Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 12. 2023,
16.53

Osveženo pred

4 mesece, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

Natisni članek

Saša Arsenovič gondola sedežnica smučišče Pohorje Maribor

Četrtek, 14. 12. 2023, 16.53

4 mesece, 2 tedna

Na Pohorju imajo novo štirisedežnico, preizkusil jo je Arsenovič #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43
Mariborsko Pohorje, gondola, sedežnica | Z naložbo so lahko zamenjali kar 47 let stari vlečnici Orel in Ruška ter ju nadomestili z novo Leitnerjevo štirisedežnico z zmogljivostjo prevoza 1.450 potnikov na uro. | Foto STA

Z naložbo so lahko zamenjali kar 47 let stari vlečnici Orel in Ruška ter ju nadomestili z novo Leitnerjevo štirisedežnico z zmogljivostjo prevoza 1.450 potnikov na uro.

Foto: STA

Na Mariborskem Pohorju so danes slovesno odprli 7,5 milijona evrov vredno investicijo v vmesno postajo krožne kabinske žičnice in novo štirisedežnico Ruška na Arehu. Tako kot še v osmih drugih slovenskih smučarskih centrih so tudi v tem središču za projekt prejeli skoraj šest milijonov evrov državnega denarja za razvoj celoletne ponudbe.

Za podaljšanje turistične sezone na Pohorju so ob omenjenih investicijah poskrbeli z izgradnjo treh novih prog za gorsko kolesarstvo ter postavitvijo gibalnih parkov in trase za gorski gokart. Ob tem so zagotovili kartomate za prodajo vstopnic za outdoor park, postavili usmerjevalne table in nabavili interaktivne mobilne aplikacije za gorske kolesarje.

Kot je povedal Ranko Šmigoc, direktor Marproma, mariborskega občinskega podjetja, ki upravlja žičniške naprave na Pohorju, so obratovalno dovoljenje za obe napravi že prejeli. "Edino, kar nam trenutno manjka, je sneg, a upamo, da se bo tudi to v naslednjih dneh uredilo in da bomo lahko novo sedežnico tudi zagnali," je dodal po testni vožnji v družbi državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu Matevža Frangeža, mariborskega župana Saše Arsenoviča in ruške županje Urške Repolusk.

Novo štirisedežnico so otvorili (od leve proti desni): Ranko Šmigoc, Saša Arsenovič, Urška Repolusk in Matevž Frangež. | Foto: Matic Prevc/STA Novo štirisedežnico so otvorili (od leve proti desni): Ranko Šmigoc, Saša Arsenovič, Urška Repolusk in Matevž Frangež. Foto: Matic Prevc/STA

Štirisedežnica lahko prepelje 1450 potnikov na uro

Ob tem je Šmigoc pojasnil, da so z omenjeno naložbo lahko zamenjali kar 47 let stari vlečnici Orel in Ruška ter ju nadomestili z novo Leitnerjevo štirisedežnico z zmogljivostjo prevoza 1450 potnikov na uro. Po njegovem bo to lep prispevek k zmanjšanju gneče, ki je bila na tej priljubljeni progi pogosta.

Da je investicija velikega pomena ne le za Maribor, pač pa za celotno Pohorje, pa je poudaril župan Arsenovič ter pozdravil državno podporo v podobne investicije tudi na ostalih treh pohorskih smučiščih – Rogli, Kopah in Treh kraljih. Po njegovih besedah je to tudi rezultat povezovanja občin in ostalih deležnikov v sklopu Partnerstva za Pohorje, preko katerega si prizadevajo za razvoj celoletnega trajnostnega turizma.

"Manjka le sneg. Podnebne spremembe so tukaj. Temu žal ne moremo uiti, lahko pa se jim prilagodimo in skupaj poskrbimo za to, da bo Pohorje s takimi investicijami prispevalo dodatna delovna mesta," je dejal Arsenovič. Izrazil je tudi veselje ob svežih podatkih letošnjega turističnega izkupička v mestu, potem ko so že po enajstih mesecih prvič presegli pol milijona nočitev.

Slovesnega odprtja se je udeležil tudi državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport Frangež, tudi sam Mariborčan. Izrazil je veselje, da jim je skupaj z devetimi smučarskimi središči uspelo v celoti izkoristiti evropski denar za modernizacijo in njihovo preobrazbo v celoletne turistične destinacije.

Kot je spomnil, so slovenska smučišča letos izvedla za 76,5 milijona evrov investicij v kakovostno infrastrukturo, celoletno ponudbo in bogatejša doživetja, pri tem pa jih je država podprla z dobrih 55,4 milijona evrov. To je po njegovih besedah le del širšega vlaganja v turizem, saj trenutno po vsej državi poteka za 360 milijonov evrov naložb, zlasti v nastanitve višje kakovosti.

"S tem bomo uresničili naš strateški cilj in premaknili našo turistično ponudbo v to, čemur pravimo petzvezdično doživetje, saj smo vrhunska vinska, kulinarična in doživljajska destinacija. S tem bomo k nam privabili zahtevnejše goste, ki bodo za naše storitve pripravljeni plačati več," je dodal Frangež.

Nova štirisedežnica bo prispevala k zmanjšanju gneče, ki je bila na tej priljubljeni progi pogosta. | Foto: Matic Prevc/STA Nova štirisedežnica bo prispevala k zmanjšanju gneče, ki je bila na tej priljubljeni progi pogosta. Foto: Matic Prevc/STA

Matjaž Han, Nikolina Brnjac
Novice Na Rogli zagnali novo šestsedežnico, tam tudi minister Han
motorne sani sneg
Novice Smrtna žrtev v nesreči z motornimi sanmi na Pohorju
Mestna občina Maribor
Novice Največji oglaševalec v Mariboru mora odstraniti digitalne panoje
Ne spreglejte