Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 3. 2011,
20.30

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 3. 2011, 20.30

8 let

Minister Žbogar v Ženevi na srečanjih s številnimi kolegi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zunanji minister Samuel Žbogar je udeležbo na zasedanju Sveta za človekove pravice v Ženevi izkoristil za dvostranska srečanja s številnimi kolegi.

Tako se je sestal z zunanjimi ministri Kazahstana, Maldivov, Bangladeša in Vietnama, med temami pogovorov pa so bile tudi razmere v Libiji in širše na Bližnjem vzhodu. Kot so sporočili z zunanjega ministrstva, se je minister Žbogar v pripravah na obisk kazahstanskega predsednika Nursultana Nazarbajeva v Sloveniji letošnjo pomlad sestal z zunanjim ministrom Kazahstana Kanatom Bekmurzajevičem Saudabajevom. Pri tem je ocenil, da bo povratni obisk Nazarbajeva dobra spodbuda za krepitev gospodarskega sodelovanja med državama. Z maldivskim ministrom o razmerah na severu Afrike O izzivih podnebnih sprememb se je pogovarjal z ministrom za zunanje zadeve Maldivov Mohamedom Aslamom. Predstavil mu je tudi Zeleno skupino šestih manjših držav, v kateri je tudi Slovenija, in ki so v zadnjem članku opozorile zlasti na problematiko upravljanja z vodami. Maldivski minister pa mu je predstavil težave, ki jih ima ta otoška država z zagotavljanjem pitne vode. Ministra sta govorila tudi o dogajanju na severu Afrike in širšem Bližnjem vzhodu ter o podpori, ki jo mednarodna skupnost lahko nudi državam.

Bangladeš ima težave z zagotavljanjem pitne vode O problematiki zagotavljanja pitne vode in upravljanja z vodo ter o delovanju Zelene skupine se je minister Žbogar pogovarjal tudi z zunanjo ministrico Bangladeša Dipu Moni. Ta je na srečanju izrazila velik interes za pobude Slovenije in omenjeno problematiko, saj ima Bangladeš z upravljanjem vode in zagotavljanjem čiste pitne vode za prebivalstvo izjemne težave.

Na Bledu bodo govorili o vlogi manjših držav v svetu Minister Žbogar se je srečal tudi z vietnamskim zunanjim ministrom Pham Khiemom, ki mu je predstavil interes Slovenije za okrepitev sodelovanja z Vietnamom tako na dvostranski ravni kot v okviru multilateralnih organizacij. Tako kot kolegico iz Bangladeša je tudi ministra Khiema povabil, da se septembra udeleži Blejskega strateškega foruma, ki bo med drugim obravnaval tudi vlogo manjših držav v mednarodnih odnosih. Slovenija in Vietnam namreč sodelujeta v t.i. 3G skupini manjših držav, ki je nastala na pobudo Singapurja.

Z avstralskim kolegom o dogajanju v arabskem svetu Žbogar se je v ponedeljek srečal tudi z avstralskim zunanjim ministrom Kevinom Ruddom. Govorila sta o dogajanju na severu Afrike in Bližnjem vzhodu ter drugih aktualnih vprašanjih, so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve.

Rudd za tesnejše sodelovanje avstralske vlade z EU Ministra sta govorila tudi o vlogi mednarodne skupnosti, da v Libiji zaščiti tamkajšnje prebivalstvo. Avstralski minister je v Ženevo prišel z obiska v Egiptu in je Žbogarja seznanil s pogovori, ki jih je imel v Egiptu, in s svojim videnjem razmer v tej državi. Rudd je predstavil tudi načrte avstralske vlade, da se še tesneje poveže z EU na področju varnosti in trgovine. Poleg tega je napovedal, da v prihodnjih dneh odhaja v Afganistan. Po njegovem mnenju bi mednarodna skupnost morala biti zmerno optimistična glede napredka, ki ga je s svojo prisotnostjo dosegla v Afganistanu.

Žbogar je Rudda povabil na obisk v Slovenijo Vodja slovenske diplomacije pa je ob koncu pogovorov avstralskega ministra povabil, da obišče Slovenijo in se udeleži tradicionalnega strateškega foruma Bled, so še sporočili z MZZ.

Na Blejski strateški forum je Žbogar povabil tudi argentinskega zunanjega ministra Hectorja Marcosa Timermana ter zunanjo ministrico Mehike Patricio Espinoso Cantellano, s katerima se je srečal v ponedeljek.

Ne spreglejte