Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 10. 2018,
6.30

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,69

1

Natisni članek

gasilci vreme Drava poplave

Torek, 30. 10. 2018, 6.30

5 let, 5 mesecev

Drava poplavlja, a najhujšemu smo se že izognili #foto #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,69

1

Vremensko dogajanje se v večjem delu države po prehodu hladne fronte počasi umirja. Težave so povzročali predvsem močan veter in narasli vodotoki. Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) bo pretok reke Drave na meji z Avstrijo danes ustaljen pri 1400 kubičnih metrih na sekundo.

Napovedi vremenoslovcev o skupni količin padavin so se uresničile. Do jutra je v 24 urah največ dežja padlo v Bovcu, v Ilirski Bistrici pa je večina padla le osmih urah. Pihal je tudi močan veter, najmočnejši sunek s 161 kilometri na uro so izmerili na Kredarici.

Na severozahodu države še vedno nastajajo padavine, pojavljajo se tudi nevihte. V Bovcu so zjutraj sunki vetra še dosegali hitrost 95 kilometrov na uro. Tudi drugje po Sloveniji je še vetrovno, a sunki vetra ne presegajo več opozorilnih vrednosti 70 kilometrov na uro. Meja sneženja se je spustila do nadmorske višine okoli 1500 metrov, zjutraj je snežilo na Voglu in Vršiču, so zapisali na Arso.

Čez dan se bodo še pojavljale plohe

Ponoči bodo padavine povsod ponehale, tudi veter bo ponehal. Delno se bo zjasnilo, po nižinah osrednje Slovenije bo zjutraj nastala megla. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 9, ob morju okoli 11 stopinj Celzija, je zapisano na spletnih straneh Agencije za okolje.

V sredo bo v vzhodni Sloveniji povečini sončno. Drugod bo zmerno do pretežno oblačno. Predvsem v severovzhodni Sloveniji bo pihal šibak jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 18, ob morju okoli 20 stopinj.

Lokalni dotoki vzdolž celotnega toka Drave v Sloveniji so med 100 in 150 kubičnih metrov na sekundo. Sava v dopoldanskem času v zgornjem toku upada, v srednjem in spodnjem toku pa še pričakujejo naraščanje.

V Čatežu bo Sava dosegla največji pretok predvidoma med 1300 in 1500 kubičnih metrov na sekundo, še poroča agencija za okolje.

Reka Reka po podatkih agencije upada tudi v spodnjem toku, medtem ko bo Ljubljanica danes v manjšem obsegu poplavljala na običajnih območjih Ljubljanskega barja. Danes bo morje v kombinaciji z južnim valovanjem še vedno poplavljalo najbolj izpostavljene nižje dele obale.

Ljubljanica se bo tudi čez noč še razlivala v manjšem obsegu na običajnih območjih Ljubljanskega barja.

Napovedano je, da bo Drava danes vzdolž svojega toka poplavljala v širšem obsegu. | Foto: Uroš Maučec Napovedano je, da bo Drava danes vzdolž svojega toka poplavljala v širšem obsegu. Foto: Uroš Maučec

Na nevarnost poplav so s proženjem sirene najprej obvestili prebivalce ob reki Dravi za jezom Melje in prebivalce občine Dravograd. Po poročanju Radia Slovenija je regijski center za obveščanje Maribor s sireno prebivalce za jezom Melje opozoril nekaj pred tretjo uro zjutraj. Regijski center za obveščanje Slovenj Gradec pa je sporočili, da so na območju občine Dravograd opozorilno sireno sprožili ob 4.30 zjutraj.

Razmere na Dravi se že umirjajo. | Foto: Uroš Maučec Razmere na Dravi se že umirjajo. Foto: Uroš Maučec Ker še vedno pričakujejo nadaljnje naraščanje pretoka Drave, občanom, ki živijo na območjih, kjer grozi poplavljanje, predlagajo, da poskrbijo za izvedbo zaščitnih ukrepov pred morebitnim poplavljanjem.

Razmere na Dravi si je ogledal tudi predsednik vlade Marjan Šarec

Predsednik vlade Marjan Šarec si je danes ogledal razmere na Dravi po močnem deževju in se srečal z ljudmi na terenu. Poleg Dravograda je obiskal še Maribor in Ptuj.

Popoldne bo Šarec obiskal tudi Gorenjsko. Na Štajerskem se je zahvalil vsem službam, ki so sinoči pomagale pri odpravljanju škode, še posebej pa gasilcem.

Šarec je v izjavi za medije ob obisku Maribora dejal tudi, da jih je presenetila škoda na območju Ilirske Bistrice, saj tam takšno neurje ni bilo napovedano. "Noč je bila po celotni državi pestra. Gasilci, na katerih praktično sloni sistem civilne zaščite, so imeli polne roke dela in so odpravljali škodo. Vse službe, predvsem gasilci, so znova opravili svojo nalogo in verjamem, da bo tako tudi v bodoče," je še dodal.

