Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 7. 2020,
18.17

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,62

48

Natisni članek

protesti kolesarjenje Rumeni jopiči protivladni protesti

Petek, 10. 7. 2020, 18.17

3 leta, 9 mesecev

Na Prešernovem trgu rumene jopiče pričakala "rumena maškarada" #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,62

48

Že 11. petek zapored so v Ljubljani potekali protivladni protesti. Ob 18. uri se je nekaj protestnikov zbralo na Prešernovem trgu v Ljubljani na tako imenovani rumeni maškaradi, kjer so našemljeni v maske in rumene jopiče počakali podpornike vlade, tako imenovane rumene jopiče, ki so na Prešernov trg prišli ob 18.30. Na Prešernovem trgu se je zbralo tudi nekaj nasprotnikov obiska predsednika Boruta Pahorja v Bazovici. Ob 19. uri se je na Prešernovem trgu zbralo še več protestnikov, nato pa so se kolesarji in pešci podali na pot po ulicah Ljubljane. Končali so na močno zastraženem, a neograjenem Trgu republike.

Tokrat so protestniki med drugim naslovili vse tiste, ki s svojo neaktivnostjo podpirajo po njihovem nevzdržno stanje v državi. Že znanim kritikam in zahtevam pa se je danes pridružila še zahteva po neodvisnih medijih in podpori preiskovalnemu novinarstvu, piše STA.

Osrednje dogajanje v prestolnici se je znova razvilo na Trgu republike, ki je bil tudi tokrat neograjen, a močno okrepljen s policijskimi ekipami. Protivladni protestniki so tokratni protest zasnovali v obliki odprtega mikrofona, ki je omogočal, da je lahko vsak izrazil svoje mnenje.

Protesti skozi objektiv naše fotografinje Ane Kovač:

Fotogalerija
1 / 53

Govorniki so se med drugim zavzeli za svobodo gibanja, odločanja, združevanja in govora. Nasprotujejo korupciji in kraji javnega denarja, odnosu vlade do nevladnih organizacij in danes, po objavi predlogov več medijskih novel, tudi do medijev. Kritični so bili tudi do razmislekov o obvezni aplikaciji za sledenje stikov z okuženimi z novim koronavirusom in o vnovični uvedbi obveznih mask, piše STA.

Protestniki iz Primorske pa so bili ostri predvsem do zgodovinskega revizionizma in polaganja vencev državnega vrha pri bazoviški fojbi, temu očitajo izdajstvo. Protestniki so povedali, da so prišli tudi iz Trsta, Čedada, Gorice in Trbiža, poroča STA.

11. protest 10. 7. 2020 | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Nekaj protestnikov se je na Prešernovem trgu zbralo že ob 18. uri na tako imenovani komični predakciji oziroma rumeni maškaradi, kot je dogodek na Facebooku poimenoval eden od vidnejših protestnikov Jaša Jenull.

"Pridemo v pustnih kostumih in maskah, prek katerih si bomo nadeli še rumene jopiče in tako postali povsem normalni državljani, ki mirno protestirajo v javnem prostoru. Ob 18.30 bomo razigrano izrekli dobrodošlico še dodatni mali skupinici podobno našemljenih maškar," je pred protestom napovedal na svojem profilu Facebook.

11. protest 10. 7. 2020 | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Ob 18.30 so na Prešernov trg tretjič prišli tako imenovani rumeni jopiči. Na svojem profilu na Twitterju so pred protestom napisali, bodo spoštovali vladni odlok in se razdelili v skupine po deset ljudi.

Kot je bilo videti na družbenih omrežjih, želijo med drugim simbolizirati glas konvencionalnih delavcev, na katere naj bi "marksistična internacionala" pozabila.

11. protest 10. 7. 2020 | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Na protestu pa so izražali predvsem nasprotovanje gibanju antifa in se opremljeni s slovenskimi zastavami zavzemali "za Slovenijo" ter sporočali, da domoljub ni fašist. Razvili pa so tudi transparent z ilustracijo, s katero so sporočali, da rdeča zvezda spada v koš za smeti, še piše STA.

A da so "za Slovenijo", so sporočali tudi protivladni protestniki, ki so ugotavljali, da narod umetno deli politika. Rumenim jopičem pa sporočili, da antifašisti niso teroristi, še piše STA.

11. protest 10. 7. 2020 | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Kolesarji in pešci so okoli 19. ure začeli svojo pot po ulicah Ljubljane. Del protestnikov se je podal pred sedeže koalicijskih strank NSi, DeSUS in SMC. NSi so očitali dvoličnost, DeSUS pa je zanje najbolj smrtonosna stranka, ker naj bi po njihovem prepričanju pustila umirati starostnike v domovih za ostarele.

11. protest 10. 7. 2020 | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Zaradi trenutnih epidemioloških razmer so pobudniki tokrat priporočali uporabo koles in mask, česar se je veliko protestnikov tudi držalo. Med protestom pa so z iztegnjenimi rokami tudi preverili, ali je med njimi dovolj velika razdalja, še piše STA.

Protest so končali na Trgu republike.

11. protest 10. 7. 2020 | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

V Mariboru so se protestniki ob 19. uri zbrali na Trgu svobode. Kot poroča spletni Večer, so se po mestu tudi tokrat sprehodili ob žvižgih, protestnih parolah in izrazih želja po spremembah v državni ureditvi. Znova jih je obiskal tudi Ivan Gale, uslužbenec zavoda za blagovne rezerve, ki je javno pričal o pritiskih na zavod pri nabavi medicinske opreme v obdobju epidemije novega koronavirusa, še piše STA.

Marijan Križman Borut Pahor
Novice Pahorju predlagajo, naj ne položi venca pred bazoviško fojbo #video
Ne spreglejte