Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 2. 2019,
7.07

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68

6

Natisni članek

bolezen rak Sanja Pertoci evtanazija

Sobota, 23. 2. 2019, 7.07

5 let, 2 meseca

Mlada borka izgublja boj z boleznijo, za evtanazijo potrebuje deset tisoč evrov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,68

6

Dvajsetletna Sanja Pertoci iz Sovjaka bije boj s hudo obliko raka. Mlada borka boj z zahrbtno boleznijo izgublja in ravno zato se želi od življenja posloviti dostojno, s pomočjo evtanazije. Sanja se s hudo obliko raka, imenuje se osteosarkom, bori že šest let. Po mučnih kemoterapijah in številnih težkih operacijah so možnosti zdravljenja po mnenju zdravnikov izčrpane. Kljub visokim odmerkom morfija bolečine postajajo nevzdržne.

Sanja Pertoci se je 12. julija lani na svojem profilu na Facebooku zahvalila prijateljem in znancem, ki so ji voščili za 20. rojstni dan. Dobrega pol leta pozneje je z bolečinami priklenjena na posteljo, pripoveduje njena prijateljica Jasmina Puhar, ki Sanji in njeni družini stoji ob strani, so poročali v oddaji Danes na Planetu.

Alenka Čurin Janžekovič
Novice Ni je strah umreti, jo je pa groza bolečega umiranja #intervju

Bolezen so ji diagnosticirali, ko je komaj začela obiskovati gimnazijo

"Danes in včeraj je imela Sanja velike težave z dihanjem. Mislim, da sama ne diha in da potrebuje kisik. Sama sem jo prej klicala in je nisem mogla priklicati. Mislim, da je trenutno v takšnem položaju, da ne more govoriti z nami," je pojasnila Puharjeva. Sanjina mama se od svoje ljubljene hčerke ne premakne, saj bi bil vsak trenutek lahko njen zadnji.

Sanji so diagnosticirali kostnega raka po komaj dveh mesecih, ko je začela obiskovati gimnazijo v Ljutomeru. Polmetrski tumor so ji takrat izrezali, a rak se je po treh letih in pol vrnil v še hujši obliki. "Ker se zaveda, da se bliža njen konec, si želi, da ne bi umrla doma v strašnih bolečinah. Ve, da obstaja evtanazija, in njena zadnja želja je bila, da ji mama in vsi ostali uresničimo to možnost," je razložila Puharjeva.

Alenka Čerin Janžekovič
Novice Upokojena učiteljica, ki se zavzema za uvedbo evtanazije v Sloveniji #video

Za evtanazijo v Belgiji mora zbrati več kot deset tisoč evrov

Zaradi napornih kemoterapij in številnih zahtevnih operacij Sanja diha s pomočjo kisika. Zdravniki pravijo, da mladi borki ne morejo več pomagati. "Zelo jo boli. Morfij ji dodaja mama in mislim, da tudi to več ne pomaga. Sanja je sama prosila, ali bi ji lahko kdo pomagal," pripoveduje Puharjeva.

Sanja bi se rada poslovila brez bolečin in z roko v roki s svojo družino. Za evtanazijo v Belgiji mora zbrati več kot deset tisoč evrov. Prosi, da prisluhnete njeni bolečini in ji pomagate dostojno oditi, so še poročali na Planetu.

Dušan Keber in Alenka Čurin Janžekovič o možnosti uvedbe evtanazije v Sloveniji. Video: Planet.


Evtanazija. Zdravnik. Smrt.
Novice Zdravniki o evtanaziji: Naše poslanstvo je usmerjeno k ohranjanju življenja
Ne spreglejte