Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 2. 2024,
16.02

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39

Natisni članek

zdravstvo Valentina Prevolnik Rupel

Torek, 27. 2. 2024, 16.02

2 meseca, 1 teden

Ministrica zavrnila očitke Fidesa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,39
Valentina Prevolnik Rupel | Foto STA

Foto: STA

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je na novinarski konferenci spregovorila o ukrepih, ki jih je sprejela vlada za zaščito javnega zdravstvenega sistema v času stavke. Poudarila je, da so ukrepi nujni, in zavrnila očitke Fidesa, da vlada ne sodeluje na pogajanjih. Ob tem je Fides znova pozvala k zamrznitvi stavke. Po koncu izjave ministrica ni odgovarjala na novinarska vprašanja. 

Teče že sedmi teden zdravniške stavke in konec tedna se obeta zaostritev. Na ponedeljkovi novinarski konferenci po seji vlade je državni sekretar na ministrstvu za zdravje Denis Kordež predstavil ukrepe, ki jih je vlada sprejela za zaščito javnega zdravstvenega sistema v času stavke. Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je bila včeraj odsotna, na ukrepe se je odzvala v današnji izjavi. 

"Ukrepi so nujni, ker zagotavljajo dostopnost pacientov do zdravstvenih storitev. Vlada se je morala ustrezno odzvati s ciljem, da bo lahko zdravstveni sistem deloval kolikor toliko nemoteno. Zato je pripravila nekatere ukrepe," je pojasnila Prevolnik Ruplova ter povzela ukrepe. 

Dodala je, da verjame, da jih bodo direktorji javnih zdravstvenih zavodov upoštevali, saj da so jih sami predlagali.

Ob tem je zavrnila očitke Fidesa, da se vlada ne pogaja. Povedala je, da se srečujejo na formalnih sestankih, potekajo pa tudi neformalni pogovori. "Pogajanja s Fidesom so potekala včeraj, stebrna pogajanja za plačni sistem v javnem sektorju pa se bodo nadaljevala jutri," je spomnila Prevolnik Ruplova. Fides je znova pozvala k zamrznitvi stavke in k udeležbi na stebrnih pogajanjih. 

Po koncu izjave ministrica ni odgovarjala na novinarska vprašanja. 

Evropska federacija zaposlenih zdravnikov in Hrvaški zdravniški sindikat podprla sindikat Fides

Zdravniški sindikat Fides sta v sedmem tednu stavke podprla Evropske federacije zaposlenih zdravnikov (Fems) in Hrvaški zdravniški sindikat. Član upravnega odbora Fems Jean-Paul Zerbib je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani slovensko vlado pozval, da izpolni svoje zaveze in prisluhne slovenskim zdravnikom.

Če slovenska vlada svojih danih obljub ne izpolni s tem pod vprašaj postavlja tudi vse svoje druge zaveze, kar je za državo članico Evropske unije nesprejemljivo, je prepričan Zerbib. "Evropske federacije zaposlenih zdravnikov popolnoma podpira sindikat Fides in njegove zahteve," je dodal.

Odnos slovenske vlade do stavke zdravnikov zato vidi kot presenetljiv in osupljiv. "Škoda je, da vlada v Sloveniji stavko obravnava s takšnim pomanjkanjem spoštovanja in ne prisluhne zdravnikom," je izpostavil Zerbib.

Slovenski vladi je očital tudi pomanjkanje posluha za evropsko direktivo o delovnem času za zdravnike. Prepričan je, da mora vlada v praksi upoštevati evropsko direktivo in na tem področju prisluhniti zdravnikom in njihovim predstavnikom. Pomanjkanje in prevelika obremenjenost kadrov namreč najpogosteje pripeljeta do napak in slabše zdravstvene oskrbe pacientov, je zatrdil.

Stavka zdravnikov v Franciji po njegovih navedbah v splošnem poteka nekoliko drugače, kot v Sloveniji. Zdravniki v času stavke niso prisotni na delovnem mestu z izjemo manjše skupine, ki je zadolžena za pokrivanje nujnih primerov. Poudaril je, da je namen stavke zmotiti delovni proces in zato od vlade pričakujejo, da poskušajo stavko preprečiti in situacijo čim hitreje urediti.

Hrvaškim zdravnikom vlada prisluhnila

S tem se je strinjala tudi predsednica Hrvaškega zdravniškega sindikata Renata Čulinović Čaić, ki je na novinarski konferenci izpostavila, da so se v podobni situaciji nedavno znašli tudi hrvaški zdravniki, ki pa jim je vlada prisluhnila in so zato napovedano stavko opustili. Pri tem je slovenski vladi svetovala, da se z zdravniki usede za mizo in jim prisluhne, saj na ta način zagotovi dobro oskrbo za paciente.

Nagrobna sveča
Novice SDS zahteva sklic nujne seje odbora za zdravstvo na temo presežne umrljivosti
zdravniki pred UKC Ljubljana
Novice Vlada sprejela prve ukrepe za zaščito javnega zdravstvenega sistema #video
Erik Brecelj
Novice Brecelj: Težko je gledati, kaj se lahko zgodi, pa tudi Fides ogromno tvega
Ne spreglejte