Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 3. 2015,
12.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Goran Klemenčič

Četrtek, 5. 3. 2015, 12.19

8 let

Minister Klemenčič tožilcem uvaja etični kodeks

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
DZ je opravil razpravo o noveli zakona o državnem tožilstvu, ki med drugim uvaja kodeks državnotožilske etike.

V koaliciji novelo pozdravljajo, opozicija pa opozarja, da se sprejema prehitro in da ni usklajena s stroko. Poleg etičnega kodeksa zakon na specializiranem tožilstvu uvaja vzpostavitev posebnega oddelka za postopek odvzema premoženja nezakonitega izvora.

Omejitve pri zaposlitvah bodo odpravljene Po besedah pravosodnega ministra Gorana Klemenčiča novela določa sprejetje kodeksa državnotožilske etike ter oblikovanje komisije za etiko in integriteto, ki bo sprejemala načelna mnenja glede spoštovanja kodeksa, pri čemer pa bo ključno vlogo imel Državnotožilski svet.

Znotraj specializiranega tožilstva novela po besedah ministra predvideva vzpostavitev posebnega oddelka za postopke odvzema premoženja nezakonitega izvora, t. i. civilnofinančnega oddelka, hkrati pa odpravlja omejitve pri zaposlitvah tožilcev s specifičnimi znanji na specializiranem tožilstvu.

SDS za sistemske rešitve Anja Bah Žibert (SDS) je v predstavitvi stališč poslanskih skupin ocenila, da bi morale biti rešitve, ki jih prinaša novela, bolj sistemske. Med drugim pogreša določbe, ki bi prinašale večjo odgovornost tožilcev pri njihovem delu in ki bi zagotavljale njihovo nepristranskost. Mateja T. Vatovca (ZL) moti, da novela ni bila usklajena s stroko, Ivo Dimic (NSi) pa odsotnost meril za imenovanje kandidatov na mesta tožilcev.

Kolalicija spremembe zakona pozdravlja Po mnenju Janija Möderndorferja (ZaAB) novela prinaša nekaj dobrih rešitev, moti pa ga, da določa sprejem državnotožilskega kodeksa. Ksenija Korenjak Kramar (SMC) je menila, da predvidena etična poklicna pravila "ne pomenijo posega v samostojnost državnega tožilca, niti v ureditev državnih tožilstev, temveč so namenjena preprečevanju zlorab".

Kodeks je pozdravila tudi Marjana Kotnik Poropat (DeSUS), Bojani Muršič (SD) pa je kot pozitivno ocenila odpravo omejitev pri zaposlitvah tožilcev s specifičnimi znanji na tožilstvu.

Ne spreglejte