Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Peter Jančič

Četrtek,
21. 5. 2020,
14.31

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

53

Natisni članek

Jani Möderndorfer SDS preiskovalna komisija DZ RTV Slovenija kampanja mediji

Četrtek, 21. 5. 2020, 14.31

3 leta, 11 mesecev

Prestopniku spodletelo, sta pa LMŠ in SD ubranili svojo goljufijo na RTV

Möderndorfer ostal brez nagrade za prestop k LMŠ

Peter Jančič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

53

Jani Möderndorfer | Foto STA

Foto: STA

Vodji poslanske skupine LMŠ Branetu Goluboviću ni uspelo izpolniti napovedi ob prestopu Janija Möderndorferja iz SMC k LMŠ, da mu bo zagotovil vodenje preiskovalne komisije, ki preverja financiranje kampanje SDS, s čimer bi se Möderndorferju plača povišala za kakšnih 500 evrov. V mandatno-volilni komisiji je danes namreč enajst poslancev za predsednika te preiskovalne komisije državnemu zboru predlagalo poslanca SMC Gregorja Periča. Za Möderndorferja je bilo le sedem poslancev.

Ker večina v komisiji ni podprla kandidature prestopnika Janija Möderndorferja, je LMŠ umaknila tudi njegovo kandidaturo za člana te preiskovalne komisije. Ta zato začasno ostaja brez podpredsednika. Da bodo Möderndorferju po prestopu uredili, da bo spet vodil preiskovalno komisijo, je pred tednom vodja poslanske skupine LMŠ, Brane Golubović, napovedal tako: 

Golubović se je uštel, ker o tem, kdo bodo predsedniki komisij, ne odloča LMŠ, temveč večina vseh poslancev in stranka SMC, ki je to komisijo vodila doslej, zato je imela znova pravico predlagati svojega kandidata za predsednika.

Nadomestilo Möderndorferju in še Cerarju

Möderndorfer je to komisijo za SMC vodil od začetka mandata, vendar je položaj predsednika izgubil, ko je bila izvoljena vlada Janeza Janše (SDS) ter se je s tem avtomatično v državni zbor vrnil dotedanji zunanji minister Miro Cerar (SMC). 

Miro Cerar | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Möderndorfer je zaradi tega izgubil nadomestni poslanski sedež in zaprosil za nadomestilo, saj ni mogel najti službe. Cerar je pozneje kot poslanec odstopil, ker ga stranka ni predlagala za predsednika DZ. Möderndorfer se je tako vrnil med poslance, a z nižjo plačo, brez dodatkov za vodenje komisije.

S preiskovalnimi komisijami si Möderndorfer plače ni povišal prvič 

V prejšnjem mandatu, v katerega je vstopil kot poslanec SAB, a pozneje prestopil v SMC, mu je povišalo plačo vodenje preiskovalne komisije za iransko milijardo, ki jo je prejšnja vladna koalicija SMC, DeSUS, SD ustanovila manj kot leto pred volitvami. Plačo mu je to povišalo za petsto evrov mesečno. Iz 4172 na 4675 evrov.

Celotno dolgo ime komisije, ki je Möderndorfer v prihodnje ne bo vodil, je: Preiskovalna komisija o ugotavljanju domnevnega pranja denarja v NKBM d. d., domnevnega nezakonitega financiranja politične stranke SDS in domnevnega nezakonitega financiranja volilne kampanje SDS za predčasne volitve poslancev v Državni zbor 2018.

Cerar, ki je imel pravico, da se takoj zaposli na pravni fakulteti, ko je odstopil kot poslanec, je zaprosil za poslansko nadomestilo, ki pripada tistim poslancem, ki ne morejo takoj dobiti službe.

Tu gre za nekakšno "izigravanje" ureditve, ki se pa izplača Cerarju in univerzi, ki ga bo zaposlila čez čas. 

Möderndorfer: To je očitno že druga preiskovalna komisija, ki bo preiskovala samo sebe

Möderndorfer je bil danes do obetane spremembe pri vodenju komisije zelo kritičen. Nehigienično se mu zdi, da bo en koalicijski partner preiskoval drugega. "To je očitno že druga preiskovalna komisija, ki bo preiskovala samo sebe. Videz nepristranskosti je zelo majav," je dejal v izjavi za medije. Napovedal je, da se bodo v poslanski skupini LMŠ še pogovorili glede sodelovanja v tej preiskovalni komisiji, piše STA.

Na pomisleke je danes odgovoril Perič. Kot je podaril, preiskovalna komisija ni samo njen predsednik, ampak so tudi podporne službe in vsi ostali člani. Če ga bo DZ potrdil, Perič pričakuje, da bodo delali kot ekipa.

Glede namigov, da naj bi se nekatere stranke odrekle sodelovanju pri delovanju komisije pa je dejal, da se mu "to ne zdi najboljši signal, če si čisto vsi želimo tega, da komisija opravi svoje delo in pride do določenih zaključkov".

Na vprašanje, kako si predstavlja delo, glede na to, da bo kot koalicijski poslanec preiskoval domnevno financiranje druge, največje koalicijske stranke, pa je dejal, da v tem ne vidi prav nobene ovire. Kot je opomnil, bi se zgodilo isto, če se Möderndorferjev prestop ne bi zgodil. "Pomembno je, da se ukvarjamo z vsebino, ne pa s tem, kdo preiskovalno komisijo vodi," je prepričan Perič, še piše STA.
Miro Cerar Nato
Novice Miro Cerar se še ne bo vrnil na fakulteto. Prejema poslansko nadomestilo.

Zmaga opozicije pri nadzornikih

V mandatno-volilni komisiji pa je opozicijskima LMŠ in SD ob pomoči Levice in SAB pa tudi koalicijskih poslancev uspelo doseči, da je bil z dnevnega reda umaknjen predlog SDS o odstavitvi dveh članov nadzornega sveta RTV. Nadzornika zaradi tega ostajata Danilo Tomšič in Borut Žagar, ki zastopata LMŠ in SD. Odstavitev teh dveh nadzornikov je SDS predlagala, da bi odpravila kršitev zakona o RTV. Pet nadzornikov, ki jih izbere državni zbor, bi po zakonu moralo odsevati strukturo DZ. Moč strank, torej.

SMC je imela v prejšnjem mandatu, ko je imela 36 poslancev, celo dva nadzornika. SDS, čeprav je največja stranka, zadnja leta nima nobenega. Razlog je preprost: stranke Cerarjeve in Šarčeve koalicije so goljufale. Imele so večino in so jo uporabile tako, da največja opozicijska stranka ni dobila, kar bi morala. Z glasnim opozarjanjem, da bi bilo nezakonito, če bi odpoklicali nezakonito izbrane nadzornike, je opoziciji danes uspelo ubraniti lastno goljufanje v preteklosti in si zagotoviti, da bosta imeli SD in LMŠ še naprej vsaka po enega zastopnika. 

SDS pa nobenega, čeprav je slednjo volilo več volivcev kot SD in LMŠ skupaj.

Jani Möderndorfer
Novice Jani Möderndorfer zapušča SMC in gre v LMŠ #video

 

Ne spreglejte