Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
9. 2. 2017,
15.23

Osveženo pred

7 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

Združena levica Luka Mesec

Četrtek, 9. 2. 2017, 15.23

7 let, 2 meseca

Mesec očitke o nedemokratičnosti v ZL zavrača kot poskus izsiljevanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
Luka Mesec | Foto Matej Leskovšek

Foto: Matej Leskovšek

Vodja poslanske skupine ZL Luka Mesec je zavrnil očitke o nedemokratičnosti, ki sta jih na poslansko skupino ter stranki IDS in TRS naslovili drugi dve članici koalicije ZL, ZL-DSD in četrta skupina ZL. Kot je dejal, gre za "zadnji poskus izsiljevanja tistih, ki že dve leti ne počnejo drugega kot vnašajo spore in razdore na levici".

"Tisti, ki smo v treh letih obstoja pokazali, da smo zmožni skupnega in tvornega sodelovanja, se zdaj združujemo v skupno stranko," je v izjavi novinarjem v DZ zatrdil Luka Mesec in dodal, da je njihov cilj poenotenje levice.

Težava, ki jo imajo s stranko ZL-DSD oziroma njenim predsednikom Francem Žnidaršičem, pa je po njegovih besedah v tem, "da že dve leti ni skoraj ničesar doprinesel, da nam je v kritičnih trenutkih odrekel podporo in da je preimenoval svojo stranko, ne da bi se drugi dve s tem strinjali". Zaradi njegovega destruktivnega delovanja ga v pogovore o enotni stranki niso vključili, je dodal. Žnidaršič se po njegovih besedah namreč ni bil nikoli pripravljen podrediti konstruktivnemu dialogu, ampak je nastopal z ultimati in izsiljevanjem.

Po njegovih besedah gre za "zadnji poskus izsiljevanja tistih, ki že dve leti ne počnejo drugega kot vnašajo spore in razdore na levico". S takšnimi pa v skupni stranki ni mogoče sodelovati, je dodal.

"ZL ni ime, ampak je predvsem vsebina"

Kar zadeva ime Združena levica, pa Mesec pravi, da je to le tehnična razprava. "ZL ni ime, ampak je predvsem vsebina," je poudaril.

Koalicija ZL je po njegovih besedah v koalicijski sporazum zapisala, da deluje kot koalicija do vstopa v parlament, po volitvah pa njeno delo predvsem nadaljuje poslanska skupina. Četrta skupina pa nikoli ni imela statusa četrte stranke, temveč kot četrta skupina obstaja le, če jo podpirajo vse tri stranke, je še poudaril Mesec.

Po napovedi združitve dveh koalicijskih strank ZL, IDS in TRS, v eno stranko, so v ZL-DSD in četrti skupini ZL danes na novinarski konferenci povedali, da ostajajo v koaliciji, v ZL-DSD pa se svojemu imenu ne bodo odpovedali. Ravnanje omenjenih strank označujejo za nedemokratično, pripravljeni pa so na dogovor o nadaljnjem sodelovanju.

Ne spreglejte