Marjan Šarec si je s pripadniki civilne zaščite ogledal razmere. | Foto: Uroš Maučec Marjan Šarec si je s pripadniki civilne zaščite ogledal razmere. Foto: Uroš Maučec

"Vse službe so ravnale tako, kot morajo. Nekaj težav na terenu je, a jih rešujejo in ni tako hudo, kot je bilo pred šestimi leti. Obseg škode tako ne bo velik," je v Malečniku dejal Šarec, ki pa ob tem opozarja, da bo v prihodnje treba razmisliti, da bi občine dobile nalogo čiščenja vodotokov, saj bi to lahko bilo po njegovih izkušnjah vodenja občine Kamnik bolj učinkovito.

Vsako odpravljanje škode je lahko bistveno dražje kot pravočasno pristopanje k preprečevanju škode, je še dodal Šarec.

Novice Drava bo poplavljala, pristojni ne izključujejo evakuacij #video #foto

Drava bo danes poplavljala v širšem obsegu

Na meji z Avstrijo oziroma pri hidroelektrarni (HE) Dravograd je pretok Drave nekaj po 6. uri znašal 1435 kubičnih metrov na sekundo, pri HE Vuzenica 1552, pri HE Fala 1746, pri jezu Melje 1304, pri jezu Markovci pa 903 kubične metre na sekundo, kažejo podatki Dravskih elektrarn Maribor.

Največ težav na območju Koroške, Gorenjske in Primorske

Sicer pa težave po državi povzročajo predvsem podrta drevesa, poplavljanje meteorne vode in narasli vodotoki. Po podatkih, ki jih na Upravo RS za zaščito in reševanje javljajo prizadeti, je to noč največ težav na območju Koroške, Gorenjske in Primorske.

Gasilci in druge pristojne službe odstranjujejo podrta drevesa na območju Prevalj, Raven na Koroškem, Podvelke, Slovenj Gradca, Mute in Laškega. Poplavljajo vodotoki na območju Naklega, Preddvora, Radovljice, Solčave in Ilirske Bistrice.

Drava
Novice Prebivalci ob Dravi v pripravljenosti na poplave

Z meteornimi vodami se medtem spopadajo na območju Škofje Loke in Postojne. Na kmetiji v naselju Podbrezje v občini Naklo je bila prekinjena dobava električne energije. Zaradi oskrbe več glav živine so domačini zaprosili Elektro Gorenjska za priklop na elektro agregat.

močen veter
Novice Na avstrijskem Koroškem je veter odkrival strehe, priprave na poplave

Iz vasi Belca evakuirali 36 ljudi zaradi plazu

Kot je pojasnil poveljnik kranjskogorske civilne zaščite Blaž Lavtižar, so v ponedeljek zvečer opazili, da narašča potok Belca. Tako so bili aktivirani prostovoljni gasilci okoliških društev, zaradi obsega intervencije pa je bil sklican tudi štab civilne zaščite. "Ko smo prišli na kraj, smo videli, da vodotok narašča zaradi podora materiala, ki je nakopičen v potoku," je povedal.

Zato so že zvečer aktivirati zasebnike, ki so jim s svojimi stroji pomagali navoziti skale za varovalni nasip. Ker se je vodostaj višal, pa so sprožili tudi evakuacijo več kot 30 stanovalcev najbolj ogroženih hiš, ki so noč preživeli v mojstranški osnovni šoli, kjer so jim zagotovili ležišča in hrano. Ko je vodostaj začel upadati, je na terenu ostala gasilska straža, ki je opazovala, da tok blata ne bi presegel nasipa.

Tržič
Novice Dve vasici v občini Tržič odrezalo od sveta #foto #video

Danes je že stekla sanacija brežine, v sredo pa bo prišla dodatna mehanizacija za čiščenje struge, da se bo potok znova vrnil vanjo. V sredo bodo s helikopterjem opravili tudi pregled struge in preverili, da ni kje višje prišlo do še kakšnega plazišča oziroma zastoja materiala, je pojasnil Lavtižar.

Kranjskogorski župan Janez Hrovat je poudaril, da je največja nevarnost zagotovo prežeči plaz, ki lahko še vedno zajezi potok in ogrozi naselje. Spomnil je, da je gozdna cesta že od februarja, ko se je sprožil plaz, zaprta in da so pravkar v delu projekti za novo cesto. Z novim podorom pa se situacija ponovno spreminja.

Evakuirani prebivalci so se danes že vrnili v svoje domove, saj so se padavine čez dan umirile, in upajo, da bodo lahko noč preživeli doma. Vendar pa strah še ostaja. Hrovat zato zagotavlja, da bodo takoj, ko bo to mogoče, potok in območje sanirali ter naredili načrte za varnostne ukrepe.

