Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
4. 1. 2021,
16.21

Osveženo pred

3 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,21

48

Natisni članek

COVID-19 cepljenje

Ponedeljek, 4. 1. 2021, 16.21

3 leta, 3 mesece

Na NIJZ prejeli prijavo neželenega učinka po cepljenju in prijavo smrti, ki sovpada s cepljenjem

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,21

48

Cepljenje po svetu covid-19 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so do zdaj prejeli eno prijavo neželenega učinka po cepljenju proti covid-19 ter eno prijavo smrti, ki časovno sovpada s cepljenjem v enem od domov za starejše. V ajdovskem domu starejših so medtem zboleli že cepljeni starostniki. Verjetno so bili okuženi že pred cepljenjem, je dejala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne.

NIJZ je popoldne o tem obvestil ministrstvo za zdravje, ki bo sklicalo komisijo za cepljenje, da primer podrobno prouči, so sporočili. O ugotovitvah bo ministrstvo za zdravje obvestilo pristojne institucije in javnost, so dodali, piše STA. Ob tem so na NIJZ za STA pojasnili, da se cepljenje proti covid-19 nadaljuje.

Na ministrstvu za zdravje so nam na vprašanje, iz katerega zavoda so NIJZ posredovali prijavo smrti, ki sovpada s cepljenjem, odgovorili, da tega zaradi varstva osebnih podatkov ne morejo komentirati.

Objave o smrti krožijo po družbenih omrežjih

Da je ena oseba po cepljenju umrla, je nedavno zaokrožilo na družbenih omrežjih. Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne je dopoldne na novinarski konferenci dejala, da o tem nimajo informacij, ter pojasnila, da podatke o stranskih učinkih zbira NIJZ, pri čemer pa se "kakršenkoli dogodek, ki je pridružen cepljenju, analizira in ugotavlja, ali je bil dejansko povezan s cepljenjem", še piše STA.

Cepljenje po svetu covid-19 | Foto: Reuters Foto: Reuters

V ajdovskem domu starejših zboleli že cepljeni starostniki

V Domu starejših občanov v Ajdovščini, kjer so prvo okužbo nasploh potrdili šele pred enim tednom, je trenutno z novim koronavirusom okuženih 32 stanovalcev in šest zaposlenih. Med 32 okuženimi stanovalci je bilo 27 že cepljenih s prvim odmerkom cepiva proti covid-19, je povedala direktorica doma Tanja Stibilj Slemič.

V ajdovskem domu je bilo do zdaj skupno cepljenih 90 stanovalcev. "Vsi, ki so izrazili interes za cepljenje, jim je bilo to omogočeno. Od 32 trenutno okuženih stanovalcev, jih je 27 prejelo cepivo. Ugotavljamo, da vsi okuženi, ki so bili predhodno cepljeni, prebolevajo okužbo z relativno blagimi znaki ali celo brez, tako da je njihovo stanje trenutno stabilno," je za regijski center Civilne zaščite (CZ) povedala direktorica, piše STA.

"Cepivo prišlo nekoliko prepozno"

Poudarila je še, da je prišlo cepivo nekoliko prepozno, da bi jim uspelo ohraniti tako stanje, kot so ga ohranjali do zdaj vseh devet mesecev. "Mogoče pa bomo prav zaradi cepljenja to okužbo lažje preboleli," je dejala.

Za okužene stanovalce so uredili rdečo cono v pritličju stavbe, na novo je bila postavljena tudi siva cona. Sicer pa v skladu z navodili epidemiološke službe še naprej izvajajo vse preventivne ukrepe. S svojci okuženih starostnikov so v kontaktu in jih obveščajo o morebitni spremembi zdravstvenega stanja starostnika.

"Verjetno so bili okuženi že pred cepljenjem"

Marija Magajne je pojasnila, da če je do tega prišlo, so bili verjetno okuženi že pred cepljenjem, a takrat znakov okužbe niso kazali, ker so bili v inkubacijski dobi. To je možno tako pri covid-19 kot pri drugih boleznih, da je posameznik cepljen v inkubacijski dobi, ko cepivo še ne more delovati.

Cepljenje covid-19
Novice Časovnica cepljenja: kdaj bi se lahko vrnili v normalno življenje?
Cepljenje
Novice Napoved IJS: kdaj se bodo v Sloveniji poznali učinki cepljenja
Cepivo proti covid-19
Novice V nedeljo potrdili 744 novih okužb #video
Ne spreglejte