Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 6. 2017,
15.46

Osveženo pred

6 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

2

Natisni članek

NLB Miro Cerar prodaja privatizacija

Torek, 6. 6. 2017, 15.46

6 let, 10 mesecev

Koalicija še ni sprejela dokončne odločitve glede prodaje NLB

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,05

2

Miro Cerar | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Premier Miro Cerar je za danes sklical koalicijski vrh, na katerem so razpravljali o vprašanju prodaje NLB. Kot je pred srečanjem dejal Cerar, si bo prizadeval za koalicijsko soglasje glede te odločitve. Prvak DeSUS Karl Erjavec sicer dvomi, da bo pod trenutnimi pogoji banka prodana, podobno tudi vodja poslanske skupine SD Matjaž Han.

Koalicija na današnjem srečanju, ki je trajalo približno dve uri, še ni sprejela dokončne odločitve glede prodaje NLB, saj bo to vlada kot skupščina SDH po napovedi Cerarja storila v četrtek. Tako prvaki strank po sestanku za medije tudi niso posebej komentirali razprave.

Dokončno odločitev je pričakovati v četrtek

Je pa premier v izjavi za medije že pred srečanjem s koalicijskimi voditelji spomnil, da so spopadajo z "zatečeno situacijo", saj je odločitev o prodaji sprejela prejšnja vlada. Takšne odločitve sam ne bi sprejel, je pa zdaj treba spoštovati zaveze, ki so bile dane Bruslju, je povedal.

Prav tako je po njegovih besedah treba presoditi, katere so pozitivne in negativne plati odločitve za prodajo ali proti njej. Koalicija sicer danes še ne bo sprejela dokončne odločitve, saj bo to vlada kot skupščina SDH storila v četrtek. "Nikakor ne smemo sprejeti odločitve, ki bi ponovno prizadela naše davkoplačevalce, tako kot so bili prizadeti v prejšnjih obdobjih," je dodal Cerar.

Podobno je tudi vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer dejala, da "ne smemo iti v prodajo zaradi prodaje same", in izrazila potrebo po soglasni koalicijski odločitvi.

Cerarja presenečajo poteze Bratuškove

Cerarja ob tem preseneča, da želi Alenka Bratušek iz poslanske skupine nepovezanih poslancev v DZ sprožiti razpravo o dokapitalizaciji NLB na komisiji za nadzor javnih financ.

Omenjena komisija DZ naj bi namreč na sredini seji na pobudo poslanske skupine nepovezanih poslancev razpravljala o ustreznosti višine dokapitalizacije bank v letu 2013 oziroma o tem, ali je bila ta previsoka.

Predsednik vlade se ob tem sprašuje, ali gre za "ceneni populizem" ali za resen dvom o tem, kaj je sama kot premierka naredila v prejšnjem mandatu. Tudi ta vidik je po besedah Cerarja treba preučiti. "Ko se neka zadeva obravnava na tako pomembnem parlamentarnem odboru, to vpliva tudi na proces prodaje," je opomnil.

Vodje koalicijskih poslanskih skupin so danes na predsednika komisije Andreja Širclja že naslovili dopis, v katerem predlagajo preložitev seje zaradi neustrezno pripravljenega gradiva.

Erjavec pričakuje, da se postopek prodaje NLB ne bo nadaljeval

DeSUS medtem vztraja na stališču, da bi morali s prodajo dobiti povrnjena sredstva davkoplačevalcev in še kakšno premijo, je pred sestankom dejal Erjavec. Glede na dozdajšnjo razpravo se boji, da bo takšna cena težko dosegljiva. Ob tem je opomnil, da bodo o tem govorili tudi na sredini klavzuri stranke DeSUS. Po njegovem mnenju bo v četrtek na vladi sprejeta odločitev, da se "postopek prodaje NLB ne bo nadaljeval".

Vodja poslanske skupine SD Han je poudaril, da bi bilo pri prodaji NLB treba doseči najvišjo mogočo ceno. Če bi vlada odločila, da po ponujeni ceni banke ne proda, bi se država morala v Evropski komisiji izpogajati, da ta ne bi prodajala hčerinskih bank na Balkanu.

Že po tem, da je SDH odločitev preložil na vlado, se po Hanovih besedah vidi, da gre za zahteven primer. "Zdaj moramo politično na to odgovoriti," je pojasnil in napovedal, da bodo glede na trenutne pogoje njihovi ministri na vladi verjetno proti prodaji.

Ne spreglejte