Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 11. 2020,
9.15

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

20

Natisni članek

NPU Darko Muženič

Četrtek, 5. 11. 2020, 9.15

3 leta, 5 mesecev

Sodišče zavrnilo Darka Muženiča

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

20

Darko Muženič | Foto STA

Foto: STA

Delovno in socialno sodišče je zavrnilo predlog za začasno odredbo, s katerim je odvetnik razrešenega direktorja Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) Darka Muženiča zahteval zaustavitev novega natečaja za direktorja, poroča Dnevnik. Upravno sodišče v sodbi glede razrešitve Muženiča namreč ni določilo, da ga morajo vrniti na staro delovno mesto.

Darko Muženič
Novice Preobrat: sodišče odpravilo razrešitev Muženiča z mesta direktorja NPU

Upravno sodišče je namreč odločilo, da je razrešitev nezakonita. Nekdanji v. d. generalnega direktorja policije Anton Travner se je pri razrešitvi skliceval na zakonsko podlago, po kateri naj bi imel eno leto časa, da direktorja zamenja brez razloga. Nato je ministrstvo za notranje zadeve prejšnji teden objavilo nov razpis, v katerem je spremenilo pogoje za zasedbo tega delovnega mesta. Muženič je zahteval zaustavitev natečaja, saj tolmači, da je po sodbi upravnega sodišča še vedno direktor NPU, piše STA.

Sodišče policiji ni naložilo, da ga mora vrniti na staro delovno mesto

Kot je za Dnevnik povedal Muženičev pooblaščenec Uroš Leben, je tokrat sodišče zavzelo stališče, da Muženič do policije nima odprte terjatve, saj sodišče policiji v omenjeni sodbi ni naložilo, da mu mora vrniti staro delovno mesto, temveč je le odločilo, da je bila razrešitev nezakonita in da mora policija o Muženičevi razrešitvi ponovno odločiti. Če ga bo policija razrešila še enkrat, bodo morali najti krivdne razloge.

Leben pravi, da se bo na odločitev delovnega sodišča pritožil in poskusil višje sodišče prepričati, da naj zadrži razpis. Rok za prijavo se je sicer iztekel v sredo. Poudaril je, da bo, tudi če policija Muženiča v ponovljenem postopku še enkrat razreši, ta razrešitev veljala šele od takrat, in ne za nazaj. To pomeni, da je razpis za direktorja NPU v tem trenutku, ko ima Muženič vsaj na papirju še vedno mandat za vodenje NPU, zelo sporen, po poročanju STA piše Dnevnik.

Darko Muženič | Foto: STA , Foto: STA ,

Sicer so na ministrstvu za javno upravo za STA pojasnili, da so doslej prispele tri prijave za mesto direktorja NPU, danes pa lahko prispe še kakšna, če jo je kandidat v sredo oddal s priporočeno pošto. Podatkov o kandidatih pa na ministrstvu zaradi varstva osebnih podatkov ne morejo razkriti.

"V skladu z izrecnim soglasjem lahko razkrijemo zgolj imena in priimke kandidatov, ki so podali pisno soglasje za javno objavo svojih imen, pa še to po tistem, ko predstojnik organa, ki je začel postopek posebnega javnega natečaja, dobi seznam primernih kandidatov. Ker je torej postopek še v fazi zbiranja prijav, ni mogoče podati podrobnejših informacij," so še zapisali na ministrstvu.

Darko Muženič
Novice Vrhovno sodišče zavrnilo pritožbo nekdanjega šefa NPU
Ne spreglejte