Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Maša Belak

Sreda,
28. 2. 2018,
16.02

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,31

4

Natisni članek

dan žena seksizem nakupovanje

Sreda, 28. 2. 2018, 16.02

6 let, 2 meseca

Na dan žena "dekletom poklonili šoping". "Gre za nizkoten predsodek"

Maša Belak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,31

4

nakupovanje prijateljice ženske šoping

Študentska organizacije univerze v Ljubljani (ŠOU) je na 8. marec, dan žena, organizirala izlet v avstrijski Seiersberg, v trgovino Primark. Zaradi tega pa so bili deležni kritik, da gre za pokroviteljski odnos do žensk. Sami trdijo, da dogodek ni poskus praznovanja mednarodnega dneva žena, ampak le rezultat povpraševanja po tovrstnem izletu. "To je burleskno," pa pravi sociologinja Nika Kovač.

Resor za obštudijske dejavnosti ŠOU v Ljubljani je pred tednom dni napovedal organiziran izlet v nakupovalno središče Seiersberg, in to ravno na 8. marec, ko praznujemo mednarodni dan žena. “Dekletom poklonimo njihovo najljubše darilo – celodnevni šoping," so zapisali in jih pozvali, da naj ne odlašajo, saj vedo, da je šoping najboljša terapija.

Napovedani dogodek je prejel obilo kritik tako od posameznikov kot od druge študentske organizacije Iskra.

Dogodek je sporen zaradi konteksta časa

"Živimo v času, v katerem se večajo družbene neenakosti in kjer so ženske pogosto ekonomsko še bolj prikrajšane. Ravno zaradi tega je ta dogodek zdaj tako sporen," pravi sociologinja iz Inštituta 8. marec Nika Kovač. Organiziranje nakupovalnega izleta na praznik, na katerega se spomnimo ženskega delavskega gibanja in njihovega boja za boljše socialne in ekonomske pravice, se ji zdi prav burleskno.

"Še hujše pa se mi zdi, da se ženske označuje z dekleti, in poudarjajo, da je nakupovanje za njih najboljša terapija," pravi in dodaja, da ta dogodek res kaže na to, da je praznik vedno bolj potrošniško usmerjen in da študentski organizaciji manjka vsebine.

Iskra ŠOU v Ljubljani pozvala k odpovedi izleta

Študentska organizacija Iskra je mnenja, da napoved tega izleta pomeni vrhunec degradacije žensk in ŠOU v Ljubljani poziva, da naj odpove ali prestavi napovedan izlet v nakupovalno središče in se ob prazniku raje izjasni o svojih stališčih.

Iskra študentke 8. marca tako vabi na protest na Kongresnem trgu, kjer bodo med drugim zahtevali konec škodljivega stereotipiziranja in pokroviteljskega odnosa do žensk. Z njimi se strinja tudi sociologinja Kovačeva, ki pravi, da se bo udeležila njihovega protesta.

"Seksistična in potrošniška družba nam je vcepila prepričanje, da smo ženske vredne spoštovanja le, če smo privlačne in lepe, ter nas zasula z maso produktov, od katerih lepotna in oblačilna industrija ustvarja gromozanske dobičke tudi na račun izkoriščanja poceni delovne sile. Ženske nismo po naravi nagnjene k nakupovanju kot prostočasni aktivnosti. To je nizkoten predsodek in stereotip," so pri Iskri zapisali v odzivu na dogodek.

ŠOU v Ljubljani trdi, da je šlo za napačno komunikacijo

"Namen projekta je študentom in študentkam omogočiti ugoden obisk nakupovalnega središča, ne praznovanje mednarodnega dneva žena. V prizadevanju po organizaciji tega projekta se je zgodila popolnoma napačna komunikacija dogodka," so zapisali v sporočilu za javnost. Pravijo, da je bil projekt rezultat velikega povpraševanja študentk in študentov po organizaciji tovrstnega dogodka, nikakor ne poskus praznovanja mednarodnega dneva žena.

V organizaciji se zavedajo problematike položaja žensk

Sami zatrjujejo, da sami aktivno, redno in progresivno opozarjajo in delujejo na področju emancipacije žensk in pravičnega ter enakopravnega zastopanja študentk in študentov, dodajajo pa, da se zavedajo storjene napake, in se opravičujejo vsem, ki so jih s tovrstnim ravnanjem prizadeli.

"Zavedamo se, da je taka komunikacija dogodka popolnoma neprimerna, zato se bomo še z večjo vnemo trudili, da se take napake ne bi pojavljale, in se, kot vsa leta do sedaj, borili, da dosežemo popolno enakopravnost žensk in moških na vseh področjih delovanja," so zapisali.

Pri ŠOU trdijo, da aktivno delujejo na področju pravičnega ter enakopravnega zastopanja študentk in študentov. | Foto: Thinkstock Pri ŠOU trdijo, da aktivno delujejo na področju pravičnega ter enakopravnega zastopanja študentk in študentov. Foto: Thinkstock

Deljenje poezije in proze

V sporočilu za javnost so prav tako zapisali, da na mednarodni dan žena pripravljajo tudi dogodek, na katerem bodo po ljubljanskih fakultetah in centru mesta delili poezijo in prozo o emancipaciji žensk ter opozarjali na boj za politično, socialno in ekonomsko enakopravnost vseh spolov. Sporni izlet pa nameravajo zaradi velikega zanimanja in njegove ugodnosti za zdaj še vedno izpeljati.

 

Ne spreglejte