Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Četrtek,
24. 8. 2017,
14.57

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,05

4

Natisni članek

avtobus avtobusna postaja Ljubljana Marjan Kotar Zoran Janković Dušan Mes

Četrtek, 24. 8. 2017, 14.57

6 let, 7 mesecev

Mini preboj? Ljubljanska avtobusna postaja naj bi dobila nadstreške.

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,05

4

Avtobusna postaja Ljubljana | Foto Planet TV

Foto: Planet TV

Upravljavec ljubljanske avtobusne postaje, podjetje AP Ljubljana, po letih kritik zaradi slabega stanja postaje načrtuje postavitev nadstreškov. Medtem ko odnosi med tistimi, ki so za postajo odgovorni, ostajajo zapleteni, bo tako vsaj kakšen potnik več lahko na prevoz počakal v senci. 

V zadnjih tednih smo večkrat opozorili na dolgoletno črno piko prestolnice, avtobusno postajo. Postaja, ki jo je lani prečkalo 3,3 milijona potnikov, ima namreč le nekaj sedišč, asfalt je razpokan, ljudje se ob najhujšem vročinskem valu niso imeli kam umakniti pred žgočim soncem.

Prelaganje odgovornosti

Podjetje AP Ljubljana, ki upravlja postajo, ljubljanska občina (MOL) kot odgovorna za avtobusno infrastrukturo in podeljevalka koncesije za avtobusno postajo ter Slovenske železnice (SŽ), ki so lastnik zemljišča, na katerem postaja stoji, odgovornost prelagajo drug na drugega.

Šef SŽ Dušan Mes nam je tako dejal, da so predlogi za prenovo obstoječe postaje v domeni AP Ljubljana, MOL, kjer županuje Zoran Janković, prav tako. Dodali so, da je AP Ljubljana zasebno podjetje (največji lastnik je direktor Marjan Kotar s 15-odstotnim deležem) in da občina z njim nima nič. To sicer ne drži, saj je občina podeljevalka koncesije in po zakonu o prevozih v cestnem prometu odgovorna za avtobusno postajo.

V AP Ljubljana so nam na drugi strani dejali, da imajo zvezane roke, saj je prihodnost njihovega upravljanja postaje že desetletje - skupaj s projektom Emonika - negotova, s tem pa tudi smotrnost vlaganj (o tem v članku Avtobusna postaja: Dušan Mes in Zoran Janković po sistemu "jaz tebi, ti meni"?).

Načrti za gradnjo nadstreškov

V AP Ljubljana pravijo, da ves čas vlagajo v prenovo postaje, kolikor jim zapleteni odnosi med deležniki to omogočajo. Letos so prenovili stranišča ter prepleskali zunanjost in notranjost čakalnice. | Foto: Planet TV V AP Ljubljana pravijo, da ves čas vlagajo v prenovo postaje, kolikor jim zapleteni odnosi med deležniki to omogočajo. Letos so prenovili stranišča ter prepleskali zunanjost in notranjost čakalnice. Foto: Planet TV Avtobusna postaja je torej žrtev neusklajenosti in nezmožnosti treh menedžerjev, da bi našli rešitev. Ker se objave fotografij postaje s kritičnimi pripisi na družbenih omrežjih nadaljujejo in ker nam vremenarji v teh dneh napovedujejo še en teden s temperaturami nad 30 stopinjami Celzija, nas je zanimalo, ali so morda v zadnjih tednih dobili kakšno idejo, kako potnikom olajšati čakanje.  

Na AP Ljubljana pravijo, da "se bomo na višje temperature, kot pravijo strokovnjaki, morali navaditi". Trenutno zagotavljajo brezplačno pitno vodo v čakalnici. Dodajajo, da so začeli postopke za gradnjo nadstreškov tako na zahodni kot vzhodni strani postaje, ukrepi pa bodo izvedeni v omejenem obsegu. Kaj točno to pomeni, niso pojasnili, prav tako ne, kdaj naj bi nadstreški stali.


Preberite še: 

Avtobusne in železniške postaje, ki (nehote) kljubujejo spremembam in posodobitvam


Potniki se pritožujejo, odgovorni pa odlašajo

V odgovoru na vprašanje, ali so prejeli kakšen poziv k ureditvi postaje, so ponovno ošvrknili MOL. "Kot opažate, pozive k ureditvi postaje največkrat izražajo sami potniki in prebivalci mesta Ljubljana, tisti, ki so dolžni ali posredno odgovorni zagotoviti infrastrukturne objekte za avtobusno postajo, pa vse prevečkrat odlašajo z graditvijo nove."

Ponovno poudarjajo še, da večje obnove zaradi obljub o novi avtobusni postaji in kompleksnosti odnosov med različnimi deležniki trenutno ne morejo zagotoviti.

Ne spreglejte