Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
13. 9. 2023,
9.28

Osveženo pred

7 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,61

Natisni članek

spolne zlorabe taborniki

Sreda, 13. 9. 2023, 9.28

7 mesecev, 3 tedne

Osumljeni spolne zlorabe med taborniki v priporu #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,61

Na Generalni policijski upravi (GPU) so potrdili potek policijske preiskave prijave suma kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost, o kateri je javnost obvestila že Zveza tabornikov Slovenije. Osumljenca je policija privedla k preiskovalni sodnici, ki je zanj odredila pripor.

V Zvezi tabornikov Slovenije so v preteklem tednu prejeli obvestilo o prijavi suma kaznivega dejanja člana vodstva enega izmed rodov zoper spolno nedotakljivost mladoletnih oseb. Kot so sporočili iz zveze, so do razjasnitve okoliščin osebo umaknili iz vseh njenih taborniških aktivnosti in nalog, pogovorili pa so se tudi s starši članov.

Policija osumljenega pripeljala k preiskovalni sodnici, ki je zanj odredila pripor

Policija pa je osumljenega pridržala in ga nato privedla pred preiskovalno sodnico pristojnega okrožnega sodišča, ki mu je odredila pripor. O tem, za katero sodišče gre, niti drugih podatkov o policijski preiskavi policija ne razkriva "zaradi varovanja interesa predkazenskega postopka", so pojasnili.

"V primerih, kjer so vključeni otroci, je treba izhajati iz zaščite koristi otrok (mladoletnikov) in njihove zasebnosti in integritete. Objava kakršnihkoli podatkov o otrocih (mladoletnikih), ki so udeleženi v uradnih postopkih, predstavlja kaznivo dejanje kršitve tajnosti postopka po 287. členu kazenskega zakonika," so izpostavili.

Policija zbira obvestila o morebitnih drugih kaznivih dejanjih in drugih žrtvah

So pa dodali, da "policijska preiskava kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost še vedno poteka, saj kriminalisti zbirajo obvestila še o morebitnih drugih kaznivih dejanjih in drugih žrtvah".

Na GPU so pojasnili, da v primeru prijave kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost zadevo najpogosteje prevzamejo kriminalisti s sektorja kriminalistične policije pristojne policijske uprave, saj so posebej usposobljeni za tovrstna kazniva dejanja. "Stremimo k temu, da so razgovori opravljeni strokovno in hkrati subtilno ter s posebnim odnosom do žrtve, kajti gre za najhujša kazniva dejanja, kjer je zbiranje obvestil za žrtev izredno obremenjujoče in neprijetno. V nadaljevanju zberemo vsa obvestila in dokaze ter o tem obveščamo pristojnega državnega tožilca," so potek postopka razložili na policiji.

Zveza tabornikov članom nudila psihosocialno pomoč

Urška Bratkovič, generalna sekretarka Zveze tabornikov Slovenije, je na novinarski konferenci sporočila, da je pretekli teden prejela obvestilo o prijavi suma kaznivega dejanja zoper člana vodstva enega izmed rodov tabornikov. O tem je nemudoma obvestila vodstvo zveze, ki je na sestanku sprejelo odločitev, da se osumljeno osebo umakne iz vseh taborniških dejavnosti in nalog, tako na zvezni kot območni ravni.

"Sama sem osumljeno osebo obvestila o nastali situaciji, vročeni so mu bili sklepi vodstva zveze in z njim opravila razgovor. Vodstvo zveze se je sestalo z vodstvom rodu in jih obvestilo o nastali situaciji. Dogovorili smo se za pomoč pri nadaljnjih korakih za nemoteno delovanje društva v prihodnje," je pojasnila Bratkovičeva.

Dodala je, da je sta zveza in rod skupaj o primeru obvestila starše rodu in njihove člane, članom pa ponudili psihosocialno pomoč oziroma razbremenilne razgovore. Zveza še naprej sodeluje s pristojnimi organi, da se primer čim prej razreši.

Podrobnosti ne razkrivajo

Predstavniki zveze zaradi varovanja osebnih podatkov žrtev in interesa policijske preiskave podrobnosti primera na novinarski konferenci niso smeli razkriti. Potrdili so le, da je spolne zlorabe osumljen eden izmed vodij rodu oziroma v laičnem smislu društva. Najvišji organ rodu je starešina, sledijo mu načelnik in vodniki, so pojasnili.

"Ne bežimo od težav in si ne zatiskamo oči, da so odkloni možni povsod, tudi v naši organizaciji. Zato je vzpostavljena kontaktna točka pritozbe@taborniki.si, kamor lahko taborniki in njihovi starši sporočajo morebitne odklone in z njimi povezane stiske, ki jih bomo prednostno obravnavali. Obenem bomo še okrepili ozaveščanje o razumevanju našega poslanstva in vrednot pri vseh naših sodelavcih in prostovoljcih, ki delajo z mladimi," so zapisali na spletni strani Zveze tabornikov Slovenije.

Zapisali so še, da verjamejo, da bodo tudi ob tej preizkušnji zmogli živeti vrednote, ki so jim zavezani taborniki – iskrenost, solidarnost, varnost, angažiranost, pripravljenost pomagati, odgovornost do sebe, sočloveka in družbe. 

Ne spreglejte