Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 10. 2021,
14.22

Osveženo pred

2 leti, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

22

Natisni članek

Botanični vrt nasveti strupene rastline rastline naskalni mleček

Nedelja, 10. 10. 2021, 14.22

2 leti, 6 mesecev

Na pokopališčih raste strupena rastlina. Strokovnjak: Bodite previdni.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

22

Naskalni mleček | "Vsi mlečki so strupeni, vendar to ne pomeni, da so to nevarne rastline. Ne smemo jih nositi v usta in na občutljive dele telesa," je pojasnil Jože Bavcon. | Foto Guliverimage

"Vsi mlečki so strupeni, vendar to ne pomeni, da so to nevarne rastline. Ne smemo jih nositi v usta in na občutljive dele telesa," je pojasnil Jože Bavcon.

Foto: Guliverimage

"Bila sem v stiku s strupeno rastlino na pokopališču, imam opekline po obrazu," nam je sporočila ena od bralk. Preverili smo, za kakšno rastlino gre in kakšne posledice lahko povzroči. 

Kot pravi Jože Bavcon, se naskalnih mlečkov ne bomo znebili in nobene potrebe ni za to, saj predstavljajo zelo veliko rastlinsko raznolikost. | Foto: STA , Kot pravi Jože Bavcon, se naskalnih mlečkov ne bomo znebili in nobene potrebe ni za to, saj predstavljajo zelo veliko rastlinsko raznolikost. Foto: STA ,

Pred nami je čas, ko bomo množično začeli obiskovati in urejati pokopališča. Ena od naših bralk nas je opozorila, da je bila v preteklem tednu na pokopališču v stiku s strupeno rastlino, zaradi katere je dobila opekline po obrazu. Gre za naskalni mleček oziroma Euphorbia myrsinites, je pojasnil vodja Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani Jože Bavcon.

Naskalni mleček iz družine mlečkovk

Rastline iz družine mlečkov rastejo tako po svetu kot tudi pri nas. Razširjene so na območju Krimskega polotoka, Turčije, Balkana in Italije. Tovrstne rastline so zelene skozi vse leto in odlično prenašajo sušo, vročino, pa tudi mraz. Naskalni mleček ima polegle poganjke, iz katerih zrastejo dva centimetra dolgi srebrnkasti listi. Rastlina cveti od maja do julija in ima rumeno-zelene cvetove.

Rastlina na koncu poganjkov požene rumeno-zelene cvetove. Cveti od maja do julija.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Rastlina na koncu poganjkov požene rumeno-zelene cvetove. Cveti od maja do julija. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Mlečki rastejo v travi, gozdu, ob cestah, na gozdnih robovih, močvirjih, pri nas pa jih radi gojimo tudi kot okrasne rastline za skalnjake, grobove in za kombinacije s trajnicami.

sobne rastline
Trendi Kako lahko sobne rastline izboljšajo duševno zdravje?

Bralka nam je posredovala fotografijo opeklin po obrazu, ki jih je dobila po tem, ko je bila v stiku s strupeno rastlino. | Foto: Bralka Bralka nam je posredovala fotografijo opeklin po obrazu, ki jih je dobila po tem, ko je bila v stiku s strupeno rastlino. Foto: Bralka Strupene snovi povzročajo notranja in zunanja vnetja

Za vse vrste mlečkov velja, da ko jim odtrgamo list ali prebodemo navidezno telo rastlin, iz njih priteče mlečni sok, ki vsebuje številne strupene snovi, na primer eforbon. "Te povzročajo vnetje sluznic, prebavil, če je zaužita količina prevelika, lahko v skrajnem primeru nastopi tudi smrt. Na koži povzročajo vnetja, pojavijo se lahko mehurji, rane, kasneje pa tudi lokalno odmiranje tkiva," opozarja Bavcon.

"Vsi mlečki so strupeni, vendar to ne pomeni, da so to nevarne rastline. Ne smemo jih nositi v usta in na občutljive dele telesa. To so včasih ljudje, ki so živeli z naravo, zelo dobro vedeli. Če imamo utrjene dlani, ne bi smeli imeti težav, če imamo bolj nežne roke, pa se lahko pojavijo izpuščaji, " poudarja Bavcon.

Pri rokovanju z njimi moramo biti previdni

Kot pravi Bavcon, se jih ne bomo znebili in nobene potrebe ni za to, saj predstavljajo zelo veliko rastlinsko raznolikost. Moramo pa pri rokovanju z njimi biti previdni. Osnovno pravilo je, da si po delu z rastlinami, še posebej, če jih ne poznamo, dobro umijemo roke, če pa nimamo vode, si jih močno obrišemo v travo. 

rastline
Trendi Preden si z rastlinami polepšate balkone, si postavita ta tri vprašanja
OBI 3
Trendi Tako bo vaš balkonski vrtiček zablestel v polnem sijaju

 

 

 

Ne spreglejte