Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
7. 9. 2016,
21.21

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

1

Natisni članek

Mateja Vraničar Erman Državni zbor ministrstvo za finance

Sreda, 7. 9. 2016, 21.21

6 let, 6 mesecev

Mateja Vraničar Erman uspešno čez prvo oviro v parlamentu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,70

1

Mateja Vraničar Erman | Foto STA

Foto: STA

Odbor državnega zbora za finance in monetarno politiko je predstavitev kandidatke za finančno ministrico Mateje Vraničar Erman ocenil za ustrezno. Za tak sklep je glasovalo 11 poslancev, proti so bili štirje.

"Vsi statistični podatki kažejo na postopno izboljševanje stanja po hudi finančni in gospodarski krizi in Slovenija je letos izšla iz postopka presežnega primanjkljaja, a dobri rezultati nas ne smejo uspavati," je javnofinančni položaj države orisala bodoča finančna ministrica Mateja Vraničar Erman.

Zmanjševanja odhodkov na posameznih področjih se ni treba bati, je pomirila poslance, a po drugi strani opozorila, da so zaradi gospodarske rasti želje po povečevanju odhodkov na posameznih področjih previsoke in preveč ambiciozne. Poudarila je, da moramo zadolženost zmanjševati za približno 480 milijonov evrov letno, javnofinančni primanjkljaj pa za 240 milijonov evrov letno.

Če želimo zagotoviti razvojno naravnanost proračuna, je po njenih besedah nujna premišljenost pri sproščanju veljavnih javnofinančnih omejitev na raven, kot je bila v letu 2008. "Na voljo imamo precej manjši BDP, kot smo ga imeli takrat, in to moramo vzeti v zakup," je dejala.

Nova finančna ministrica bo še naprej zagovarjala restriktivno politiko glede plač v javnem sektorju. | Foto: Reuters Nova finančna ministrica bo še naprej zagovarjala restriktivno politiko glede plač v javnem sektorju. Foto: Reuters

Prostora za dodatno sproščanje plač v javnem sektorju ne vidi

Zato tudi ne vidi prostora za dodatno sproščanje plač v javnem sektorju glede na to, kar je bilo do zdaj ponujeno v pogajanjih. V lanskem in letošnjem letu je bila rast plač v javnem sektorju hitrejša od gospodarske rasti. "Ali se bomo pogajali še naprej, ni odvisno le od mene, bom pa zagovarjala restriktivno politiko glede plač v javnem sektorju," je dejala.

Vlada bo v kratkem v obravnavo v DZ poslala predlog sprememb pri davkih, ki ga je s ciljem razbremenitve stroškov dela že spomladi napovedal Mramor. "Spremembe bodo pripomogle k privlačnosti zaposlovanja bolj usposobljenih kadrov in prispevale k višji gospodarski rasti," je dejala kandidatka za novo finančno ministrico in dodala: "Razumem različne deležnike, ki bi želeli več, a to je to, kar si v tem trenutku lahko privoščimo."

Sama ima v načrtu še več izboljšav davčnega sistema, recimo pri obdavčitvi dohodkov iz tujine in pavšalni obdavčitvi, poslance pa so zanimali predvsem njeni načrti v zvezi z zakonom o davku na nepremičnine, ki ga je ustavno sodišče leta 2013 razveljavilo. Na vprašanje, kateri davki se bodo zvišali, je odgovorila, da naj nominalnih stopenj ne bi povečevali.

"Treba je zasledovati cilj premišljene privatizacije"

Poslanec SDS Anže Logar je podvomil, da ima Mateja Vraničar Erman dovolj politične moči, da ne bi sklepala gnilih kompromisov zaradi miru v koaliciji.  | Foto: Ana Kovač Poslanec SDS Anže Logar je podvomil, da ima Mateja Vraničar Erman dovolj politične moči, da ne bi sklepala gnilih kompromisov zaradi miru v koaliciji. Foto: Ana Kovač Glede upravljanja kapitalskih naložb države je dejala, da bo spremembe veljavne strategije mogoče uveljaviti na podlagi sektorskih strategij oz. vizij na posameznih področjih. Vsekakor pa je treba zasledovati cilj premišljene privatizacije in povečanja učinkovitosti upravljanja z naložbami.

Na ugotovitev Alenke Bratušek (NP), da je upravljanje državnega premoženja katastrofalno, je odvrnila, da naj vsakdo odgovarja za tisto, za kar je pristojen. Poslanec SDS Anže Logar je podvomil, da ima dovolj politične moči, da ne bi sklepala gnilih kompromisov zaradi miru v koaliciji. "Boste znali braniti tisto, kar se vam zdi pravilno? Boste znali Karlu Erjavcu reči ne?" je vprašal.

Ne dela si utvar, da bo mogoče uresničiti vse po lastnih željah, a kot je dejala, ima postavljene meje, prek katerih ne bo šla. "Ja, znam reči ne marsikomu, ne nujno le ministru Erjavcu," je poudarila.

Ne spreglejte