Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
14. 4. 2023,
8.21

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,42

12

Natisni članek

vreme dež sneg

Petek, 14. 4. 2023, 8.21

1 leto

V tem kraju je v manj kot 24 urah zapadlo 44 cm snega #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,42

12

Včerajšnji dan je bil vremensko pester, po večini države je deževalo, medtem ko je ponekod tudi snežilo. Na Predelu je v manj kot 24 urah zapadlo 44 centimetrov snega, poroča agencija za okolje. Zaradi obilnih snežnih padavin planinska zveza in policija odsvetujeta pot v gore.

Noč je bila ponekod pestra, saj so med drugim gasilci PGD Videm v Sovičah izčrpali večjo količino meteorne vode z dvorišča stanovanjske hiše, v Mošnjah je meteorna voda zalila kletne prostore večstanovanjskega objekta, na Poti na Jošta v Kranju pa je meteorna voda zalila kletne prostore stanovanjskega objekta, navaja uprava za zaščito in reševanje.

V višje ležečih krajih pa je nekaj preglavic povzročil sneg. 

Kakšna je napoved?

Danes in jutri bo oblačno, občasno bodo še padavine, meja sneženja se bo do večera dvignila na okoli 1.200 metrov nadmorske višine, napoveduje Arso. Najvišje dnevne temperature bodo od 5 do 10, ob morju do 12 stopinj Celzija.

Jutri bo pretežno oblačno, občasno bodo še krajevne padavine, deloma plohe. Ob morju bo pihal jugo. Najnižje jutranje temperature bodo od 0 do 6, na Primorskem do 8, najvišje dnevne na severozahodu okoli 6, drugod od 9 do 14 stopinj Celzija.

Vršič. Sneg.
Novice Pozor, povečana nevarnost snežnih plazov #video #foto

Zaradi obilnih snežnih padavin planinska zveza in policija odsvetujeta pot v gore

Obilne padavine so nad nadmorsko višino okoli 1.600 metrov prinesle precej novega snega. Povečala se je nevarnost snežnih plazov, zato je cilje bolje prestaviti na nižje ležeče predele, so opozorili na planinski zvezi. Tudi policija v naslednjih dneh odsvetuje obisk gora.

Po poročanju Arsa se je na Kredarici snežna odeja odebelila za 70 centimetrov, na Vršiču in Zelenici za 60 centimetrov, na Voglu za 55 centimetrov, drugod nad 800 metri pa večinoma od 20 do 45 centimetrov.

Ob obilnem sneženju nevarnost snežnih plazov hitro narašča. Trenutno je nad nadmorsko višino okoli 1.800 metrov znatna (precejšnja), nižje, tam, kjer je še stari sneg, pa večinoma zmerna, 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici, so zapisali na Arsu.

Nevarna bodo strma pobočja ter mesta z napihanim snegom, grape in grebeni z opastmi. Možni bodo spontani plazovi novega, nesprijetega snega, na mestih z napihanim snegom se lahko že ob majhni obremenitvi snežne odeje sprožili kložasti plaz. Razmere bodo težke in nevarne, zato, vsaj za dan ali dva, priporočajo izogibanje visokogorju. Tudi nižje bo potrebna velika previdnost. Takoj, ko bo posijalo sonce, se bo nevarnost na prisojnih pobočjih povečevala tudi z dnevnim ciklom. Ker ne kaže na izrazitejšo otoplitev, se bodo lavinske razmere le počasi izboljševale, so navedli na Arsu.

Na Planinski zvezi Slovenije odsvetujejo obisk gora, dokler se snežna odeja ne stabilizira.

Tudi policisti opozarjajo na zahtevne razmere v gorah, veliko snežnih pasti in na nizke temperature. Zaradi razmer je povečana nevarnost za nesreče in snežne plazove, zato svetujejo sprotno spremljanje razmer. V četrtek in ponoči je v visokogorju zapadla večja količina snega, zato v naslednjih dneh odsvetujejo obisk gora.

Ne spreglejte