Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 11. 2020,
11.45

Osveženo pred

3 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78

Natisni članek

Koronavirus Hrvaška

Sobota, 21. 11. 2020, 11.45

3 leta, 6 mesecev

Na Hrvaškem rekordno število novih okužb

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,78
Novi koronavirus na Hrvaškem | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah opravili 9.877 testov in potrdili rekordnih 3.573 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 47 bolnikov s covid-19, je danes sporočil hrvaški štab za civilno zaščito. Pozitivnih je bilo več kot 36 odstotkov vseh testiranih. Na Hrvaškem bodo v nedeljo začeli veljati ostrejši koronski ukrepi.

Na Hrvaškem imajo po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina trenutno 19.079 aktivnih okužb z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 1981 bolnikov s covid-19, od tega jih je 213 na ventilatorjih, navaja STA.

Od začetka epidemije potrdili že sto tisoč okužb

Na Hrvaškem so od 25. februarja letos, ko so potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom, potrdili skupno 100.410 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 1304 bolnikov s covid-19. Skupno so doslej na okužbo z novim koronavirusom na Hrvaškem testirali 667.749 oseb, še poroča STA.

Po rekordnih številkah tudi v Srbiji novi ukrepi

V Srbiji so v petek poročali o rekordnih 6254 novih okužbah z novim koronavirusom na dnevni ravni. Umrlo je 30 bolnikov s covid-19. Današnji podatki so vendarle nekoliko spodbudnejši. Iz Srbije danes namreč poročajo o nekaj manj novih okužbah z novim koronavirusom in mrtvih zaradi covida-19. V zadnjih 24 urah so opravili 16.938 testov in potrdili 5774 novih okužb, umrlo je 28 bolnikov s covidom-19, poročanje srbske tiskovne agencie Tanjug navaja STA.

Srbska vlada je sicer danes odločila, da bodo v državi v torek začeli veljati zaostreni koronski ukrepi. Gostinski lokali in nakupovalna središča se bodo morala zapreti ob 18. uri. Zbiranje ljudi, tudi na prostem, so omejili na pet oseb.

V Srbiji bo od torka uporaba zaščitnih mask obvezna ne samo v zaprtih prostorih, ampak tudi na prostem v primeru, če ne bo mogoče zagotavljati ustrezne medsebojne razdalje. Ukrepi bodo veljali deset dni.

Verniki, ki so se prišli poslovit od patriarha, niso nosili maske

V Beogradu so sicer danes v cerkev svetega Save prinesli s pleksi steklom zaščiteno odprto krsto s truplom patriarha Srbske pravoslavne cerkve Irineja, ki je umrl v petek. Večina vernikov, ki je bila prisotna, po poročanju srbskih medijev ni nosila zaščitnih mask, še navaja STA.

Širjenje okužb v BiH se je umirilo

V BiH so v minulih 24 urah potrdili 1246 novih okužb z novim koronavirusom ter 36 smrti zaradi covida-19. Podobno kot v minulih dneh tudi današnji podatki potrjujejo, da se je širjenje epidemije v državi umirilo in stagnira, a število smrti še naprej ostaja sorazmerno visoko, piše STA. Od petka so opravili nekaj manj kot 4000 testov ter okužbo potrdili pri 830 osebah iz Federacije BiH in 416 iz Republike srbske.

V zadnjem tednu je bil največji dnevni porast okužb okoli 1500, medtem ko se je v tednu pred tem nekajkrat že približal številki 2000. Širjenje okužb se je umirilo predvsem v nekaterih do nedavnega glavnih žariščih, še posebej v večjih mestih, kot sta Sarajevo in Banjaluka.

Drugače je npr. v Brčkem, kjer zaradi širjenja okužb in vse hujšega pritiska na bolnišnice oblasti z nedelje uvajajo policijsko uro in zapirajo gostinske objekte. Policijska ura je sicer že v veljavi v Federaciji BiH, v Republiki srbski ne. Zdravstvene oblasti v BiH ostajajo previdne pri napovedih za bližnjo prihodnost, saj bo vse odvisno od tega, v kolikšni meri bodo ljudje spoštovali predpisane zaščitne ukrepe, še piše STA.

Preberite še:

Janez Janša v studiu Planet TV
Novice Janša napovedal velikanski projekt
Infekcijska klinika
Novice V petek potrdili 1.690 okužb z novim koronavirusom
Avstrija koronavirus
Novice V Avstriji več kot 6.000 novih okužb, umrli 104 bolniki
Ne spreglejte