Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 3. 2020,
15.33

Osveženo pred

4 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

96

Natisni članek

Koronavirus vlada ukrepi okužba

Sobota, 14. 3. 2020, 15.33

4 leta, 1 mesec

Janša: Ni toliko pomembno število okuženih kot število resno obolelih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

96

Kontejnerji pred UKC Ljubljana | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

V Sloveniji smo imeli do 14. ure potrjenih 181 primerov okužb z novim koronavirusom, od včeraj se je število primerov okužb povečalo za 40. Predsednik vlade Janez Janša je ob tem poudaril, da za obvladovanje bolezni ni bistveno število okuženih, temveč število resno obolelih.

Janez Janša, ki je sinoči stopil na čelo nove slovenske vlade, je spregovoril glede aktualnega stanja v zvezi s pojavom koronavirusa. Že ponoči so oblikovali krizni štab za boj proti širjenju novega koronavirusa, danes pa je vlada sprejela več ukrepov, je povedal Janša.

"Daleč najpomembnejši ukrep je samoizolacija," je poudaril, "noben drug ukrep ne more bolj prispevati k temu, da upočasnimo širitev virusa."

Janša: Ni toliko pomembno število okuženih kot število resno obolelih

Po besedah Janše bistven podatek ni potrjeno število okuženih. "Več ko testiraš, več je odkritih," je dejal, "zato je to izjemno relativen podatek."

Janez Janša | Foto: STA , Foto: STA ,

Edini relevanten podatek je po njegovih besedah število ljudi, ki so resno zboleli, ker ti potrebujejo bolnišnično oskrbo. "Iz tega podatka je mogoče bistveno bolje izračunati, koliko je okuženih," je dodal.

Bolnikov z blažjimi simptomi ne bodo več testirali

Vodja strokovne skupine, ki zagotavlja podporo vladnemu kriznemu štabu za zajezitev in obvladovanje epidemije, Bojana Beović je pojasnila, da številke o okuženih za zdaj še kažejo realno sliko, a bo že kmalu drugače. Smo namreč na taki točki epidemije, ko stikov in virov okužb ni več mogoče izslediti, zato je smiselno, da sile usmerimo v skrb za bolne, je izpostavila.

Napovedala je, da bolnikov z okužbo dihal, ki ne potrebujejo hospitalizacije, ne bodo več testirali na okužbo z novim koronavirusom, ampak bodo ostali 14 dni doma v samoizolaciji. Če pa bodo zaradi bolezni potrebovali sprejem v bolnišnici, pa bodo opravili diagnozo povzročitelja bolezni.

koronavirus | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Kot je dejal Janša, bo ta prehod na bolj realno ocenjevanje omogočil tudi bolj realno sprejemanje ukrepov in načrtovanje resursov, ki jih bomo potrebovali v prihodnje.

Zamrznili cene vseh zaščitnih sredstev

Vlada je ponoči, kot je spomnil Janša, zamrznila cene vseh zaščitnih sredstev, v prihodnosti pa bo prišlo do tega, da se bo skušalo določiti razumne cene po posamičnih artiklih. V določeni meri je bila določena tudi prioriteta nabav pri najbolj kritičnih artiklih, a pri tem vlada še ni razpolagala z vsemi podatki, zato bo zvečer z ukrepi v tej smeri nadaljevala.

trgovine izropane
Novice Načrt vlade: zagotovili bodo, da ne bo zmanjkalo hrane

Nova vlada je na konstitutivni nočni seji že sprejela nekatere ukrepe za zajezitev širjenja virusa, nekateri pa se še pripravljajo za današnjo sejo kriznega štaba v širši zasedbi in sejo vlade. Popoldan se bo še enkrat sestala strokovna skupina, ki bo predlagala dodatne ukrepe.

Predsednik vlade je med drugim izpostavil, da bodo pri tovornem prometu storili vse, da bo ta lahko kolikor toliko nemoteno, hkrati pa nadzorovano potekal. Določili pa bodo tudi prioritete pri delitvi zaščitnih sredstev.

Kam z otroki? Janša apelira na župane in mladino.

Janša je še prosil župane, da so samoiniciativni in se čim bolj angažirajo tudi pri pomoči organizacije varstva otrok na domu. Pozval pa je tudi vse mlade, ki bodo imeli čas in se čutijo sposobne, da pomagajo pri varstvu otrok na domu. S prihodnjim tednom se namreč zapirajo vse vzgojno-izobraževalne ustanove, varstvo najmlajših pa bodo potrebovali predvsem starši, zaposleni v kritični infrastrukturi.

Vlada po Janševih besedah tudi pripravlja ukrepe za dodatno nagrajevanje tistih, ki so najbolj obremenjeni zaradi spopadanja s koronavirusom.

Ne spreglejte