Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 2. 2008,
15.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 12. 2. 2008, 15.13

8 let

Ministrstvo morebitno uvedbo vinjet še preučuje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ministrstvo za promet za obdobje do uvedbe cestninjenja v prostem prometnem toku s satelitsko tehnologijo preučuje druge oblike možnosti cestninjenja, med drugim tudi vinjete.

"Kakršenkoli korak pa bomo naredili šele takrat, ko bomo prepričani, da ta ne bo ogrozil poplačila kreditov, najetih za izgradnjo avtocest," pravi minister Radovan Žerjav. Satelitska tehnologija do konca leta 2010 Kot je na novinarski konferenci v Ljubljani povedal Žerjav, projekt uvedbe cestninjenja v prostem prometnem toku s satelitsko tehnologijo poteka skladno z vladnim akcijskim načrtom. Tako bo za tovorna vozila nad 3,5 tone tovrstno cestninjenje uvedeno do avgusta 2009, za vsa ostala vozila pa do konca leta 2010.

V prehodnem obdobju vinjete? Prometno ministrstvo pa medtem za prehodno oz. vmesno obdobje razmišlja tudi o drugih oblikah možnosti cestninjenja. "Ne negiram tega, da preučujemo možnost uvedbe vinjet, v smislu povečanja prometne pretočnosti. Smo v začetni fazi, kjer zbiramo in preučujemo informacije in možnosti," je pojasnil Žerjav.

Ključna vprašanja pri morebitni uvedbi vinjet v prehodnem obdobju so po Žerjavovih besedah finančna vzdržnost sistema, ekologija in vzpostavitev sistema, ki ne bo posebej zanimiv za tranzit. Ob tem se, tako Žerjav, postavlja še veliko vprašanj o tem, kakšne bi bile vinjete, za kakšno obdobje, po kakšni ceni itd. "Zadeve torej še preučujemo in trenutno imam bistveno premalo informacij, da bi lahko povedal karkoli bolj natančnega," je zatrdil minister.

Javno mnenje naklonjeno uvedbi vinjet Ob tem Žerjav zagotavlja, da bo prometno ministrstvo kakršenkoli korak v zvezi s tem naredilo šele takrat, ko bo povsem prepričano, da ta ne bo ogrozil poplačila kreditov, najetih za izgradnjo avtocest. "To je dejstvo in od tega ne bomo odstopali," je poudaril.

Žerjav sicer, kot je dejal, v zadnjih dneh ugotavlja, da je javno mnenje naklonjeno uvedbi vinjet. "Je pa potrebna velika previdnost, napake si v tem primeru ne smemo privoščiti," je zatrdil.

Ne spreglejte