Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 4. 2021,
12.31

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

146

Natisni članek

Vesna Fabjan LMŠ Borut Pahor

Nedelja, 11. 4. 2021, 12.31

3 leta

Molotovka v Črnomlju: odzvala sta se predsednik Pahor in premier Janša #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

146

Borut Pahor | Borut Pahor: "Razumem skrbi, tesnobe, strahove in jezo med nami, vendar prav zaradi tega ne smemo s tem opravičevati nasilja, verbalnega in fizičnega." | Foto STA

Borut Pahor: "Razumem skrbi, tesnobe, strahove in jezo med nami, vendar prav zaradi tega ne smemo s tem opravičevati nasilja, verbalnega in fizičnega."

Foto: STA

Predsednik Borut Pahor se je odzval na petkov dogodek v Črnomlju, ko je skozi okno hiše občinske svetnice LMŠ Vesne Fabjan priletela molotovka. V popoldanskih urah se je na dogodek odzval tudi premier Janez Janša.

Policija
Novice V hišo občinske svetnice iz Črnomlja neznanec vrgel molotovko

"Vedno, zlasti še v času krize, opozarjam na pomen strpnosti in nevarnost nasilja. Ostro obsojam nasilno dejanje v Črnomlju. Motivi zanj še niso znani. Tudi če niso povezani z dejstvom, da je morebitna tarča nasilja občinska svetnica LMŠ, gre za zavržno dejanje, ki terja odločno obsodbo vse demokratične javnosti. Od pristojnih organov pričakujem, da ukrenejo vse za to, da bo storilec odkrit in kaznovan,” se je v današnjem pismu odzval Pahor.

Pri tem opozarja na pomen medsebojnega spoštovanja in strpnosti, ki sta nenadomestljivega pomena tudi za uspešno premagovanje sedanje zdravstvene krize.

"Razumem skrbi, tesnobe, strahove in jezo med nami, vendar prav zaradi tega ne smemo s tem opravičevati nasilja, verbalnega in fizičnega. Pozivam vse nas, da se vzdržimo slehernih ravnanj, ki bi jih bilo mogoče razumeti kot žaljiva in sovražna. Pozivam vse nas, da zavrnemo sleherno nasilje kot način reševanja težkih razmer, v katerih smo se znašli. Ocenjujem, da je med nami dovolj moči, da zmoremo premagati krizo po mirni in demokratični poti."

Črnomelj (fotografija je simbolična) | Foto: Črnomelj (fotografija je simbolična)

Steklenica je povzročila požar in dva tisoč evrov škode

V hišo občinske svetnice stranke LMŠ v Črnomlju Vesne Fabjan je v petek zvečer neznanec skozi okno vrgel steklenico, ki je bila napolnjena s petrolejem. Ob tem je izbruhnil manjši požar, ki so ga domači pogasili. S Policijske uprave Novo mesto so sporočili, da kriminalisti opravljajo intenzivno preiskavo.

Po njenih navedbah je v dnevno sobo skozi okno priletela molotovka. Ta je povzročila eksplozijo, zanetil se je tudi manjši požar, domačim ga je uspelo pogasiti. Na kraj so bili napoteni policisti in kriminalisti, ti so opravili ogled in zbrali obvestila. V napadu ni bil nihče poškodovan, po nestrokovni oceni je v požaru nastalo za okoli dva tisoč evrov premoženjske škode, so navedli na policiji.

"Kaznivo dejanje, vredno obsodbe in kazni"

Napad je z objavo na Twitterju obsodil tudi predsednik vlade Janez Janša. "Napad na dom občinske svetnice v Črnomlju je kaznivo dejanje, vredno obsodbe in kazni. Ne glede na motiv. Preseneča pa hitra reakcija tistih, ki ob podobnih ali hujših napadih na snemalca Nova24TV, fotografa na protestih v Ljubljani, g. Kreka, grožnjah s smrtjo ipd. – molčijo," je zapisal Janša.

Napad sta ostro obsodila tudi prvak NSi in obrambni minister Matej Tonin ter predsednica SD Tanja Fajon.

Ne spreglejte