Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
18. 8. 2014,
15.55

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Gordana Stojiljković Franci Matoz Aleš Primc Odbor 2014 Janez Janša Janez Janša

Ponedeljek, 18. 8. 2014, 15.55

4 leta, 9 mesecev

Matoz o Janševi zahtevi za varstvo zakonitosti: Novost je, da ni nič novega (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Po skoraj dveh mesecih, odkar je dveletno zaporno kazen v zadevi Patria nastopil Janez Janša in je njegov zagovornik Franci Matoz vložil zahtevo za varstvo zakonitosti, se ni še nič zgodilo.

Kot je na današnji tiskovni konferenci Odbora 2014 povedal Franci Matoz, je novost ta, da se ni nič zgodilo. "Med sodnimi počitnicami se v zadevi Janša ni zgodilo nič, čeprav je bilo logično pričakovati, da bo imela sodnica poročevalka Vesna Žalik dovolj časa za preučitev zadeve in posredovanje senatu v odločitev," je uvodoma pojasnil Matoz.

Po njegovih besedah se v zadnjih 20 dneh ni zgodilo nič, čeprav sodnica v delo ne dobiva drugih zadev, zato je po njegovem jasno, da "se z zadevo zavlačuje". Še več, prepričan je, da na vrhovnem sodišču ne bodo odločali o morebitni prekinitvi kazni in zadržanju izvajanja kazni, temveč bo odločitev vsebinska.

Matoz: Pričakujem vsebinsko odločitev, in sicer, da bodo Janšo oprostili "Pričakujem torej vsebinsko odločitev, da bodo Janeza Janšo na vrhovnem sodišču oprostili," prav Matoz. Poleg tega, je prepričan Matoz, je predsednik vrhovnega sodišča takoj po nastopu kazni v javnosti povedal, da je povprečen čas reševanja zahtev za varstvo zakonitosti na vrhovnem sodišču od tri do štiri mesece in da bodo Janševo zahtevo obravnavali prednostno. Pričakovali bi torej, da bi zadevo rešili v enem, morda dveh mesecih. "Zdaj zadeva ni več obravnavana prednostno," je prepričan Matoz.

Kot je znano, je Matoz zahtevo za varstvo zakonitosti dopolnil z zahtevo o izločitvi predsednika Branka Masleše zaradi domnevne pristranskosti. O njegovi izločitvi bi moral odločiti občni zbor vseh 32 sodnikov, a je bila sklicana seja zaradi premalo sodnikov nesklepčna.

Odločanju o izločitvi so se na sodišču izognili tako, da je Masleša odšel na dopust, o zahtevanih izločitvah sodnikov Marka Šorlija, Barbare Zobec in Vesne Žalik pa je odločala podpredsednica sodišča Nina Betteto.

Bodo na odločitev sodišča vplivale zunanje okoliščine? Ne glede na to, da o izločitvah omenjenih sodnikov ni odločal Branko Masleša, čigar izločitev je Janša oziroma Matoz zahteval, pa ne gre prezreti, kot poudarja Matoz, da je Masleša že odločal o zadevi, in sicer, ko je iz zadeve izločil sodnici Majo Tratnik in Barbaro Zobec. Namignil je celo, da bodo na odločitev vrhovnega sodišča o zahtevi za varstvo zakonitosti vplivale okoliščine zunaj vrhovnega sodišča, kaj več pa ni izdal.

Danes je prvi sodni dan novega sodnega leta in mi smo izpolnili obljubo, je povedal Aleš Primc iz Odbora 2014. Poudaril je, da je odbor vsak dan kljub sodnim počitnicam pred sodiščem prižigal sveče, medtem "ko po naših informacijah sodnice Žalikove zadnjih deset dni ni bilo v službi na sodišču".

Po njegovih besedah odbor ne pričakuje, da bo vrhovno sodišče Janševo zahtevo obravnavalo drugače kot podobne zahteve "običajnih" ljudi, saj "Janez Janša tega ni prosil in tega tudi ne pričakujemo. Pričakujemo pa, da bo sodišče delalo po zakonu," je povedal Primc.

Odbor 2014 bo svoje dejavnosti razširil na sodišča po Sloveniji Poudaril je, da bo Odbor 2014 aktivnosti nadaljeval, da načrtujejo shode tudi pred sodišči v drugih krajih po Sloveniji, kampe pred sodišči. "Idej je veliko, zato verjamemo, da bo sodstvo spoznalo, da stanje v pravosodju ni dobro, da morajo delati v skladu z zakoni in ustavo," je dodal.

Po njegovih besedah je sicer eden pomembnejših ciljev Odbora 2014, da se uzakoni odgovornost sodnikov, saj se bodo, ko se bodo "zavedli, da so pod budnim očesom nadzora celotne javnosti, bodo izboljšali sodni postopki".

Sicer pa želi, da predsednik sodišča Masleša, ki je odgovoril na pismo Odbora 2014, čim prej skliče posvet sodstva s civilno družbo, na kateri bodo lahko razpravljali o perečih zadevah sodstva.

Ne spreglejte