Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
24. 1. 2014,
15.58

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

politične stranke javnomnenjska anketa

Petek, 24. 1. 2014, 15.58

8 let, 3 mesece

Med strankami vodi SD; podpora vladi stagnira

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Med vodilnimi strankami ni sprememb: če bi bile volitve to nedeljo, bi zmago slavila SD pred drugouvrščeno SDS. Vlado po anketi Episcentra tako kot že več mesecev zapored podpira tretjina vprašanih.

Socialni demokrati (SD) imajo med anketiranci Episcentra že več mesecev zapored največ podpore, tokrat se je ustavila pri 23,7 odstotka. S 14,8 odstotka podpore ji sledi Slovenska demokratska stranka (SDS), ki pa ji podpora že tretji mesec malenkost upada, tokrat za pol odstotka.

Kljub turbulenci stabilnost Tretjeuvrščena DeSUS ima 8,7-odstotno podporo, medtem ko Pozitivno Slovenijo (PS) podpira 7,3 odstotka vprašanih. Podpora se je v zadnjem mesecu najbolj zvišala Slovenski ljudski stranki (SLS), in sicer s 3,6 na 6,1 odstotka. Največji upad (za 2,4 odstotka) pa je doživela Nova Slovenija (NSi), ki ima le še 5,3-odstotno podporo. Na repu parlamentarnih strank je s 2,7-odstotno podporo Državljanska lista (DL).

Malenkostna nihanja v podpori so zgolj odraz situacijskega aktivizma, medtem ko generalno gledano kljub "pestremu in turbulentnemu političnemu dogajanju vlada presenetljiva stabilnost", meni politični analitik Samo Uhan.

Podpora stranki Solidarnost zrasla Med novoustanovljenimi strankami se v ospredje najbolj prebija Solidarnost, ki ji je v enem mesecu podpora s 3,8 zrasla na 5,4 odstotka. Kot pravi politični analitik Mitja Štular, so slovenski volivci že večkrat pokazali, da so hitro pripravljeni voliti tudi neznane stranke. A če stranka ne bo pokazala vsebinske strani, bosta prej ali slej sledila razočaranje in stagnacija.

Podpora vladi stagnira Podpora vladi medtem že vse od septembra ostaja pri treh tretjinah. Trenutno jo podpira 33 odstotkov, ne podpira pa je 66 odstotkov vprašanih.

Po mnenju Uhana je to v skladu z dolgoletno tradicijo, ki kaže, da je vlada sredi mandata manj priljubljena.

Štular pa dodaja, da je stagnacija manjša, kot bi bila lahko glede na objektivno presojo razmer v državi. "Skrbijo lahkomiselno zapravljanje davkoplačevalskega denarja, nove obremenitve državljanov, odsotnost prepričljivih ukrepov optimizacije javnega sektorja in nepreglednost, v kateri se še vedno ščiti in rešuje plenilske interesne skupine – vlada številnih podatkov sploh ni pripravljena razkriti."

Ne spreglejte