Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
8. 7. 2017,
17.21

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,45

2

Natisni članek

Indija čaj podjetje podjetnik podjetništvo Triglav Kranj tujci v Sloveniji Mehtab Singh

Sobota, 8. 7. 2017, 17.21

6 let, 6 mesecev

Tujec v Sloveniji

Mehtab iz Indije: Ne govorite, da je Slovenija zaprta država, ker to ne drži

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,45

2

Mehtab Singh | Foto osebni arhiv

Foto: osebni arhiv

Mehtab Singh je Slovenijo vzljubil že na potovanjih, zato je leta 2011 tu ustvaril tudi svoje podjetje. Govori o "moji Sloveniji", kjer se odlično počuti, in pravi, da ga je Slovenija osvojila, on pa njo. Načrtuje, da se bo po sedmih letih življenja v naši državi vrnil v Indijo in postal politik, saj želi soustvarjati boljši svet.

Mehtab prihaja iz mesta Ludhiana na severu Indije, iz družine, ki se je vedno ukvarjala s čaji. Leta 1987 je oče začel prodajati čaj, v katerega je zmešal limonino travo, ingver, kardamom in druge sestavine. Prodajal ga je na skuterju na raznih prireditvah. Namesto običajnega čaja, ki ga v Indiji pijejo ogromno, je Indijcem ponudil zeliščni čaj. Ljudje so ga vzljubili.

Mehtab in njegovi sestri so bili v proces proizvodnje čajev vedno intenzivno vključeni. Tako so odrasli v podjetniški družini, podjetje pa sta vodila tako oče kot mati. "Ne le da je mati očeta podpirala, bila je enakovreden del posla. Morda še več. Vedno je priganjala: naredi to, naredi ono. Zaradi nje je oče postal uspešen moški in poslovnež." Danes se ukvarjajo tako s čaji kot tudi s proizvodnjo kozmetičnih izdelkov.

"Ljubim to državo"

Nekaj dni manj kot pred desetimi leti je potoval po Evropi (zaradi posla je vedno veliko potoval) in prišel tudi v Slovenijo, kamor se je pozneje še večkrat vrnil. "Preprosto ljubim to državo, ljudje so zelo prijazni do mene. Radi me imajo in jaz imam rad njih," priznava. Zato se je odločil, da bo podjetje odprl prav tu.

Leta 2011 je ustvaril podjetje Marmorni obok. Takrat ga je predstavila celo poslovna revija The Economist kot primer, da lahko v Sloveniji podjetje ustanoviš v enem dnevu. V članku je Mehtab spregovoril tudi o tem, da lahko z znamko "made in Slovenia" prodre na vzhodne trge, saj so slovenski proizvodi zelo cenjeni.

Mehtab si tudi s svojo trgovinico želi oživiti kranjsko mestno jedro #video

Iz Ludhiane v ... Kranj!

Še preden se je preselil, je dobrega prijatelja našel v Kranju, kamor se je potem tudi preselil in kjer ima v starem delu mesta lično trgovinico s pestro izbiro ekološko pridelanih čajev, večinoma iz Indije. "Življenje v Kranju ima veliko prednosti – zelo blizu Ljubljane je, ceneje je živeti tu, vse je blizu, ni dolgih vrst na upravni enoti, stvari se hitro uredi. Rad imam Kranj," pravi Indijec.

Veliko ljudi je, potem ko so spoznali Mehtaba, nehalo piti kavo in prešlo na čaje. Priskrbi jim namreč kakovostne čaje, ne takih, ki jih najdemo v večini trgovin. "Vesel sem, ne zato, ker so nehali piti kavo, ampak ker so začeli piti moje čaje. Našli so nekaj, kar jim je všeč, jim ne škoduje, jih sprosti."

Sikhizem

Mehtaba ni težko opaziti, saj vedno nosi turban, brado in posebno zapestnico. Njegova religija sikhizem mu poleg tega nalaga še stalno nošenje lesenega glavnika, bodala in posebnih spodnjic. Vsi ti simboli imajo tudi duhovni pomen.

Lani je obiskal za sikhe najsvetejši kraj Zlati tempelj, ki se nahaja le kakšnih 150 kilometrov od njegovega domačega kraja. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Lani je obiskal za sikhe najsvetejši kraj Zlati tempelj, ki se nahaja le kakšnih 150 kilometrov od njegovega domačega kraja. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Z lesenim glavnikom se počeše dvakrat dnevno in tako iz las in simbolično tudi iz svojega življenja odstrani slabe stvari. Bodalo simbolizira boj s slabimi duhovi in dolžnost obrambe šibkih in nedolžnih.

