Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 10. 2016,
13.08

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6

20

Natisni članek

Anja Kopač Mrak CSD Velenje koroška dečka

Četrtek, 20. 10. 2016, 13.08

6 let, 7 mesecev

Premier Cerar je zaskrbljen. Z ministrico se bo pogovoril.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6

20

Anja Kopač Mrak | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Predsednik vlade Miro Cerar je po odločbi vrhovnega sodišča glede velenjskih dečkov izrazil zaskrbljenost in zadevo označil za "izredno resno". Ministrico Anjo Kopač Mrak, ki prihaja iz kvote SD, sicer za zdaj še vedno podpirajo v SMC in DeSUS.

"Gre za izredno resno zadevo, tudi tragično. Po tej odločbi vrhovnega sodišča sem zaskrbljen. Takoj ko se vrnem iz tujine, se bom moral z ministrico usesti, se pogovoriti, pa tudi sicer bo treba sprejeti zelo jasna stališča," je odgovoril premier Miro Cerar, ki  se mudi na zasedanju Evropskega sveta v Bruslju, na vprašanje, kako ocenjuje vlogo ministrice v tej zadevi. "Takoj po vrnitvi iz tujine se lotimo tega vprašanja," je dejal slovenskim novinarjem pred začetkom dvodnevnega vrha voditeljev EU.

Prvič je interpelacijo uspešno prestala …

Ministrica za delo Anja Kopač Mrak se utegne po odločitvi vrhovnega sodišča, da je bil odvzem velenjskih dečkov iz vrtca nezakonit in da so bile njuni babici kršene ustavne pravice, znova zagovarjati na interpelaciji. Prvo interpelacijo, ki so jo v SDS predlagali junija, je ministrica prestala, pa čeprav so jo takrat podprli tudi NSi, Združena levica in koalicijska DeSUS. 

Bo tudi v drugo šlo skozi?

Pobudo za tokratno interpelacijo je dal nepovezani poslanec Andrej Čuš, ki za vložitev potrebuje najmanj deset poslanskih podpisov. Iz koalicije jih ni pričakovati, čeprav je do ministrice, ki je zadnjo interpelacijo za las prestala, tudi iz največje stranke slišati kritike.

"Gre za izredno resno zadevo, tudi tragično. Po tej odločbi vrhovnega sodišča sem zaskrbljen. Takoj ko se vrnem iz tujine, se bom moral z ministrico usesti, se pogovoriti, pa tudi sicer bo treba sprejeti zelo jasna stališča," je dejal premier Miro Cerar. | Foto: Ana Kovač "Gre za izredno resno zadevo, tudi tragično. Po tej odločbi vrhovnega sodišča sem zaskrbljen. Takoj ko se vrnem iz tujine, se bom moral z ministrico usesti, se pogovoriti, pa tudi sicer bo treba sprejeti zelo jasna stališča," je dejal premier Miro Cerar. Foto: Ana Kovač

SMC: Sodba ne prinaša novih dejstev

V SMC za zdaj ministrico podpirajo, ostajajo pa do nje kritični in pogrešajo njeno aktivnejšo vlogo pri vodenju socialne politike. Kot je v izjavi novinarjem povedala poslanka SMC Jasna Murgel, je po odločbi vrhovnega sodišča ministričin položaj stabilen, saj ne prinaša novih dejstev. V SMC so na zadnji interpelaciji ministrico podprli, so ji pa postavili pogoje, ki jih mora ministrica še izpolniti.

Pričakujejo, da jih tudi bo, je poudarila Murglova. Na vprašanje, ali bi morala ministrica sama odstopiti, je poslanka odgovorila s podobnimi besedami.

Anjo Kopač Mrak smo včeraj vprašali, ali bo zaradi sodbe vrhovnega sodišča odstopila s položaja. Odgovora še nismo prejeli.

V izjavi za oddajo Svet na Kanalu A pa je ministrica opozorila, da je sodba vrhovnega sodišča pomembna za naprej, saj je prva, ki bolj natančno govori o pravici starih staršev do družinskega življenja.

"Opravičilo je še najmanjši del problema, če to babici in dedku kaj pomeni," je na vprašanje novinarja o opravičilu odvrnila ministrice za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Je pa obenem opozorila, da je tokratna odločitev vrhovnega sodišča novost v našem pravnem redu, saj je prva odločitev, ki bolj natančno govori o tem, kako naj se razume pravica babic in dedkov, torej starih staršev, do družinskega življenja.

S tega vidika je ta sodba pomembna tudi za vnaprej, je dejala ministrica. Sicer pa je slišala, da naj bi center za socialno delo sprožil ustavno presojo te odločitve, tako da bo treba verjetno do dokončnosti še počakati.

Po besedah Kopač Mrakove je pravica babic in dedkov pomembna, vendar pa ni bilo presojano, kaj je največja korist otrok. 

"Za nas je pomembno, da ministrica dela na tej vsebini. To bo pomembno tudi pri odločitvi, kako bo z njo naprej," je dodala Murglova ter izpostavila družinski zakonik in reorganizacijo centrov za socialno delo. Glede drugega dokončnih ukrepov za zdaj še ni, je pojasnila poslanka.

Prikl: Odločitev sodišča je zelo neprijetna

Na junijski interpelaciji so za razrešitev ministrice glasovali tudi poslanci koalicijske DeSUS. Poslanec Uroš Prikl odločitev vrhovnega sodišča danes ocenjuje za zelo neprijetno, zlasti zato, ker se kopja visoke politike lomijo na usodi otrok. Konkreten primer je po njegovem mnenju alarm in signal, da na področju socialne politike nekaj ni v redu.

Prikl kljub temu zagotavlja, da podpisa za interpelacijo ministrice ne bo prispeval.

"Moj poziv politiki je, da ministrici dopustimo, da to, kar je obljubila in zdaj počne, dokonča, in potem ocenjujmo rezultate njenega dela," pa je poudaril predsednik SD Dejan Židan.

Po mnenju predsednice NSi Ljudmile Novak je ministrica za ta primer objektivno odgovorna, saj je odgovorna za delo centrov za socialno delo, kjer so večkrat ugotovljene nepravilnosti.

Poslanci NSi bodo o tem, ali bodo prispevali podpise oz. podprli interpelacijo, ki se morda obeta, odločili na seji poslanske skupine. 

"Minstrica bi morala sama odstopiti"

"Anja Kopač Mrak je že tako dolgo na ministrstvu za delo, da je najmanj soodgovorna za večino problemov, ki jih mora sedaj kot ministrica reševati," pa pravijo v Združeni levici. V ZL menijo, da bi morala ministrica sama odstopiti. "Desnega populizma, ki jaha na stiski otrok, pa ne mislim komentirati," je dejal poslanec ZL Miha Kordiš in s tem odgovoril na vprašanje, ali torej podpisov za interpelacijo ne bodo prispevali.

Poslanka SDS Suzana Lep Šimenko je poudarila, da bi ministrica morala odstopiti, če tega ne bo storila sama, pa bi bilo prav, da jo k temu pozove predsednik vlade Miro Cerar.

Kot je dodala, je nenazadnje premier pred interpelacijo, ki so jo vložili pred nekaj meseci, sam rekel, da je zaradi nepravilnosti v postopku mogoče najti določene vidike njene objektivne odgovornosti. "Po odločitvi vrhovnega sodišča o tem ni več dvoma," je poudarila poslanka. 

Ne spreglejte