Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
19. 6. 2022,
11.40

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

104

Natisni članek

bencinski servis dizel bencin gorivo

Nedelja, 19. 6. 2022, 11.40

1 leto, 11 mesecev

Na črpalkah po Sloveniji zmanjkuje goriva, ponekod zapirajo svoja vrata

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

104

gorivo dizel bencin črpalka | Foto Gregor Pavšič

Foto: Gregor Pavšič

Na družabnih omrežjih so se nekateri prebivalci Slovenije razpisali o pomanjkanju goriva na številnih bencinskih servisih po vsej državi. S torkom bo namreč konec ureditve, po kateri je najvišja maloprodajna cena 95-oktanskega bencina tako na bencinskih servisih na avtocestah kot zunaj njih določena pri 1,560 evra za liter, dizla pa pri 1,668 evra za liter. Glede na rast cen nafte in naftnih derivatov v zadnjem času in še vedno šibak tečaj evra je tako kljub omejitvam marže in odpravi nekaterih dajatev pričakovati občuten dvig cen.

Težave se zaradi napovedanih podražitev goriva, ki naj bi nastopile v torek, pojavljajo po celotni Sloveniji, tako na bencinskih servisih OMV kot tudi na Petrolovih, poroča 24ur.com. Medtem ko pri MOL Slovenija sprva težav ni bilo, naj bi se te zdaj pojavile tudi tam.

Dodatno je povpraševanje povečano ob vračanju tujih turistov iz obmorskih krajev in Hrvaške, ki želijo gorivo zaradi nižjih cen natočiti v Sloveniji.

Po poročanju 24ur.com goriva zmanjkuje v Ilirski Bistrici, Velenju, na Jesenicah, v Kamniku, Novi Gorici, Goriških brdih. Nekateri bencinski servisi pa so zaradi izpada goriv morali zapreti svoja vrata. Ena takih je v Lokah pri Novi Gorici, goriva je zmanjkalo tako na OMV kot na Petrolu.

Petrol: Prihaja do izpadov zalog

V Petrolu navajajo, da povpraševanje močno presega dolgoletna dnevna povprečja, tako da na določenih bencinskih servisih prihaja tudi do kratkoročnih izpadov zaloge. Ob podobnih primerih v zadnjih mesecih se je to dogajalo predvsem na servisih, kjer se z gorivom, predvsem dizlom, oskrbujejo večji porabniki, na primer kmetovalci.

V podjetju pravijo, da se vseskozi trudijo, da bodo vsa prodajna mesta ustrezno oskrbljena že v teku dneva. Obenem pa so zaradi povečane prodaje na takšnih servisih že povečali tudi dobavo goriva.

V Petrolu opozarjajo še, da zaradi povečanega prometa in občasnih zastojev na slovenskih cestah dobava goriva na nekatera prodajna mesta prihaja z zamudami, omejitev predstavljajo tudi dovoljena časovna okna voznikov avtocistern.

V Petrolu ob tem vseeno pomirjajo, da imajo na zalogi zadostne količine goriva, strah pred pomanjkanjem pa je odveč.

S torkom vnovič delna regulacija cen pogonskih goriv

Vlada je v sredo sprejela uredbo o oblikovanju cen določenih naftnih derivatov, ki bo z 21. junijem na bencinskih servisih zunaj avtocest za eno leto znova uvedla določanje cen 95-oktanskega bencina in dizla po posebni formuli in regulacijo marž, na avtocestah pa cene povsem liberalizirala. Vlada je začasno tudi odpravila nekatere okoljske dajatve, ki določajo končno ceno goriv.

bencin črpalka ZDA
Avtomoto Nov rekord cen in šok za Američane na črpalkah

Gorivo se bo podražilo

S tem bodo cene pogonskih goriv v Sloveniji podobne kot na Hrvaškem, a nižje kot v Avstriji in Italiji. Za 95-oktanski bencin bi to lahko, glede na cene na borzah v torek, zunaj avtocest pomenilo nekaj nad 1,70 evra za liter, na avtocestah pa tudi do 20 odstotkov več. "Iskali smo ravnovesje pri tem, kaj naši potrošniki še lahko prenesejo," je dejal predsednik vlade Robert Golob.

Popolna regulacija maloprodajnih cen naftnih derivatov se mu ne zdi vzdržna. Ker so te cene trenutno regulirane, se na gospodarskem ministrstvu soočajo z zahtevki trgovcev po povračilu nastale škode v višini več milijonov ali celo sto milijonov evrov. Usmeritev vlade je, da se ti zahtevki zavrnejo kot neustrezni, je povedal Golob.

V skladu s sklepom prejšnje vlade Janeza Janša so cene pogonskih goriv v Sloveniji od 11. maja regulirane. Najvišja maloprodajna cena 95-oktanskega bencina tako na bencinskih servisih na avtocestah kot zunaj njih je določena pri 1,560 evra za liter, dizla pa 1,668 evra za liter. Za obe vrsti goriva sta določeni tudi najvišji veleprodajni ceni. Pred tem je bila cena na precej nižji ravni že regulirana od sredine marca do konca aprila.
Bencinska
Avtomoto Konec bencinskega turizma: poceni gorivo samo za Madžare
Bandelli Golob
Mnenja Golobov obliž na draginjo Bandelliju
Ne spreglejte