Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 8. 2023,
15.15

Osveženo pred

8 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12

Natisni članek

Anita Ogulin Zoran Janković Mol poplave

Sreda, 16. 8. 2023, 15.15

8 mesecev, 2 tedna

Mol in ZPM Moste-Polje na pomoč Ljubljančanom, prizadetim v poplavah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,12
Poplave | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

Mestna občina Ljubljana (MOL) in Zveza prijateljev mladine (ZPM) Moste-Polje bosta z donacijsko kampanjo pokrili do 75 odstotkov stroškov obnove pritličnih bivalnih prostorov, opustošenih v poplavah na območju MOL. Obnove višjih nadstropij in kleti občina ne bo sofinancirala, bo pa sofinancirala plačila stroškov pitne vode za mesec avgust.

Mestna občina Ljubljana bo skupaj z ZPM Moste-Polje ustanovila donacijski sklad, kjer se bodo zbirala sredstva podjetij in ustanov, ki poslujejo v Ljubljani, "da bi tistim, ki so v poplavah izgubili bivalne prostore, omogočili čimprejšnjo normalizacijo življenja v obnovljenih domovih," je na današnji novinarski konferenci dejala vodja službe za lokalno samoupravo na mestni občini, Jera Grobelnik.

Ustanovili bodo tudi posebne komisije za oceno nastale škode, v katerih bodo predstavniki uličnih odborov, predstavniki ZPM Moste-Polje ter predstavniki MOL. Komisije bodo delo začele že v tem tednu.

Sredstva za obnovo bodo zbirali na računu ZPM Moste-Polje, deležni pa jih bodo lahko lastniki hiš, ki v njih živijo, in ne najemodajalci. Zbrana sredstva bo ZPM Moste-Polje razdelila med prebivalce glede na ugotovljene podatke komisij. Kriterij za sofinanciranje obnove pritličnih bivalnih prostorov je neto dohodek celotnega gospodinjstva. V primeru, da ta znaša do 1.500 evrov, bo sofinanciranih 75 odstotkov stroškov obnove, gospodinjstva z višjim dohodkom pa bodo deležna sofinanciranja 50 odstotkov stroškov obnove.

Kot je dejala Grobelnikova, se lahko posamezniki, ki si to lahko privoščijo, solidarnostno odpovejo tej pomoči v korist sosedov. Glede na zbrana sredstva bodo socialno šibkejši na predlog komisije po potrebi dobili še dodatno pomoč.

Pod vodo 220 objektov

Ljubljanski župan Zoran Janković je na novinarski konferenci dejal, da je bilo na območju mestne občine pod vodo skupno 220 objektov, od tega so poplave škodo naredile v bivalnih prostorih 132 objektov. Po Jankovićevih besedah bodo zagotovili nadzornike in svetovalce za sanacijo objektov, ki bodo na teren prišli še v tem tednu.

"Naloga nadzornikov je, da pogledajo in ocenijo škodo, naredijo popis po kvadratnem metru in za eno hišo izračunajo strošek obnove. Oni bodo glede na ta izračunani strošek uskladili ponudbo z izvajalci, ki delajo za Mestno občino Ljubljana. Vse pa bomo poprosili, da zaračunajo le proizvodne stroške brez pribitkov," je povedal Janković.

Ponudbe bodo 27. avgusta predstavili na sestanku uličnih odborov. Ti lahko izberejo tudi ponudbe drugih izvajalcev, ki jih bodo na sestanku primerjali s tistimi, ki jih je prejela mestna občina.

Sofinanciranje plačila stroškov pitne vode

Janković je na novinarski konferenci povedal tudi, da se je dogovoril za sofinanciranje plačila stroškov pitne vode za mesec avgust tistim, ki so jih neurja neposredno prizadela. "Najmanj 50 odstotkov avgustovske položnice pri plačilu pitne vode bo pokrilo javno podjetje Voka Snaga oziroma MOL. Strošek povprečne porabe pitne vode v Mestni občini Ljubljana za štiričlansko družino je približno 35 evrov in polovico od tega bo pokrila Voka Snaga," je napovedal Janković. Glede ukrepov pri plačilu elektrike, ki je v državni pristojnosti, pa bo, kot je zatrdil, pozval pristojne.

Mestna občina Ljubljana bo zagotovila tudi možnost preselitve najbolj socialno ogroženih prebivalcev brez plačila stroškov. Prošnjo z vsemi podatki za to možnost pa naj prebivalci naslovijo neposredno na župana. Poleg tega je MOL podaljšal rok za brezplačen odvoz odpadkov na vsem območju mestne občine do konca avgusta.

Na današnji novinarski konferenci je sodelovala tudi predsednica ZPM Moste-Polje Anita Ogulin, ki je zagotovila, da bodo dodatno pomagali vsem, ki imajo še večje socialne stiske, in izrazila zadovoljstvo nad sodelovanjem z občino.

Voka Snaga s poplavljenih območij odstranila 840 ton kosovnih odpadkov

Javno podjetje Voka Snaga je s poplavljenih območij na območju Ljubljane, Medvod, Cerkelj na Gorenjskem, Dobrove, Polhovega Gradca in Dola pri Ljubljani odstranila 840 ton kosovnih odpadkov. V zadnjih dneh pa so samo z območja Sneberij odstranili še 530 ton gradbenih odpadkov, so predstavili na novinarski konferenci.

Direktor javnega podjetja Voka Snaga David Polutnik je dejal, da so delavci Voke Snage samo iz ljubljanskega Tacna in Sneberij odstranili 600 ton kosovnih odpadkov.

Ne spreglejte