Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 9. 2017,
17.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

1

Natisni članek

Univerza v Ljubljani novinarstvo

Ponedeljek, 11. 9. 2017, 17.09

6 let, 6 mesecev

Na FDV začudeni nad besedami njihovih profesorjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,43

1

FDV | Foto STA

Foto: STA

Senat FDV je na seji izrazil začudenje nad vsebino pisanja Marka Milosavljevića in Slavka Splichala, ljubljansko univerzo pa pozval, da preveri njune navedbe in ukrepa. Omenjena profesorja FDV sta namreč opozorila, da etična komisija univerze noče razčiščevati zadeve Erjavec, pač pa so se na zatožni klopi znašli tisti, ki so na zadevo opozorili.

Po pisanju Dnevnika sta Milosavljević in Splichal protestno izjavo, ki sta jo naslovila na rektorja Univerze v Ljubljani Ivana Svetlika, napisala po tem, ko sta avgusta na povabilo nastopila pred komisijo za etična vprašanja ljubljanske univerze. Ta se ukvarja s sumom akademske nepoštenosti nekdanje profesorice Fakultete za družbene vede (FDV) Karmen Erjavec.

Profesorja naj bi bila nad njuno obravnavo na komisiji ogorčena, saj naj bi se ta namesto v razčiščevanje ravnanj Erjavčeve sprevrgla v zasliševanje tistih, ki so opozorili nanje, med drugim tudi Milosavljevića in Splichala.

Omenjena sta v protestni izjavi zdaj Svetlika opozorila, da komisija noče razčistiti očitanih nepravilnosti in sumov, ki bremenijo Erjavčevo. Namesto tega je predsednik komisije Janez Možina sejo "zlorabil za neposredne napade in obtožbe na račun FDV, katedre za novinarstvo in naju osebno", sta zapisala.

Izjavo obeh profesorjev obravnaval senat FDV

"Obravnavi informacij in razlogov, zakaj so določene navedbe v člankih dr. Karmen Erjavec sporne in utemeljujejo sum kršitve akademske oziroma znanstvene poštenosti, je bilo posvečenega malo časa," sta zapisala. "Še tista pojasnila, ki so nama bila dovoljena oziroma sva jih tako rekoč izsilila, je predsednik komisije z očitno nejevoljo hitro prekinil in jih poskušal relativizirati, češ da za noben sum očitane nepoštenosti ne obstajajo zadostni dokazi in da je bila s to prijavo povzročena škoda ugledu Univerze v Ljubljani," navedbe iz pisma povzema časopis.

Zoper Karmen Erjavec po zadnjih podatkih potekata dva postopka - pred etično komisijo ljubljanske univerze zaradi suma akademske nepoštenosti in postopek pred senatom Univerze v Ljubljani zaradi odvzema naziva redne profesorice. V postopkih naj bi po pisanju medijev zanikala, da so bili sporni intervjuji, na podlagi katerih so nastajali nekateri njeni znanstveni članki, izmišljeni. | Foto: STA , Zoper Karmen Erjavec po zadnjih podatkih potekata dva postopka - pred etično komisijo ljubljanske univerze zaradi suma akademske nepoštenosti in postopek pred senatom Univerze v Ljubljani zaradi odvzema naziva redne profesorice. V postopkih naj bi po pisanju medijev zanikala, da so bili sporni intervjuji, na podlagi katerih so nastajali nekateri njeni znanstveni članki, izmišljeni. Foto: STA ,

Protestno izjavo obeh profesorjev je danes obravnaval senat FDV. Kot so povedali na fakulteti, je senat na koncu sprejel sklep, da se je "z začudenjem seznanil z vsebino pisanja Marka Milosavljevića in Slavka Splichala". Hkrati se je odločil vsebino pisanja posredovati vodstvu Univerze v Ljubljani, "da preveri navedbe in ukrepa v skladu s svojimi pristojnostmi". "Od komisije za etična vprašanja Univerze v Ljubljani senat FDV pričakuje, da bo korektno in v skladu s predpisi ter kodeksom izpeljala postopek do konca," je še zapisano v sklepu.

Karmen Erjavec osumili potvorbe znanstvenih del

Nekdanjo predstojnico katedre za novinarstvo in redno profesorico na FDV Karmen Erjavec so v začetku leta 2015 osumili potvorbe znanstvenih del. Med drugim naj bi v več člankih uporabila citate iz intervjujev, ki naj ne bi bili opravljeni ali pa niso potekali tako, kot je bilo napisano. Erjavčeva je takrat priznala, da je storila določene napake, ki jih obžaluje, fakulteto pa zaprosila za sporazumno prekinitev delovnega razmerja.

 

Ne spreglejte