Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 11. 2022,
10.33

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,38

8

Natisni članek

srce revolucija novosti srčna kirurgija UKC Ljubljana

Sreda, 2. 11. 2022, 10.33

1 leto, 6 mesecev

V UKC Ljubljana postavili nov mejnik zdravljenja slovenskih bolnikov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,38

8

Nova metoda vstavljanja srčne zaklopke | Nova metoda vstavljanja omogoča, da bolniku umetno zaklopko vstavijo brez uporabe zunajtelesnega krvnega obtoka. | Foto UKC Ljubljana

Nova metoda vstavljanja omogoča, da bolniku umetno zaklopko vstavijo brez uporabe zunajtelesnega krvnega obtoka.

Foto: UKC Ljubljana

V ljubljanskem UKC so danes predstavili novo metodo vstavljanja srčne zaklopke. S tem so se uvrstili med sto centrov na svetu, ki bolniku umetno zaklopko vstavijo brez uporabe zunajtelesnega krvnega obtoka. Oba bolnika, ki so jima srčno zaklopko vstavili na tovrsten način, po posegu okrevata dobro, so sporočili s klinike.

Univerzitetni klinični center Ljubljana se je uvrstil med sto centrov na svetu, ki vstavljajo transkatetrske umetne zaklopke namesto obolele mitralne zaklopke. To storijo na način, da bolniku umetno zaklopko vstavijo brez uporabe zunajtelesnega krvnega obtoka, skozi nekajcentimetrski rez na levi strani prsnega koša.

Nov mejnik pri zdravljenju slovenskih bolnikov

Ob predstavitvi nove metode sta bili opravljeni prvi transkatetrski implantaciji umetne zaklopke na mesto obolele mitralne zaklopke. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, "tovrstni poseg predstavlja nov mejnik pri zdravljenju slovenskih bolnikov, saj v tem primeru ni potrebna uporaba naprave za zunajtelesni krvni obtok, prav tako pa je pristop možen preko bistveno manjše rane na levi strani prsnega koša".

Priprava omenjene metode je trajala dve leti, uvedba v Sloveniji pa je zajemala začetne priprave, pridobitev dovoljenj, šolanje, izbor bolnikov in izvedbo.

Transkatetrska mitralna zaklopka. | Foto: UKC Ljubljana Transkatetrska mitralna zaklopka. Foto: UKC Ljubljana

Predvidevajo, da bo takšno vrsto zdravljenja letno potrebovalo do deset ljudi

Transkatetrsko mitralno zaklopko (TMVR) so človeku prvič vstavili leta 2013. Do danes so tovrsten poseg opravili že pri okoli 1.100 bolnikih v 98 svetovnih centrih.

Kot so še zapisali v sporočilu za javnost, bodo v UKC Ljubljana s TMVR "zdravili bolnike, pri katerih kirurško zdravljenje in zdravljenje z mitralno sponko nista primerna oziroma predstavljata preveliko tveganje". Predvidevajo, da bo takšno vrsto zdravljenja letno potrebovalo do deset ljudi.

Ob predstavitvi nove metode sta bili opravljeni prvi transkatetrski implantaciji umetne zaklopke na mesto obolele mitralne zaklopke. | Foto: UKC Ljubljana Ob predstavitvi nove metode sta bili opravljeni prvi transkatetrski implantaciji umetne zaklopke na mesto obolele mitralne zaklopke. Foto: UKC Ljubljana

Bolniki so med posegom v splošni anesteziji

Pri zdravljenju uporabljajo trenutno edino komercialno zaklopko podjetja Abbott, ki se imenuje Tendyne. Sestavljena je iz štirih delov – zunanjega ogrodja, biološke zaklopke, pritrditvene vrvice in sidra. Bolniki so med tovrstnim posegom v splošni anesteziji.

Poseg vstavitve zaklopke zajema rez, dolg približno osem centimetrov, ki ga napravijo v petem ali šestem medrebrju na levi strani prsnega koša. S tem je omogočen dostop do vrha levega prekata, prek katerega z vodilom zaklopko vstavijo v obolelo mitralno zaklopko. Potem ko z ultrazvokom srca in fluoroskopijo potrdijo, da je položaj v srcu ustrezen, zaklopko razpnejo. S posebnim mehanizmom na zunanji strani levega ventrikla zasidrajo vrvico, ki skrbi, da zaklopka ostane na pravem mestu v srcu.

V UKC Ljubljana predvidevajo, da bo tovrstno zdravljenje letno potrebovalo do deset ljudi. | Foto: UKC Ljubljana V UKC Ljubljana predvidevajo, da bo tovrstno zdravljenje letno potrebovalo do deset ljudi. Foto: UKC Ljubljana

Novo metodo vstavljanja srčne zaklopke so predstavili predstojnik kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja Nikola Lakič, vodja katetrskega laboratorija Matjaž Bunc in kardiokirurginja Tadeja Kolar.

Položaj transkatetrske mitralne zaklopke v srcu. | Foto: UKC Ljubljana Položaj transkatetrske mitralne zaklopke v srcu. Foto: UKC Ljubljana

UKC Maribor
Novice Kadrovska okrepitev v UKC Maribor, ki napoveduje nov mejnik v zdravstvu
Velika požarna vaja
Novice Kaj takega se v zgodovini UKC Ljubljana še ni zgodilo #video #foto
UKC LJ
Novice Marko Jug zaenkrat ostaja na čelu UKC
Ne spreglejte