Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 1. 2014,
13.40

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Joseph Mussomeli stranke Danilo Türk

Sreda, 15. 1. 2014, 13.40

7 let, 12 mesecev

Mussomeli: Pri novonastalih strankah je zaznati jugonostalgijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kdaj bo prišel novi ameriški veleposlanik in kdo bo to, še ni jasno. Kot je dejal Joseph Mussomeli, ki je že lani načrtoval, da bo odšel iz Slovenije, v Beli hiši njegovega naslednika še niso izbrali.

Dejal je, da je sicer res nenavadno, da postopek traja toliko časa, a Slovenija, kot je opozoril, ni edina država, ki čaka na novega veleposlanika. Odprtih mest je več, vse skupaj pa po njegovih besedah nima nič z velikostjo države ali njenim pomenom za ZDA.

Ocenil, da bi bile morebitne predčasne volitve najslabša možnost Veleposlanik je komentiral tudi aktualne razmere v Sloveniji in ocenil, da bi bile morebitne predčasne volitve najslabša možnost.

Zdajšnja vlada je po njegovem mnenju v glavnem povzela program predhodne, dela pa bolje, kot je večina pričakovala, čeprav je za premierko velik izziv, da drži skupaj koalicijo strank, med katerimi so velike razlike. "Ta vlada dela sorazmerno dobro, ameriško vlado bi lahko veliko bolj kritiziral, pa nima težav s koalicijskimi partnerji," je dejal.

Glede novih strank na slovenskem političnem prizorišču je ocenil, da bolj kot naprej gledajo nazaj v preteklost in je pri njih zaznati določeno "jugonostalgijo".

Opozoril je, da je Slovenija preveč nepredvidljiva Američani se zanimajo za vlaganja v Sloveniji, a si želijo jasnih pravil, ki se ne spreminjajo, je dejal veleposlanik. Opozoril je, da je Slovenija preveč nepredvidljiva, kar povzroča frustracije pri tujih vlagateljih, ter pri tem omenil primer Fotone, ko so se stvari kljub pravilom stalno spreminjale.

Potrdil je, da obstaja zanimanje za Radensko, čeprav še nobeno podjetje ni stopilo v stik z veleposlaništvom. Domnevno naj bi se za Radensko zanimala Coca-Cola in še eno ameriško podjetje, katerega imena pa veleposlanik ni razkril.

Türk se mu zdi dobro usposobljen kandidat za položaj v ZN V zvezi s kandidaturo nekdanjega slovenskega predsednika Danila Türka za generalnega sekretarja ZN je Mussomeli dejal, da se v Washingtonu o podpori še ne odločajo, saj je za kaj takega še prezgodaj.

Türk se mu sicer zdi dobro usposobljen kandidat za položaj in ima izkušnje v ZN, težava pa je, je poudaril, da deli slovensko družbo. Ironično, če ne bi bil predsednik, bi bil Türk idealen kandidat, je dejal Mussomeli, ki se boji, da bo to za Slovenijo "izgubljena priložnost".

Veleposlanik je še povedal, da tudi z zdajšnjo slovensko vlado, kot že s prejšnjima, potekajo pogovori o sprejemu ujetnikov iz Guantanama, ni pa to prva prioriteta, še zlasti, če bi to sprožilo nove notranjepolitične napetosti v Sloveniji. "Politična stabilnost v Sloveniji je pomembnejša," je dejal.

Ne spreglejte