Z rokami delamo veliko stvari, zapestnica pa opominja na božjo voljo, da sikhi ne delajo slabih. Široke spodnjice varujejo pred pohujšljivostjo in opominjajo na zvestobo enemu partnerju, turban pa brani pred slabimi stvarmi. Sihk si iz spoštovanja do stvarstva ne striže las in ne brije brade.

Mehtab pojasni, da je sikhizem monoteistična religija, njihov bog pa nima posebnega imena, v različnih jezikih ga imenujejo različno.

"Ne le da ne bi smeli delati slabega, ampak ne bi smeli niti sprejemati nečesa, kar ni prav. Kamen na kamen palača. Laž na laž je palača laži, ki je lahko tako močna, da je ni mogoče razbiti. Pravimo, da ne smemo podcenjevati neumnežev, če jih je veliko. Če je laži veliko, ne smemo podcenjevati njihove moči."

Vsi ga imajo radi

Trdi, da so ga Slovenci sprejeli odprtih rok – njega in njegovo religijo. "Ljudem pravim le, kaj sam mislim, ne morem pa jim govoriti, kaj naj oni mislijo." Meni, da so ga vzljubili tudi zato, ker je vedno iskren in pristen. "Ljudje so mi dali poseben prostor v svojih srcih, ker nimam maske na obrazu. Že brada je dovolj," se pošali.

Ljudje v Sloveniji so mu dokazali, da niso ozki, zaprti, pravi. "Slovenci morate nehati govoriti slabe stvari o sebi, ki niti ne držijo. Otroci, starejše gospe, mladi, vsi me sprejemajo in me imajo radi. Ne drži, da je Slovenija zaprta država. Seveda, na začetku se ne odpreš popolnoma. Zelo sem drugačen, a vseeno so me sprejeli. Odprtost, sprejetje prideta s časom."

V Kranju je v okviru Tedna mladih te navduševal za indijske čaje. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl V Kranju je v okviru Tedna mladih te navduševal za indijske čaje. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl

Postal bo politik

V Sloveniji bo ostal skupno sedem let. To bo čez dve leti, ko bo star 35 let. Takrat se želi vrniti v Indijo in zgraditi politično kariero. "To je moj cilj, moja strast, mislim, da sem rojen za to. Utrujen sem od lažnih obljub politikov, te me silijo, da postanem politik."

Ve, da za to potrebuje veliko denarja in prepoznavnosti, a pravi, da ima načrt za hiter uspeh. Lokalna politika ga ne zanima, takoj bo kandidiral za člana parlamenta. "Veliko je treba narediti, ni dovolj biti član parlamenta, treba je ukrepati," je prepričan.

Kot mu je blizu domače mesto Ludhiana, se domače počuti tudi v mestu s podobnim imenom - Ljubljana. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Kot mu je blizu domače mesto Ludhiana, se domače počuti tudi v mestu s podobnim imenom - Ljubljana. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Zato veliko bere in se izobražuje na področjih politike in prava. "Pravo ni dovolj, potrebuješ spretnost, kako ga izvršiti." Pravi, da vsaj trikrat na teden kliče policijo. To dokaže tudi s seznamom klicev na telefonu. "Ko na ulici vidim, da nekaj ni v redu, povabim organe, da izvršujejo pravo. Posredujejo. Slovenska policija je dobra. Ne tako kot britanska, ki pride v treh minutah, a vseeno."

Zaveda se, da ga povzdigovanje glasu v Indiji lahko veliko stane, a trdi, da ima kritje. "Ne načrta B, ker bi potem premalo mislil na načrt A. Imam le načrt A in kritje, ki ga bom uporabil," je odločen Mehtab.

Kritično tudi o slovenski politiki

Veliko stvari ga zelo moti tudi v slovenski politiki. Na primer umetno ustvarjanje delovnih mest, tako da ljudem rečejo, naj bodo samostojni podjetniki, in jim dajo celo pet tisoč evrov kot davčno olajšavo, se huduje Indijec.

"Vesel bi bil, če bi bilo to povračilo davkov. Ampak oni ti najprej dajo, potem pa jim moraš vrniti. Le zato, da bi olepšali statistike o številu delovnih mest. Po desetih letih se bo to izkazalo za prekletstvo. Ljudje bodo postali nesposobni, ker se bodo navadili na denar od države. To pa je zadnje, kar želite narediti svojim ljudem," je prepričan.

Varujte naravo!

