Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 1. 2008,
11.12

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 29. 1. 2008, 11.12

8 let, 1 mesec

Mitja Drobnič odstopil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zunanji minister Dimitrij Rupel je danes sprejel odstop političnega direktorja zunanjega ministrstva Mitje Drobniča.

Funkcijo političnega direktorja bo v času predsedovanja Slovenije Svetu EU opravljal državni sekretar Matjaž Šinkovec.

Rupel jedrnato, Janša brez odziva Minister Rupel je v Bruslju v zvezi z Drobničevim odstopom dejal: "Mi se pač organiziramo tako, kot je potrebno za potrebe predsedstva, čim bolj učinkovito, čim bolj racionalno, čim bolj primerno glede na okoliščine." Na MZZ so povedali, da nimajo dodatnih pojasnil glede odstopa, v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše pa so pojasnili, da se na odstop ne bodo odzvali.

Na posvet poklican veleposlanik v ZDA

Zaradi objave vsebine Drobničevih pogovorov z visokimi predstavniki ameriškega State Departmenta je bil na posvet v domovino poklican slovenski veleposlanik v ZDA Samuel Žbogar, ki je še vedno v Ljubljani. Kdaj se bo veleposlanik vrnil v ZDA, ni znano.

Sporne želje Washingtona

Časnik Dnevnik je v petek objavil prispevek o sestanku Drobniča z visokimi predstavniki ameriškega State Departmenta 24. decembra v Washingtonu, na katerem naj bi slednji Drobniču dali vedeti, kaj ZDA pričakujejo od Slovenije v času njenega predsedovanja EU. Pisanje Dnevnika in dejstvo, da je v javnost prišla vsebina internega dokumenta MZZ, sta zelo odmevala.

Dnevnik se je namreč v prispevku skliceval na dokument MZZ, ki je nastal po omenjenem sestanku, na katerem naj bi ameriški predstavniki omenili, kaj bi si želeli od slovenskega predsedovanja v zvezi s Kosovom, Bližnjim vzhodom in Kavkazom ter kaj naj bo zapisano v deklaraciji na vrhu EU in ZDA, ki bo predvidoma junija v Sloveniji.

Je odstopila prava oseba? Odgovorni urednik Dnevnika, časnika, ki je v petek objavil prispevek o sestanku političnega direktorja zunanjega ministrstva Mitje Drobniča s predstavniki State Departmenta, Miran Lesjak je po današnjem odstopu Drobniča dejal, da je bil odstop pričakovan, ni pa prepričan, da je odstopila prava oseba.

Odstopiti bi moral po mnenju Lesjaka tisti, ki je z "nekim ne dovolj premišljenim ravnanjem omogočil medijem, da neovirano poročajo o tem dokumentu". "Treba je ugotoviti, katera je ta oseba. V kolikor pa dejstvo, da so mediji pridobili ta dokument, priča o tem, da gre za izraz nekih neurejenih razmer na ministrstvu, je za te razmere odgovoren minister. Minister je nenazadnje odgovoren tudi za politiko, ki jo ima Slovenija tako do ZDA in EU, še pravi Lesjak.

Jerovšek: Pokazal je visoke diplomatske profesionalne standarde

Predsednik parlamentarnega odbora za zunanjo politiko (OZP) Jožef Jerovšek (SDS) je Drobničev odstop podprl. "Domnevam, da je Drobnič ponudil odstop zaradi delčka objektivne odgovornosti. Prav gotovo ne gre za subjektivno odgovornost, ampak želi s tem pripomoči k razčiščevanju zadeve in pokazal je visoke diplomatske profesionalne standarde," je Jerovšek še dejal za radio Slovenija.

Vprašanje je, če so s tem razrešena vsa vprašanja? Po mnenju Jožefa Školča (LDS) je razumljivo, da odgovorni uradnik, v tem primeru Mitja Drobnič, ponudi odstop. Vprašanje pa je, če so s tem razrešena vsa vprašanja, ki jih ta škandal prinaša.

Horvat: To je logična posledica napak, ki jih naredil Jožef Horvat (NSi) je izrazil prepričanje, da se je zunanji minister Dimitrij Rupel odločil, da sprejme Drobničev odstop na podlagi rezultatov interne preiskave na zunanjem ministrstvu. "Če je ugotovil, da je Drobnič kriv za to, kar se je zgodilo, z dokumenti, ki ne bi smeli priti v javnost, potem je to logična posledica napak, ki jih naredil," je dodal za radio Slovenija.

Lavtižar Beblerjeva: Nisem prepričana, da je on glavni krivec

Darja Lavtižar Bebler (SD) se strinja z Drobničevem odstopom, zdi pa se ji nezaslišano, da je diplomatski pogovor prišel v javnost. Spomnila je, da so bili veleposlaniki, ko je bila na MZZ, zelo previdni, ko so pisali različne depeše. "Mislim, da je spodobno to, kar je Drobnič naredil, čeprav nisem prepričana, da je on glavni krivec," je menila za radio.

Lahovnik: Prav je, da nekdo prevzame odgovornost Po mnenju Mateja Lahovnika (Zares) je bil odstop pričakovan, pri čemer je dodal, da je prav, da nekdo prevzame odgovornost. Po njegovih besedah se je Slovenija spravila v zelo nezavidljiv, nehvaležen položaj, saj nam na nek način ne zaupajo verjetno niti več v Evropski uniji kot predsedujoči članici, hkrati pa je spravila v čuden položaj tudi ZDA.

Ne spreglejte