Tržič
Novice V zadnjem trenutku so stopili ven, nato je hišo odnesla voda #video #foto

V slovenski Istri ponoči na delu 80 gasilcev

Gasilci v slovenski Istri so imeli minulo noč zaradi okrepljenega južnega vetra obilo dela. Skupaj s koprskimi poklicnimi gasilci je bilo na terenu 80 gasilcev, ki so opravili 55 intervencij, pretežno je šlo za odkrivanje pločevinastih streh in podrta drevesa. Ni pa bilo obilnih padavin, tako da so imeli gasilci manj dela s poplavami.

Kot je pojasnil vodja izmene v Gasilski brigadi Koper Bojan Cepak, je bilo njihovo delo minulo noč najbolj oteženo zaradi južnega vetra. Največ intervencij je bilo zaradi odkrivanja pločevinastih streh, zaradi podrtih dreves je bilo pretrganih nekaj daljnovodov.

Če štejemo še koprske poklicne gasilce, je bilo na terenu skupno 80 gasilcev, ki so ponoči opravili kar 55 intervencij. Kljub povečanemu plimovanju morja pa vetra ni spremljalo obilno deževje, tako da so imeli zaradi poplavljanj manj intervencij. Za morebitne poplave so imeli sicer pripravljene tudi zaščitne vreče.

Izola poplava | Foto: STA , Foto: STA ,

Izola poplava | Foto: STA , Foto: STA ,

Poleg materialne škode je po podatkih uprave za zaščito in reševanje sinoči sunek vetra na Pristaniški ulici v Kopru podrl eno osebo, ki so jo odpeljali v izolsko bolnišnico.

Izola poplava | Foto: STA , Foto: STA ,

Izola poplava | Foto: STA , Foto: STA ,

V Ilirski Bistrici zalilo več objektov, veter odkrival strehe, lomil drevje

Neurje je minulo noč pustošilo tudi na območju občine Ilirske Bistrice, kjer so meteorne vode zalile več objektov, veter pa je odkrival strehe in lomil drevesa, je povedal poveljnik prostovoljnega gasilskega društva Ilirska Bistrica Klemen Škrab.

Po Škrabovih besedah so gasilci ponoči posredovali na več kot 30 lokacijah, največkrat zaradi meteornih voda. Odkrilo je pet streh, cestni službi pa so pomagali pri odstranjevanju dreves z lokalnih oziroma regionalnih cest.

Na območju izolske občine so dežurne ekipe Komunale Izola in gasilci skupaj odstranili vsaj deset polomljenih dreves in odpeljali okoli 40 kubičnih metrov vejevja na zbirni center.

Video: Vitomir Petrović/ Planet TV

Sunek vetra v Kopru podrl eno osebo

Za zaščito poplavljanja mesta so na komunali poleg tega napolnili 500 protipoplavnih vreč, za kar so porabili približno 15.000 kilogramov peska. Vreče so razdelili stanovalcem in upravljavcem poslovnih prostorov na območju obale še pred drugim večernim močnim plimovanjem, so sporočili iz Komunale Izola.

V mestu Ilirska Bistrica je veter precej škode povzročil v Rozmanovi ulici, kjer je odkrilo novejšo streho stanovanjskega bloka. Razmere v občini so sicer že pod nadzorom, saj se je vreme izboljšalo, vode pa odtekajo. Škodo še ocenjujejo.

Poleg materialne škode je po podatkih uprave za zaščito in reševanje sinoči sunek vetra na Pristaniški ulici v Kopru podrl eno osebo, ki so jo odpeljali v izolsko bolnišnico.

Okoli 40 odjemalcev na severu Primorske danes verjetno še brez elektrike

Kot so sporočili iz Elektra Primorske, je zaradi močnega vetra ponoči prihajalo do okvar električnega omrežja in posledično do prekinitev dobave električne energije na več mestih njihovega distribucijskega območja. Vzroki za to so podrta drevesa in drogovi ter pretrgane žice daljnovodov, so navedli in dodali, da so sicer večino okvar že sanirali.

Brez električne energije pa ostaja še 38 odjemalcev od Trente do izvira Soče. "Kljub temu, da se ekipe Elektra Primorska na terenu trudijo, da bi odjemalcem čim prej zagotovili normalno oskrbo z električno energijo, jim to danes na tem območju najverjetneje ne bo uspelo. Zagotovo pa bo ta del daljnovoda saniran jutri tekom dneva," so zapisali v sporočilu za javnost.

Po prvih podatkih slovenski gozdovi brez obsežnejših poškodb

Močan veter, ki spremlja vremensko fronto čez Slovenijo, po prvih podatkih ni povzročil obsežnih poškodb v gozdovih, je pojasnil direktor Zavoda za gozdove Slovenije Damjan Oražem. Ekipe zavoda za gozdove si sicer na terenu ogledujejo stanje, več bo znanega zgodaj popoldne.

Ne spreglejte