Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 9. 2014,
9.11

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Miro Cerar Janko Veber Roman Jakič Peter Gašperšič Karl Erjavec Goran Klemenčič Dušan Mramor Dejan Židan Anja Kopač Mrak Julijana Bizjak Mlakar Vesna Györkös Žnidar

Sobota, 20. 9. 2014, 9.11

4 leta, 2 meseca

Miro Cerar ekspres ali kdo neki tam poje?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Vozi, Peter!" je Miro Cerar zavpil infrastrukturnemu ministru Petru Gašperšiču in se začudil odmevu spomina na legendarni film Kdo neki tam poje, ki ga je tako rad gledal v mladosti.

Avtobus je odpeljal z drugega perona. Ministrice in ministri so začeli v sobotni meglici ljubljanske kotline nekoliko sramežljivo odstranjevati aluminijasto folijo s sendvičev, ki so jim jih pripravili v vladni menzi. Joj, kako so bili lačni! V zadnjih dneh namreč niso imeli časa za obedovanje.

Zmerjanje z razglašenim orkestrom V četrtek so ves dan preždeli v parlamentu, pa še zmerjali so jih z razglašenim orkestrom. Takoj po izvolitvi so pohiteli na premierno sejo vlade, kjer so že sprejemali pomembne sklepe. Nekdanji predsednik državnega zbora Janko Veber pa je praktično sredi noči kot prvi prevzel posle od obrambnega ministra Romana Jakiča.

Spoznavna ekskurzija V petek so odgovorno nalogo s prevzemi poslov od odhajajočih ministrov opravili vsi. Nato pa je sledil klic predsednika vlade, ki je zahteval, da že naslednji dan vsi člani ministrskega zbora ob šestih zjutraj pridejo na ljubljansko avtobusno postajo. "Spoznavna ekskurzija na Obalo z obiskom Luke Koper," je bil kratek Miro.

Vsi so bili navdušeni, da bodo potovali kot v starih časih, z avtobusom, le minister Peter Gašperšič je tudi po prihodu na avtobusno postajo vztrajal pri vožnji z vlakom. "Saj smo se dogovorili za avtobus, zakaj zdaj kompliciraš," se je najbolj glasno razburjal zunanji minister Karl Erjavec.

Hiter je bil že kot otrok Miro Cerar je hitro vskočil z intervencijo: "No, no, brez povzdignjenih tonov. Vsak ima pravico do svojega mnenja. Kaj pa, če se dogovorimo takole: potovali bomo z avtobusom, vozi pa naj Peter. Pa še privarčevali bomo, ker ne bo treba najeti šoferja," je predlagal prvi vladni šofer.

Infrastrukturni minister je bil navdušen: "Že kot otrok sem si želel voziti avtobus. Juhu, gremo proti Kopru!" In so šli. Prvi del poti je potekal v tišini. Kot rečeno, vsi so planili na sendviče. Potem pa se je ministrski zbor razživel.

Break dance Gorana Klemenčiča V Postojni so se namreč ustavili na prvi "čik pavzi", za presenečenje pa je poskrbel postojnski župan, ki je v pozdrav vladnemu avtobusu naročil pihalni orkester, sledile pa so še lokalne pop skupine. Oh, kako sproščeno so se zabavali! Najbolj je presenetil pravosodni minister Goran Klemenčič, ki je uprizoril break dance nastop.

Valček, tango, čačača Finančni minister Dušan Mramor in ministrica za zdravje Milojka Kolar sta se zavrtela v valčku. Kmetijski minister Dejan Židan je ostal strankarsko vdan in je za ples zaprosil ministrico za delo Anjo Kopač Mrak. Zaplesala sta čačača. Zaostajal ni niti Karl Erjavec, ki je s kulturno ministrico Julijano Bizjak Mlakar odplesal tango.

Le Miro Cerar in Peter Gašperšič, ki so ga že srbeli šoferski prsti, sta postajala živčna, ker sta želela čim prej priti na cilj. Ministrska četica se je rahlo nejevoljno vrnila v avtobus. Peter je pritisnil na plin, kar malo zaneslo ga je, tako da je dobil kar dva "opomina": notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar ga je opozorila na previsoko hitrost, Dušan Mramor pa na preveliko porabo goriva.

Sovražno presenečenje na Obali Tako so se ministri približevali slovenski Obali. A bolj kot so se približevali Luki Koper, več čudnih pogledov so bili deležni. Ne samo čudnih, tudi vse bolj sovražnih! Na nekaterih stavbah je bilo videti transparente "Hočemo drugi tir!".

Ko so se približali zapornici pred Luko Koper, je tam že stala besna množica ljudi. Ko pa je v avtobus priletelo prvo jajce, je nastala panika. Tako ni bilo niti časa za razpravo, ali se soočiti z ljudsko voljo. Edina rešitev je bila – beg. "Vozi, Peter," je živčno zavpil Miro.

Vozi lahko tudi z zavezanimi očmi "Ne skrbi. Vozim lahko tudi z zavezanimi očmi!" Peter je spretno obrnil volan, se izognil množici in s hitrostjo, ki ji zdaj nista nasprotovala ne notranja ministrica ne finančni minister, odpeljal proti Ljubljani.

Ne spreglejte