Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 1. 2017,
7.06

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

Natisni članek

veter sneg vreme

Torek, 17. 1. 2017, 7.06

6 let, 7 mesecev

Na Primorskem močna burja, na avtocestah možnost snežnih zametov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10
Burja. Vreme. | Foto Tomaž Primožič/FPA

Foto: Tomaž Primožič/FPA

Zaradi močne burje je zaprta vipavska hitra cesta med Selom in cestninsko postajo Nanos. Prav tako promet ovirajo snežni zameti na primorski avtocesti med Uncem in Razdrtim. Veter je med drugim odtrgal tudi ploščo na strehi Osnovne šole Koper, v bližnjih Šmarjah pa je odtrgalo novoletne okraske.​

Močna burja, ki je v Vipavski dolini v sunkih dosegla hitrost do 150 kilometrov na uro, bo nevšečnosti povzročala še ponoči in v sredo.

Zaradi močnega vetra je več omejitev prometa tudi na nekaterih drugih primorskih cestah. Med drugim je na regionalni cesti Podnanos-Vipava-Ajdovščina ter Selo-Ajševica-Vogrsko prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami.

Na nekaterih prometnicah še vedno veljajo omejitve tudi zaradi zimskih razmer. Tako je prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike na mejnih prehodih Petrina in Babno Polje zaradi zimskih razmer na Hrvaškem ter na regionalni cesti Col-Črni Vrh-Godovič. Prelaz Vršič pa je zaprt.

Zaradi burje je dopoldne brez elektrike ostalo 500 odjemalcev na daljnovodu Dutovlje in 150 odjemalcev na območju Pivke, dalj časa so bili brez električne energije okoli Planine na Ajdovskem. Prizadeto je bilo tudi območje Trnovega na odseku trase daljnovoda Globoko-Rijavci.

Z Elektra Primorska so sporočili, da je bilo brez elektrike skupno 700 gospodinjstev, zdaj so večino težav že odpravili. Brez elektrike je trenutno še 50 odjemalcev v kraju Zavino v Spodnji Branici ter nekaj hiš v kraju Prevala in Grgar na odseku trase daljnovoda Globoko–Rijavci, skupno približno sto odjemalcev.

S Primorske poročajo tudi o številnih podrtih drevesih, trenutno je priprto tudi koprsko pristanišče, kar pomeni, da se o vplutju ladij odločajo od primera do primera. O posameznih primerih podrtih dreves poročajo tudi iz občin Krško, Sevnica in Brežice.


Pri 150 km/h bo veter ustavil promet za vse avtomobile #nasvet


Burja povzroča težave tudi v prometu, v Ajševcih pri Novi Gorici se je prevrnil celo tovornjak. Na primorski hitri cesti pred cestninsko postajo Bazara zaradi burje sicer izločajo tovorna vozila in avtobuse proti razcepu Nanos.

Promet je zaradi snežnih nanosov močno oviran tudi na primorski avtocesti med Uncem in Razdrtim.

Burja ovira promet na naslednjih cestah:
- Zaprta je polovica primorske avtoceste med priključkoma Kastelec in Kozina proti Ljubljani, obvoz je možen po vzporedni regionalni cesti.

- Zaprta je primorska hitra cesta med Selom in cestninsko postajo Nanos v obe smeri, 4. stopnja.
- Prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami, 2. stopnja na regionalni cesti Selo - Ajševica - Vogrsko.
- Prepovedan promet za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton, 1. stopnja je na regionalni cesti Podnanos - Vipava - Ajdovščina.

Na primorski hitri cesti zaradi burje pred cestninsko postajo Bazara izločajo tovorna vozila in avtobuse proti razcepu Nanos.

Prepoved za priklopnike in polpriklopnike:
- na mejnih prehodih Petrina in Babno Polje zaradi zimskih razmer na Hrvaškem;
- na regionalni cesti Col - Črni Vrh - Godovič.

Prelaz Vršič je zaprt zaradi zasneženega cestišča.

V bližini obale valovi že presegajo višino treh metrov, na odprtem morju pa bodo presegli tudi štiri metre, so sporočili z agencije za okolje. Opozarjajo, da valovanje ogroža izpostavljene dele obale.

Občasno bo snežilo

Danes bo prevladovala oblačnost, v zahodni in severni Sloveniji padavin večinoma ne bo, drugod bo občasno naletaval sneg. Največ padavin lahko pričakujejo v južni Sloveniji.

Najvišje dnevne temperature bodo od –4 do 0, na Primorskem do 4 stopinje Celzija.

Jutri se bo na zahodu delno zjasnilo, drugod bo zmerno do pretežno oblačno. Ponekod v južni Sloveniji bo občasno še rahlo snežilo. Še bo vetrovno, na Primorskem bo pihala močna burja.

Najnižje jutranje temperature bodo od –2 do –7, v zatišnih legah severne Slovenije do –10, ob morju okoli 0, najvišje dnevne od –5 do 0, na Primorskem do 4 stopinje Celzija.

V noči na četrtek bo ponekod v južnih krajih še naletaval sneg. Čez dan bo pretežno jasno, več oblačnosti bo ponekod v južni Sloveniji. Burja bo nekoliko oslabela. V petek bo pretežno jasno in mrzlo. Burja bo še naprej slabela.

Na Krškem mostu zabeležili sunek vetra prek 200 km/h

Zaradi močne burje, ki že drugi dan povzroča preglavice prebivalcem Reke in okoliških krajev, so meteorologi razglasili rdeči alarm. Na mostu na otok Krk so celo zabeležili sunek vetra s hitrostjo 208 kilometrov na uro. Februarja 2015 so sicer izmerili rekordnih 224 km/h. Okoli sto kilometrov na uro piha tudi v reškem univerzitetnem Kampusu, kjer so za danes prekinili vse študijske obveznosti. Nastalo škodo ocenjujejo na 100 tisoč kun (približno 13 tisoč evrov).

Orkanska burja povzroča težave v prometu tudi na večini cest od morja proti notranjosti države, ter od Reke do Dalmacije. Tako je na odseku Kikovice-Delnice za ves promet zaprta avtocesta Reka- Zagreb, avtocesta A7 od Svetega Kuzme do Šmrike ter jadranska magistrala od Novega Vinodolskega do Svete Marije Magdalene. Promet na reški obvoznici je dovoljen le osebnim vozilom.

Sneg in veter sta zaprla tudi nekatere regionalne in lokalne ceste v BiH in Srbiji.
Ne spreglejte