Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 7. 2013,
12.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Borut Pahor

Sobota, 6. 7. 2013, 12.25

8 let

Morda pa k akciji povabim tudi predsednike političnih strank (FOTO in VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
"Dela imamo precej, zato se kar razvrstimo v skupine in se ga lotimo, a vse skupaj naj poteka tudi čim bolj sproščeno."

Tako je med drugim predsednik države Borut Pahor v jedilnici osnovne šole v Ljubnem zjutraj pred začetkom nove zgodbe projekta Skupaj za skupno nagovoril člane svoje brigade iPahor, ki so se jim tokrat pridružili tudi številni akreditirani veleposlaniki v Sloveniji.

Današnji obisk Pahorjeve brigade v Ljubnem ob Savinji pomeni novo izpolnjevanje zaveze, da bo s temi akcijami, s katerimi si je na inovativen način utrl pot do predsedniškega mesta, nadaljeval, ne glede na to, ali bo izvoljen na volitvah ali ne.

Za izbor lokacije, kjer bi opravili potrebna dela v projektu Skupaj za skupno, so zaprosili Ministrstvo za šolstvo in šport RS, to pa se je odločilo za Osnovno šolo v Ljubnem ob Savinji. Skupno približno 50 udeležencev se je danes tako lotilo obnove igrišča vrtca, kar pomeni tudi barvanje in zaščito igral ter barvanje ograje okrog šole.

Pahor navdušen nad odzivom veleposlanikov "Ni mi znano, da bi se kdaj tako velika skupina veleposlanikov udeležila takšne dobrodelne akcije, tako da pri tem mogoče premikamo neke nove mejnike. Da so se tega projekta udeležili veleposlaniki iz tako različnih držav, od ZDA, Kitajske, Venezuele, Indije in drugih, vse to priča o tem, da so se v Sloveniji lepo znašli, da imajo Slovenijo in naše ljudi radi. In da jim veliko pomeni, da lahko priskočijo na pomoč na tak način, je povedal predsednik Borut Pahor, ko smo ga za nekaj trenutkov odtrgali od barvanja igral.

"Mogoče bi se prepirali, kje in kaj bi delali … ampak zakaj pa ne?" Na naše vprašanje, ali je kdaj razmišljal, glede na to, da se ta projekt imenuje Skupaj za skupno, da bi k takšni akciji povabil predsednike vseh parlamentarnih političnih strank v Sloveniji, pa je povedal: "To je dobra zamisel, vendar sam še nisem prišel do nje, ker se bojim, da bi se prepirali o tem, kje in kaj bomo delali. Mogoče se pa motim, saj sam nisem med tistimi, ki bi se le zmrdovali nad tem, da se slovenska politika samo prepira. Sicer pa, zakaj pa ne, mogoče pa res kdaj.

Kmalu v proizvodnjo v Hidrio, na gorsko kmetijo … Predsednik Pahor napoveduje nove akcije za v prihodnje, čeprav, kot pravi, je veliko pravnih problemov pri izvedbi takšnih akcij, še posebej če jih izvaja predsednik države. "Namreč, veliko več je dela s tem, da se uredijo vsi papirji, na primer s protikorupcijsko komisijo in drugimi pristojnimi organi, kot pa s tem, da navdušimo ljudi, da poprimejo za delo. Ampak tudi to bomo rešili, ker vem, da je pripravljenost za sodelovanje velika," je optimističen Pahor.

Kot je še dodal predsednik, bo šel vsak mesec nekam delat: najprej v okviru projekta Spodbujajmo drug drugega namerava delati osem ur v proizvodnji v Hidrii, potem bo šel na gorsko kmetijo. V okviru današnjega projekta delovnih brigad Skupaj za skupno pa razmišlja o lokaciji, kjer bi se lahko pridružili tudi mladi, ki so pa zdaj na počitnicah.

Pomoč veleposlanikov tudi za socialno šibke učence Kot je povedal ravnatelj osnovne šole v Ljubnem Rajko Pintar, kakšnih posebnih logističnih in varnostnih zahtev za izvedbo tega dogodka ni bilo, ker je bilo že v osnovi zasnovano kot bolj sproščeno srečanje. "Zagotoviti je bilo treba samo vso delovno opremo, ki se je financirala iz donacij veleposlaništev, kar pa bo ostalo iz teh sredstev, pa bodo namenili za socialno šibke učence, zato ima današnji dogodek tudi humanitarno noto," je še povedal ponosni gostitelj srečanja.

Veleposlaniki: Spodbudna akcija, podobne prakse tudi pri nas Kot smo se lahko prepričali, so se veleposlaniki v Pahorjevi brigadi hitro znašli in z veseljem čistili in barvali načeto opremo na otroškem igrišču in igrala, ob tem pa ni manjkalo smeha in dobrega razpoloženja.

Litovska veleposlanica Izolda Bričkovskitiene, ki je tudi predsedujoča združenja veleposlanikov v Slovenije, pravi, da se je z veseljem udeležila pobude predsednika Pahorja in idejo označila za zelo pozitivno. "Ambasadorji smo trenutno del Slovenije, živimo tukaj, in je prav, da tudi na ta način spoznavamo državo in njene ljudi. To akcijo razumem kot sporočilo, da smo v družbi vsi enakovredni in da morajo vsi pomagati in prispevati svoj delež za dobrobit skupnosti in te vaše lepe dežele. Sicer pa imamo tudi pri nas podobne akcije, praviloma spomladi, ko vsi, od navadnih državljanov do predsednika republike, čistijo ulice, zelenice in parke.

Tudi finski veleposlanik Pekka Metso se je z veseljem odzval na povabilo predsednika Pahorja: "Takšne akcije so zelo dobrodošle za utrjevanje pozitivnega duha skupnosti. Tudi pri nas na Finskem se tega lotevamo od najmanjših krajev, do Helsinkov, ko spomladi vsi čistijo okolico svojih domov."

Popoldan se je akciji pridružil tudi šolski minister Jernej Pikalo.

Ne spreglejte