Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
12. 4. 2017,
8.46

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,10

5

Natisni članek

balkanska kuhinja sir Dejan Židan Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Sreda, 12. 4. 2017, 8.46

6 let, 6 mesecev

Birokrati pripravljajo pravilnik, ki določa vonj in okus kajmaka

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,10

5

Dejan Židan | Foto STA

Foto: STA

Uradniki na ministrstvu za kmetijstvo, ki ga vodi Dejan Židan, pripravljajo pravilnik o kakovosti kajmaka, sira, poznanega predvsem iz balkanske kuhinje. Rok sprejetja je predviden do konca tega meseca, ko naj bi tudi začel veljati.

Kot uvodoma določa predlog pravilnika, je kajmak živilo, pridobljeno s posnemanjem zgornje plasti kuhanega in ohlajenega mleka, ovčjega ali mešanega. Glede na stopnjo zrelosti se lahko prodaja kot mladi ali zreli kajmak.


Morda vas zanima še:

Poglejte, kako naša birokracija zavira razvoj Slovenije


V nadaljevanju pravilnik določa pogoje, pod katerimi se lahko označuje mladi ali zreli kajmak. Mladi kajmak mora biti med drugim bele ali rumenkaste barve, njegova struktura pa mora biti lisasta z delci smetane kuhanega mleka. Imeti mora značilen in prijeten vonj ter blag okus.

Kajmak. | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Za zreli kajmak se označuje izdelek od svetlorumene do rumene barve, ki je zrnaste struktura z delci smetane kuhanega mleka. Imeti mora izražen in tipičen vonj ter okus zrelega kajmaka.

Je takšen pravilnik sploh smiseln?

Na ministrstvo za kmetijstvo smo poslali vprašanja o smiselnosti pravilnika. Zanimalo nas je, kako je bila do zdaj urejena kakovost kajmaka. Odgovore objavljamo v nadaljevanju.

V čem je smisel omenjenega pravilnika?

Na trgu je moč najti proizvode, ki se tržijo pod imenom kajmak, a s kajmakom nimajo nič skupnega. Gre za izdelke, ki po sestavi, metodi izdelave in organoleptično senzoričnih lastnostih niso kajmak. Proizvajajo se iz masla, pasterizirane sladke smetane, skutke, krompirjevega škroba, sladkorja, itd. Kajmak je mlečni izdelek, dobljen s posnemanjem zgornje plasti kuhanega in ohlajenega mleka, ki se ga nekoliko posoli in zori. Zaradi varovanja interesov potrošnikov, da potrošnik ne bi bil zaveden, je to področje potrebno urediti. Tako bo inšpekcija lažje ukrepala.

Kako je bilo doslej urejena kakovost kajmaka v Sloveniji?

Trenutno kakovost kajmaka ni določena. Kakovost kajmaka je bila določena s Pravilnikom o kakovosti mleka, mlečnih izdelkov, sirih in čistih cepiv (Uradni list RS, št. 21/93, 71/97 – popr., 30/99, 2/00, 14/00, 71/00, 71/00, 62/03, 66/03, 31/04, 31/04, 31/04 in (31/04)), ki je bil preklican leta 2004 zaradi vstopa Slovenije v EU. Kakovost mleka in poimenovanja za mleko so določena z EU Uredbo. Kajmak v tej Uredbi ni določen.

Kdo določa ali kajmak ustreza pogojem iz pravilnika? Konkretno na primer, kdo določa ali ima mladi kajmak "značilen in prijeten vonj ter blag okus"?

Ali kajmak ustreza pogojem iz pravilnika določa imenovani laboratorij, ki jih imenuje Uprava za varno hrano (UVHVVR).

Kaj se zgodi, če določen kajmak ne ustreza pogojem iz pravilnika? Se ga mora umakniti iz prodaje?

O ugotovitvi o neskladnostih odloča pristojna inšpekcija.
Ne spreglejte