Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
11. 11. 2009,
13.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sreda, 11. 11. 2009, 13.47

8 let

Mate: Notranje ministrstvo postaja orodje v rokah LDS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Ministrstvo za notranje zadeve postaja orodje, ne v rokah vlade, ampak stranke LDS, je na novinarski konferenci zatrdil nekdanji notranji minister Dragutin Mate.

Po njegovih besedah so bile kadrovske zamenjave na notranjem ministrstvu v prvem letu mandata sedanje vlade oz. sedanje notranje ministrice Katarine Kresal tipično politične.

"S položajev umaknjeni številni strokovnjaki" Mate, sicer predsednik odbora za notranje zadeve pri strokovnem svetu SDS, je pri oceni dela notranjega ministrstva in policije v prvem letu mandata med drugim izpostavil, da so bili v času sedanje notranje ministrice s svojih položajev umaknjeni številni strokovnjaki.

"Zagotavljanje služb strankarskim ljudem" Tako je med drugim generalno sekretarko na notranjem ministrstvu, sicer dolgoletno uslužbenko vlade, zamenjal nekdanji državni sekretar iz vrst LDS Damjan Lah, sicer tudi kandidat te stranke na volitvah, je pojasnil Mate. Kot meni, gre pri tem za zagotavljanje primernih služb strankarskim ljudem.

Prav tako je bil, kot poudarja Mate, na čelu enega od direktoratov ministrstva postavljen nekdanji poslanec LDS Dušan Vučko. Kot meni nekdanji notranji minister, gre pri tem za kadrovanja po izključno politični liniji in za zagotavljanje primernih služb strankarskim ljudem.

Mate kritično o vzpostavitivi t.i. slovenskega FBI Predsednik odbora za notranje zadeve pri strokovnem svetu SDS je pojasnil, da je koalicija v koalicijskem sporazumu napovedala, da bo preučila možnost ustanovitve posebne finančne policije. Zdaj, eno leto potem, pa ni dokumentov, ki bi pokazali, da je koalicija preučevala ustanovitev finančne policije.

"Namesto tega je Kresalova vehementno napovedala t.i. slovenski FBI," je poudaril in nadaljeval, da bodo za potrebe omenjene službe najeli novo stavbo, "katere graditelj je eno od znanih podjetij, investitor pa znani prijatelj partnerja ministrice Kresalove". "Gre za očitne povezave, ki mečejo slabo luč," je prepričan Mate, ki je pojasnil, da je omenjeno znano podjetje Vegrad.

Nekdanji notranji minister je tudi opozoril, da so v policiji na začetku leta "na hitro zaposlili policista, ki je grozil takratnemu predsedniku vlade Janezu Janši". To je neprijeten signal, je ocenil Mate in dodal, da to spodbuja kriminalce. "Nato pa se čudimo, ko se nam pojavljajo bombni napadi, ko imamo več eksplozivnih sredstev, ki jih postavljajo pred vrata drugih pomembnih služb, bodisi pred sodišča bodisi pred sodnike," je poudaril.

Namesto preiskave resnih kaznivih dejanj preiskava napada na gejevskega aktivista Mate je tudi pojasnil, da je v času napada na lokal, kjer je imela gejevska skupnost svojo prireditev, ministrica neposredno vplivala, da je ljubljanska policija opustila preiskavo drugih resnih kaznivih dejanj, npr. vlomov, na področju Policijske uprave Ljubljana, da bi se posvetila zgolj preiskavi omenjenega napada.

Glede reševanja vprašanja izbrisanih in izdajanja odločb je Mate ocenil, da si poskuša LDS na ta način zagotoviti stabilno bazo štirih do petih odstotkov prebivalstva Slovenije, kar bi tej stranki omogočilo stalno prisotnost v DZ.

Pri tem je Mate opozoril, da upravne enote pri izdajanju odločb t.i. izbrisanim ne preverjajo, če so ti ljudje res živeli v Sloveniji. Kot je zatrdil, pozna primer, ko so izdali odločbo o nepretrganem bivanju v naši državi osebi, ki je sama zagotovila, da je bila sicer prijavljena v Sloveniji, a je živela drugje. Po njegovih besedah je takšnih primerov še več.

"Vsul se bo plaz tožb t.i. izbrisanih" Ob tem je spomnil, da notranje ministrstvo glede t.i. izbrisanih pripravlja nov zakon. Ta bo, tako Mate, "omogočil vsem povprek", da dobijo dokazila glede nepretrganega bivanja v Sloveniji. Posledično se bo zato, takoj ko bo ena od sodb glede odškodnin t.i. izbrisanim postala pravnomočna, "vsul plaz tožb", je prepričan.

Mate je tudi ocenil, da nekateri ukrepi vlade prispevajo k temu, da se zmanjšuje operativna sposobnost policije. Ob tem je pojasnil, da se policija preveč ukvarja sama seboj - pred meseci se je tako veliko časa izgubilo za iskanje novega generalnega direktorja policije, sedaj pa se policija preveč ubada s spremembami sistematizacije.

"Policija izgublja pristojnosti na kadrovskem področju" Opozoril je tudi, da bo z reorganizacijo policije ta izgubila nekatere pristojnosti na kadrovskem področju. Tako lahko sedaj generalni direktor policije brez soglasja notranjega ministra oz. ministrice imenuje komandirja policijske postaje. Po novem pa ima zadnjo besedo pri tem imenovanju ministrica, je pojasnil.

Po Matejevi oceni notranje ministrstvo tudi ni preveč uspešno na področju zagotavljanja varnosti na cestah. Kot meni, bi morale preventivne akcije potekati ves čas. Pri tem je spomnil na prometno nesrečo zaradi napačne smeri vožnje na avtocesti na Celjskem, v kateri so življenje izgubili mladi ljudje.

Mate tudi o aktualni prometnih nesrečaj "V mesecu dni na ministrstvu niso pripravili nobenega zakonskega predloga, da bi se to spremenilo," je poudaril in dodal, da bi morali zakonodajo zaostriti. Denimo tako, da bi ukinili pogojno kazen in določili, da je takšno dejanje umor. "To bi vlada lahko naredila zelo hitro," je prepričan.

Glede vprašanja slovensko-hrvaške meje pa je Mate dejal, da ko bo Hrvaška vstopila v EU, to še ne pomeni, da ne bo več meje. Kot je zatrdil, bo še vedno med državama ostala schengenska meja, in sicer dokler Hrvaška ne bo vzpostavila schengenske meje proti BiH in Srbiji.

Ne spreglejte