Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 12. 2013,
11.24

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 19. 12. 2013, 11.24

7 let, 12 mesecev

Mussomeli: Če bi bil premier Janša, bi bilo ob bančni luknji na ulicah 20 tisoč ljudi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Številni na odgovornih položajih so še iz nekdanje Jugoslavije, zato je njihov pogled na vodenje gospodarstva zastarel. Kar morate storiti, je preprosto: privatizirati, pravi ameriški veleposlanik.

Ameriški veleposlanik v Sloveniji Joseph Mussomeli je v pogovoru za prilogo časnika Delo, Polet, poudaril, da so stresni testi slovenskih bank pokazali, da je slovenska finančna kriza primerjalno, glede na BDP, veliko hujša od ameriške na njenem vrhuncu. Vendar pa so se Slovenci – začuda – odzvali razmeroma mirno, je menil.

Razmeroma miren odziv je sicer označil za dobrega; "celo optimizem je moč najti", je menil. Dejal je tudi, da je "zelo pomenljivo, da pod zdajšnjo vlado ljudje ne protestirajo na ulicah, a če bi bil premier Janez Janša, potem stavim svojo kariero, da bi bilo na ulicah 20.000 ljudi, ki bi protestirali zaradi nedavnih izidov bančnih stresnih testov".

"Več krivde za preusmerjanje pozornosti na leto 1945 bi pripisal levici" Kot ključni težavi Slovenije Mussomeli navaja korupcijo in nepotizem. "Mnogi na odgovornih položajih so še iz časov bivše države Jugoslavije in zato je njihov pogled na vodenje gospodarstva zastarel. Kar morate storiti, je preprosto: privatizirati. In ko boste končali privatizacijo, morate privatizirati še več in več," je dejal.

"Vloga države v vaših podjetjih je po vseh merilih izjemna. Težava državnega lastništva je, da se zaradi menjave oblasti pogosto menjajo tudi nadzorniki in uprave, zato imate zmešnjavo," je dodal. Menil je tudi, da ima Slovenija preveliko število javnih uslužbencev. "V hudih časih je pritisk na vlado, da poveča število javnih uslužbencev, velik. To je kratkoročno sicer koristno, dolgoročno pa nevzdržno, saj s tem še bolj obremenite gospodarstvo. V Sloveniji se presežek javnih uslužbencev šteje v tisočih," je dejal.

Kot težavo je navedel tudi zlorabo zgodovine, predvsem dogodkov med drugo svetovno vojno, ki je "z leve in z desne še bolj neodgovorna". Kot pravi, slovenski politiki velikokrat posežejo po taktiki preusmerjanja pozornosti na leto 1945, da bi se izognili spopadanju s pravimi težavami. "Čeprav sta zato odgovorni obe strani, bi vseeno več krivde pripisal levici," je dejal ameriški veleposlanik, ki v pogovoru za Polet tudi priznava, da je "človek bolj desničarskih političnih prepričanj".

"Pahorja so zabodli v hrbet njegovi kolegi z levice" Ocenil je tudi slovensko premierko Alenko Bratušek in dejal, da "je dobro predvsem to, da poskuša biti apolitična in ahistorična". "Čeprav prihaja z levega političnega spektra, z nepotrebnimi provokacijami ne izziva desnice. Poskuša se oddaljiti od zgodovine in se osredotočiti na politične in gospodarske ukrepe," je dejal.

Sicer pa je prepričan, da bi bila kriza v Sloveniji manjša, če bi obstala vlada Boruta Pahorja, ki pa so ga "zabodli v hrbet" njegovi kolegi z levice.

Ne spreglejte