestrašeni zaradi velikega števila otrok v bližini."

Begunci na Vrhniki niso nikoli kradli ali grozili z noži Kot pravi župan, nikoli ni bil pristaš nepravih informacij. "To, da se piše neprave informacije, ni prav in menim, da bi moral nekdo v tem primeru tudi ukrepati. Določene informacije z medmrežja mejijo že na sovražni govor. Nihče ni tu hodil z nožem okrog, nihče ni oropal trgovine."

Begunci so zašli tudi v šolo, pravi eden od staršev Kot nam je povedal eden od staršev otrok Osnovne šole Antona Martina Slomška, ki ni želel biti imenovan, je na protest prišel zato, ker so se v zadnjih dneh v šoli zgodili dogodki, ki niso bili primerni.

"Sina sem vprašal, ali se v šoli pogovarjajo tudi o ljudeh, ki zdaj prihajajo na Vrhniko in mirno mi je odvrnil, da jih je tudi videl, saj so bili zjutraj, ko je sin prišel v šolo, v avli. Župan je pozneje to zanikal in rekel, da so fotografirali otroke, a sinu verjamem, ker za takšno laž nima prav nobenega razloga," je povedal udeleženec mirnega protesta. Dodal je še, da zaradi takšnih nekontroliranih dogodkov beguncev v bližini šole ne želi in da mora država kaj narediti v tej smeri.

"Cerarjeva trditev, da so bile lokacije usklajene z lokalnimi skupnostmi, ne drži" Župan pravi, da je državnemu sekretarju in ostalim večkrat razložil, da lokacija ni primerna. "Tudi to, kar sem slišal danes od predsednika vlade, v popolnosti ne drži, lokacije centrov niso bile usklajene z lokalnimi skupnostmi. Obveščeni smo bili o centru in to je bilo gotovo dejstvo, mi pa smo potem zagotovili civilno zaščito, prostovoljce in uredili vse ostalo."

Kot pravi, je sam predlagal, da bi v času, ko starši v šolo in vrtec vozijo otroke, beguncem delili hrano, saj drugega niti ne more narediti.

Država je prisluhnila zahtevam občine, zato so tu samo družine z majhnimi otroki. Včeraj je bilo v vrhniškem centru 84 beguncev in od tega 74 otrok. "Menim, da niso problematični, saj so mladoletni, manjši otroci," pravi župan.

Na Vrhniki so poostrili nadzor Glede na to, da je na Vrhniki prisoten strah, smo na podlagi sestanka z gospodom Šeficem poostrili policijsko nadzorstvo, nadzorstvo komunalnih redarjev in varnostnikov. Dva varnostnika sta pri vrtcu, eden pri šoli. Stalne so patrulje policistov in komunalnega redarja na poteh, po katerih hodijo otroci v šolo. V samem centru je stalno šest policajev, dva se stalno vozita tudi s policijskim psom po Vrhniki, ena patrulja pa se dodatno pojavlja na območju, kadar ni zasedena, je še povedal župan.

Ne spreglejte