Kritičen je tudi do slovenskega varovanja okolja. Rad bi videl naloge, ki jih je opravil minister za okolje, kaj je naredil, da bi ohranil čisto okolje. "Ljudje prihajajo v Slovenijo, ker je čudovita. Ampak zakaj je čudovita? Ker v preteklosti turistov ni bilo veliko. Poglejte, kakšna sta danes Pariz ali London." Opozarja, da bodo tudi naša mesta taka, če ne bomo ukrepali.

Z vzponi na različne slovenske vrhove se pripravlja, da bo osvojil tudi Triglav. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Z vzponi na različne slovenske vrhove se pripravlja, da bo osvojil tudi Triglav. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl "Heineken v Slovenijo ni prišel zaradi piva. Prišel je zaradi vode. Julijano so prodali Arabcu, ki jo je kupil zaradi vode. Vso vodo izvažajo v arabski svet po zelo nizki ceni, da so tudi davki, ki jih plača v Sloveniji, zelo nizki," opozarja.

Okara tudi ljubljanskega župana, češ da v prestolnici razmetavajo s pitno vodo, ki neprestano teče iz pip na mnogo mestih po Ljubljani.

"Če ne podpirate podjetništva, kako boste preživeli?"

"Slovenija je še vedno država porabnica, ne pa država posla. Ni podpore podjetnikom," ugotavlja. Prepričan je, da je podjetništvo edina stvar, ki hrani ves svet – daje delovna mesta, ki dajejo hrano in zadovoljstvo, srečo. Podjetništvo je vse, celo državna uprava, saj potrebuje davke. Če ne podpirate podjetništva, kako boste preživeli?" Slovence sprašuje podjetni Indijec.

S podporo podjetnikom misli podporo poslovnemu okolju, ne finančne podpore. Navede primer, ko mu je inšpektor izrekel globo, ker je imel na svojem panoju angleški napis. Mehtab pravi, da z globo ne bi imel težav, če ne bi istega prekrška delala tudi mnoga velika podjetja v Sloveniji in celo Slovenske železnice, ki so v lasti države. Inšpektorju je dal tudi fotografsko gradivo teh kršitev, a se ni spremenilo nič.

Pogled v prihodnost? Slovenija mu je zelo všeč, a vrnil se bo v Indijo. | Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Pogled v prihodnost? Slovenija mu je zelo všeč, a vrnil se bo v Indijo. Foto: osebni arhiv/Lana Kokl Moti ga to drobnjakarstvo, namesto da bi ga kot podjetnika država spodbujala, da bi zaslužil čim več. "Menijo, da bodo preživeli z globami. Ne, ne, zaradi glob Slovenija ne bo bogata. Zaradi davkov pa! Naj mi dajo predloge, kako bi boljše delal, ne pa da me omejujejo. Moja glava ustvarja, a me povsod omejujejo."

Na Triglav

Mehtabova nova strast je hribolazenje. Jutri se odpravlja na Debelo peč, z vzponi na še nekaj drugih vrhov pa se bo pripravil na pohod na Triglav. "Očarljivo je. Ko prideš na vrh, občuduješ razgled." Domneva, da bo prvi Indijec na Triglavu, še bolj gotovo pa, da bo prvi s turbanom.

"Žalostno je, a žal nisem imel časa, da bi se posvetil slovenščini," priznava. A izgovarjava slovenskih besed mu gre zelo dobro. "To je zato, ker najprej poslušam in potem govorim. Sem tudi glasbenik, pojem. Poslušam glasove, intonacijo."

"Sem tudi 'wannabe' igralec," se nasmeje. Zaradi svoje podobe je namreč v Sloveniji nastopil v več reklamnih oglasih, tudi tujih.

Čeprav ima Slovenijo zelo rad, za slovenski potni list ne bo zaprosil. "Ljubim mojo Slovenijo, ta država mi je dala veliko. Slovenija je zame enako pomembna kot Indija in svet je enako pomemben kot Indija. Ne morem delati proti stvarstvu, ki ga je ustvarila najvišja sila," poudarja Mehtab.
 

Ste se kdaj vprašali, kako se godi tujcem v Sloveniji? V rubriki Tujci v Sloveniji vsako soboto predstavljamo nekoga, ki ga je življenje pripeljalo v našo državo, da nam pove, kako se tu znajde, ali smo Slovenci odprti do prišlekov, čemu se je na začetku najbolj smejal, ali mu je Slovenija všeč, kakšna je država, iz katere prihaja.

Imate tudi vi ženo, soseda, sodelavko, znanca, ki prihaja iz tujine? Vabljeni, da svoje predloge pošljete na urska.makovec@tsmedia.si.
Ne spreglejte