Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 10. 2008,
18.27

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 1. 10. 2008, 18.27

6 let, 7 mesecev

MZZ in Türk o pristojnostih pri imenovanju veleposlanikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
MZZ je na spletni strani objavil pravno mnenje o vlogi in ustavnem položaju predsednika republike pri imenovanju veleposlanikov.

Med drugim poudarja, da je naloga predsednika pri tem predvsem skrb za zakonitost postopka in spoštovanje načel pravne države. Janša: Vlada je končala svoj del procedure Po ponedeljkovi napovedi predsednika Türka, da bo nekatere kandidate za slovenske veleposlanike potrdil, nekatere pa zavrnil, je že premier Janez Janša dejal, da "ne ve, kaj bodo na to napoved rekli ustavni pravniki". Tedaj je Janša zagotovil, da je vlada v skladu z zakonom in ustavo končala svoj del procedure, izrazil pa je pričakovanje, da bodo tako ravnali tudi drugi.

Türk: V predlogih nisem dobil potrebnih obrazložitev Predsednik Türk pa je pojasnil, da je doslej prejel devet predlogov za odpoklic veleposlanikov in šest predlogov za imenovanje novih. Toda posredovani predlogi niso vsebovali nobene obrazložitve in niso imeli priloženih podatkov, iz katerih bi bilo razvidno, da so izpolnjeni zakonsko določeni pogoji za odpoklic oziroma imenovanje veleposlanika. Türk je pri tem izrazil pričakovanje, da bodo v kratkem podane tudi uradne obrazložitve predlogov vlade, da se bo postopek pravno pravilno nadaljeval in zaključil.

Pravno mnenje: Predsednik republike ne more delovati povsem samostojno Türk se je odzval po relativno obsežnem pravnem mnenju o pravicah in dolžnostih predsednika republike pri imenovanju veleposlanikov, ki ga je na spletni strani objavilo zunanje ministrstvo in pod katerega sta se podpisala strokovnjaka za ustavno pravo, profesor dr. Igor Kaučič in asistent dr. Saša Zagorc. Pravnika v tem mnenju med drugim ugotavljata, da čeprav slovenska ustava določa, da predsednik republike postavi in odpokliče veleposlanike, te določbe ni mogoče razlagati tako, da bi to lahko počel povsem samostojno, torej brez sodelovanja drugih organov.

"Država naj bo z doslednim spoštovanjem pravil vzor slovenskim državljanom" Türk je sicer v svojem sporočilu za javnost še odgovoril, da se zavzema za vzpostavitev doslednega spoštovanja pravnega reda in predpisanih postopkov. Kot meni, bi morala biti država z doslednim spoštovanjem pravil vzor slovenskim državljanom, od katerih sama zahteva natančno upoštevanje veljavnih predpisov. "To velja tudi za tiste postopke, v katerih sodeluje predsednik republike v okviru svojih ustavno predpisanih pristojnosti in s tem povezane odgovornosti," so še zapisali v Türkovem uradu in dodali, da bo predsednik k presoji predlogov kandidatov za veleposlanike "pristopil z vso skrbnostjo, saj se pridružuje prizadevanjem za čimbolj kakovostno in strokovno delovanje slovenske diplomacije".

Ne spreglejte